Vihjeet 15.5.2022

Lähtö 1 – A: 4,1 B: 7,3,8,2,9,6,5
4 Harjan Valtias lopetti koelähdössään 35-vauhtia talviradalla oikein hyvällä tyylillä. Ori juoksi koko matkan yksin, ja tässä nähdään vaikuttaako isompi hevoslauma suoritukseen millään tavalla. Vauhdit riittävät voittoon. 1 Friiduli meni koelähtönsä kesäradalla edellä mainitun tapaan yksin ja jätti itsestään hyvän kuvan. Kummankaan A-hevosen kuski ei joutunut pyytelemään koelähdössä ajokiltaan vauhtia. 7 Nooran Patu teki Vieremällä positiivisen suorituksen keulasta, mutta jää pitkän takamatkan vuoksi B-porukkaan. Voittoon nouseminen saattaa vaatia tuntuvan ennätysparannuksen.

Lähtö 2 - A: 4,5,6 B: 7,1,2
4 Cupido Sisu palasi viime Laivakankaan raveissa voittokantaan hienolla suorituksella. Ruuna sai vetää alkumatkan rauhassa, mutta kolmannella puolikkaalla 6 Turno di Azzurra tuli vaatimaan kunnolla vauhtia. Cupido Sisu piti parin valjakonmitan voittoon, ja myös Turno di Azzurra saa suorituksestaan kehut, vaikka askel painoi päätössatasella. Kaksikon väliin rankingissa kiilaa 5 Top of the World, joka kohtasi Number Onessa tätä tiukemman vastuksen ja pysyi kärkiporukan kyydissä maaliin saakka. Myös 7 Stay Alert on vakava voitontavoittelija, vaikka mailin matka ei ole sille paras mahdollinen. Avojaloin juokseminen on ruunalle merkittävä etu.

Lähtö 3 - A: 4,7,2 B: 9,16,8,5,1,14,15,3,6,13,10,12
Pieneltä tauolta palaava 4 Sipilä oli viime voittostartissaan ylivoimainen ja hävisi viimeksi vain yhdelle hyvälle vastustajalle. Ruunalta löytyy edelleen hyvät vauhdit voittosummaan nähden, ja kevään suoritusten perusteella otteisiin on tullut lisää varmuutta. Myös 7 Lennokasko on alkanut ravaamaan pohjoiseen muuton jälkeen, ja menestystä on tullut hevosen kykyjen edellyttämällä tavalla. Viisivuotias on parantanut joka starttiin, ja sama meno voi jatkua vielä pitkään. 2 Jasker avaa 12-vuotiskautensa ja juoksee samalla uransa neljännen startin. Ruuna esitteli taulussa näkyvässä kilpailussa vauhtivarojaan ja on taatusti riittävä kilpuri voittosummaansa nähden.

Lähtö 4, Toto4-1 – A: 3,9,8 B: 5,7,6,2,1,11,10,12,4
3 Horsetail's O'Neil eteni Vieremällä ulkokautta keulan rinnalle ja teki plusmerkkisen suorituksen, vaikka taipui päätössatasella kärkikolmikon vauhdista. Lähtöpaikka on nyt parempi, ja kohtuuhyvä avaaja saanee asemat joko keulasta tai kärjen tuntumasta. Vastassa on ihan eri hevoset kuin viimeksi, ja porukka vaikuttaa hieman helpommalta voitettavalta. 9 Redberry jäi tauoltapaluussaan johtavan ulkopuolelle ja löi keulahevosen 600 ennen maalia, mutta ulkoa tullut rintama vyöryi nopeasti edelle. Suoritusta ei voi mennä moittimaan, ja viime vuonna hyvin rahaa juossut tamma on tässä pelihevosia.

