Laivakankaan ravirata

Historia

Historia

Laivakankaan historiaa

1970-luvulla ravi-innostus eli suurta nousukautta ja ravit olivat lähinnä jääraveja. Kemin Maalaiskunnassa suunniteltiin kovasti ravirataa Itäkoskelle ja Torniossa Laivakankaalle. Voimat yhdistettiin ja ravirata suunnittelut aloitettiin Laivakankaan maisemiin.

Länsipohjan Hevosurheilukeskus Oy perustettiin vuonna 1973 ja se kuuluu Tornion kaupungin konserniin. Hevosurheilukeskuksen suurin osakkeenomistaja on Tornion Kaupunki, sen lisäksi pienemmällä osakemäärällä ovat mukana Kemin kaupunki, Keminmaan, Simon ja Tervolan kunnat. Yksityisiä osakkeenomistajia on n. 900.

  • Ensimmäiset ravit on pidetty Laivakankaalla 4.8.1974.
  • Radan katsomorakennus on valmistunut 1981.
  • Laivakankaan ravihistorian huipentuma on ollut vuonna 1986 järjestetyt Lapin läänin ensimmäiset Kuninkuusravit.
  • Raviradan alueella on myös kolme ratatallia, jotka ovat yksityisten valmentajien omistuksessa. Ensimmäisenä ratavalmentajana työskenteli Pauli Iivari.

Rataremontti 2008

Syksyllä 2008 aloitettiin rataremontti yhdessä Länsi-Lapin Hevosystävien talkooväen kanssa. Kaviouran pohjakerrokset vaihdettiin ja kaarteet muotoiltiin uudelleen, lisäksi rataa levennettiin. Kevään 2009 aikana rataremontti saatettiin päätökseen ja rata sai vielä uuden pintakerroksen. Myös rataa reunustava aita ja rata-alueen äänentoisto on uusittu.

Rataremontin suunnitteli Tornion kaupungin tekninen keskus ja toteutti suunnittelurakennusmestari Eero Kanto yhdessä Hevosurheilukeskuksen ja Hevosystävien kanssa. Rataremontin käytännön toteutuksesta ja valvonnasta vastasi rakennusmestari Kauko Nurmos.

Kallen Kurvi 2011

Tallikahvio on iso talkootyön voimannäyte, kun Kalle Kantolan kipparoima Kallen Kurvi saatiin valmiiksi. Tallikurvissa on nyt Suomen hienoin tallikahvio, sosiaalitilat ohjastajille sekä ravien sisäänkirjoitus.

Issikkabaana 2018

Laivakankaalla toteutettiin raviradan keskialueen mittava kunnostus 2017 - 2018. Rakensimme kivituhkapinnalla Islanninhevosille kilparadan, joka toimii raveissa kokoontumisrinkinä. Issikkabaanaan keskiosassa on hiekkapintainen ratsastuskenttä. Muu alue siistittiin ja on viheralueena hyvin soveltuva erilaisiin tapahtumiin.