8 Justin Web aloittaa Kari Alapekkalan väreistä arvoituksena. Tuoreimman startin ohjelmatiedoista puuttuu merkki lähtölaukasta, ja ruuna teki askelvirheen jälkeen hyvän suorituksen ulkokautta kirien. Viisivuotiaan luokka riittää tätä kovemmissakin porukassa, ja ruuna huomioidaan peleissä tauosta ja kasiradasta huolimatta. 5 Callela Lionel on varmistunut viimeisen puolen vuoden aikana selvästi, vaikka viimeksi tulikin täysi laukkastartti. Taukopaineet on nyt purettu, ja tauluaan parempi ruuna pystyy hyvänä päivänään tämäntasoisen lähdön voittoon.

Lähtö 5, Toto4-2 - A: 2,6,1 B: 7,5,4,3
2 Enter Mayweather epäonnistui Stayer Cupin finaalissa, kun paikka johtavan rinnalla ei ollut tarjolla kierroksen jälkeen. Vaikean juoksunkulun lisäksi ruunalle jäi vedettävät pallot korviin, kun naru petti kuskin vetäessä sitä. Seitsemäs sija oli kaikki huomioituna kelpo lopputulos, ja nyt tasainen avaaja ei jää pienessä lähdössä liian kauas. Ylisarjassa voitto ei ole mitenkään saletissa, kun viivalla on pari hyvin pärjännyttä ja enemmän tienannutta vastustajaa.


6 Electric Eye Am venyi Oulussa kovatasoisen 75-lähdön kolmossijalle. Lähdön vauhdinjako oli etupainotteinen, ja hyvän sisäratajuoksun saanut ruuna hävisi voittajalle vain runsaan valjakonmitan. Viimeisimmästä pidemmällä matkalla juostavasta lähdöstä on jo aikaa, mutta se tuskin on kynnyskysymys tämän hevosen kohdalla. 1 Danilo Brick palaa parin kuukauden huililta tositoimiin. Ruuna teki tuoreimmassa kilpailussaan hyvän suorituksen toiselta ilman selkää. Nopeus voi riittää keulapaikan puolustamiseen, eikä vauhtikestävällä ruunalla tarvitse jatkossa katsella selkiä, vaikka alla on taukoa. 7 Pastorn pääsi etenemään pohjoisen avauskilpailussaan keulaan, mutta vauhti ei rauhoittunut missään vaiheessa kunnolla. Lopun taipuminen ei ollut yllätys. Ruuna voi parantaa kova startti alla vaikka kuinka paljon.

Lähtö 6, Toto4-3 - A: 10,7,12,5 B: 3,6,9,2,8,4,1,11
10 Governor Hoss eteni Bodenissa toiseen kaarteeseen mentäessä keulaan ja lähti saman tien karkumatkalle. Voittomarginaali oli lopulta 50 metriä, vaikka tahti laantui loppua kohti. Kuntonäyttö oli ensiluokkainen, ja ruuna pystyy vastaavana voittamaan myös tämän merkittävästi vaativamman tehtävän. Nelivuotiskauden otteiden perusteella ei olisi yllätys, vaikka otteet parantuisivat startti alla entisestään.

7 Boulder Predator oli Ylivieskan divarikarsinnassa elämänsä haastavimman tehtävän edessä, eikä pysynyt aivan parhaiden kyydissä. Ruuna voitti aiemmin sekä keulasta että toisten takaa. Vastus on hieman viime kertaa helpompi, mutta lähtöpaikka jälleen vaikea. 12 Sweetman voitti viimeksi helpomman tehtävän kierroksen kirillä ja parastaan antamatta. Ruunan ravirytmi ei ollut jokunen kuukausi sitten kohdallaan, mutta viime kilpailuissa ongelmia ei ole näkynyt. 5 Ninth Nobleman sai Vieremällä tarkan sisäratajuoksun ja oli lähellä ehtiä loppukirissä keulavoittajan ohi. Edellisessä kilpailussa vauhdinjako oli vastaan, eikä sijoitus kerro totuutta suorituksesta. Tauolta palaava 3 Chapitre Un on erittäin kovaluokkainen kilpuri voittosummaansa nähden. Ruuna juoksee terveyden kestäessä omistajalleen vielä pitkän pennin.

Lähtö 7, Toto4-4, Troikka - A: 3,4,7 B: 1,8,6,2,11,12,5,9
3 Fifth Avenue Vice teki hienon alkukauden Ruotsin puolella ja jatkaisi täydellisellä taululla ilman toissa startin niukkaa maalikameratappiota. Viimeisin voitto tuli keulasta melko varmoin ottein, vaikka kaikki näytti olevan lopussa pelissä. Ruuna palaa radoille vajaan kahden kuukauden tauolta, kohtaa aika sopivan näköisen porukan ja on viime starttien tasolla suorittaessaan mukana kärkikamppailussa. 4 Zola Soft matkasi Bodenissa neljännessä sisällä ja jäi täysin pussiin. Tamma starttasi edelliskerralla pitkältä takamatkalta ja meni talviradalla hyvän ajan, muttei riittänyt aivan kärkeen. Viime pussitus ei antanut selkeää kuvaa tamman kunnosta, mutta suunta vaikuttaa olevan oikea.

7 Party Hard palasi viime kaudella omalle tasolleen voitottoman edellisvuoden jälkeen. Ruuna riittää hyvänä 75-lähdöissäkin ja on suoraan pitkältä tauoltakin pelihevosia. Nopea avaaja pystyy selvittämään lähtöpaikkansa. 1 Armida F.B. avasi Bodenissa auton takaa ihan hyvin, mutta kulki koko lähtösuoran haparoivaa ravia ja laukkasi kurvin tultua vastaan. Vaikeasti arvioitava tamma saanee säästöjuoksun kärjen tuntumassa ja pystyy ravilla jopa totoon. 8 Peppe Roc oli viime voitossaan positiivinen onnistuneella juoksulla, mutta Kaustisen 75-lähdössä potku ei riittänyt johtavan kannasta. Nyt alla on pieni tauko, ja kasiradalta voittaminen yllättäisi hieman.

Lähtö 8 - A: 10,6 B: 7,5,1,4,9,8,3,2
Kahden vuoden takainen montén Suomen mestari 10 Niemen Eemil on esiintynyt viime kilpailuissaan kärryt perässä nousukuntoisesti. Ori jättää välillä leikin kesken kirivaiheessa, mutta nopeuspuoli on tähän porukkaan lähestulkoon ylivertainen. Jos meno maistuu alusta loppuun, on Niemen Eemil kiinni voitossa. 6 Aaprahami punnersi viime vuoden SM-finaalissa kolmossijalle ja oli muutenkin positiivinen montéssa. Tauoltapaluukisa tapahtui kärryt perässä ja todella haastavassa tehtävässä, ja silloin luultavasti haettiin vain startti alle tätä kilpailua ajatellen. 7 Mopoheikki sai kuun alussa Laivakankaalla myöhäiset kiritilat ja spurttasi ahnaasti kakkoseksi. Uransa kolmessa montélähdössä kaksi totosijaa napannut ruuna on huippuratsastajalla vaarallinen.

Lähtö 9, Troikka - A: 11 B: 4,2,1,8,3,10,9,5,7,6,12
Rankingin tasaisesta kärkipäästä erottuu edukseen 11 Mr Charger. Ruuna starttasi Oulussa suosikkina, jäi keulahevosen rinnalle ja teki hyvän suorituksen, vaikka ei päässyt johtavasta 13-lopetuksessa ohi. Ruunalta löytyy kapasiteettia isoonkin parannukseen, kun se pääsee kunnolla starttirytmiin. Vaikeasta lähtöpaikasta huolimatta troikkavirityksen tukipilari. 4 Springwind Lotta kiersi viimeksi viimeiseltä sijalta kolmanneksi ja tavoitti kärkeä loppuun asti. Tamma oli lupaava jo edellisissä kilpailuissa. Nyt alla on puolitoista kuukautta huilia, eikä suoritustasosta voi sanoa mitään varmaa. 2 Marttistrip olisi loistoasemista suosikin selkeä ykköshaastaja ilman viime startin alisuoritusta. Ruunassa on ainesta paljon parempaan.


Lähtö 10 - A: 2 B: 7,4,1,9,3,5,8,6
2 Mattilan Eemeli avaa uudesta tallista viiden voiton suoran jälkeen. Ruuna pakeni viimeksi keulasta 28-lopetuksessa muilta helposti ja on vastaavana vaikea pideltävä tässäkin porukassa. Otteissa ei ole näkynyt juurikaan epävarmuutta tähän mennessä. 7 Hissun Liisi on varmistunut viime aikoina ja tehnyt tulosta kykyjensä mukaisesti. Tamma juoksi Oulussa pääosin toisella ilman vetoapua ja puristi tähtiajalla ykköseksi. 4 Kopran Uute otti nelivuotiskauden voittonsa keulajuoksuilla. Tuorein Kaustisen startti oli Tammasarja, jossa tamma kiritti voittajaa toiselta ilman selkää hyvin ja hävisi vain puoli hevosenmittaa.

Lähtö 11, Troikka - A: 7,12,2 B: 9,1,5,13,4,10,3,11,6,8
7 Club Nord Pro eteni Ylivieskassa alkulaukan jälkeen nopeasti kiinni porukkaan ja jatkossa kolmannen kautta keulapaikalle saakka. Tiukassa kolmen hevosen voittomatsissa tuloksena oli kolmossija. Ruuna ei ottanut vieläkään kilpailemista tosissaan. Kapasiteettinsa puolesta ruuna voi mennä tässä vaikka 16-alkuisen ajan. 12 Rose Run Voyage juoksee sopivan näköisessä porukassa ja on pitkältä tauoltakin pelihevosia. Oriin ravi hajosi tuoreimman startin kirivaiheessa, kun vauhti kiihtyi tuntuvasti. 2 Revince laukkasi uran avauskilpailussaan puolimatkassa, eikä hevosesta jäänyt selkeää kuvaa. Takaa tulee rutinoituneita vastustajia, mutta 60 metrin etumatka on lämminveristen lähdössä todella paljon.

Lähtö 12 - A: 7,4,6 B: 9,2,3,1,8,5
7 Aavan Superi kohtaa hieman helpomman vastuksen kuin kolmessa viime startissa. Ruuna teki kahdessa viime Oulun startissa kelpo suoritukset, vaikka ei riittänyt aivan parhaille. Nyt viivalla on tasaisen näköinen vastus ilman ainuttakaan ylivoimaista. 4 Vincent Lax jäi Ylivieskassa taustalle hankalasti menneen juoksunkulun jälkeen. Ruuna vaikutti jatkavan vähintään samassa kunnossa kuin aiemmin. Nyt juoksupaikka löytynee lähempää kärkeä. 6 Akimin palasi viimeksi kolmen kuukauden tauolta ja oli kirivaiheessa tasainen. Tuloksena oli kuitenkin ruunan uusi volttiennätys. Otteiden voi olettaa parantuvan startti alla, eikä ruunan välttämättä tarvitse olla kärkeen yltääkseen paljoa parempi.

Toto4-vihjesysteemit (45 / 100 riviä)
3 Horsetail's O'Neil (9,8)
2,6,1 + 7 (5,4)
10,7,12,5,3 (6,9)
3,4,7 + 1,8 (6,2)

Troikka L7 (20 riviä)
3
4,7,1,8,6
4,7,1,8,6

Troikka L9 (20 riviä)
11
4,2,1,8,3
4,2,1,8,3

Troikka L11 (20 riviä)
7
12,2,9,1,5
12,2,9,1,5

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]

Puheenjohtaja

Markku Sadinmaa 
040 740 1107

 

Nuorisovastaava

Katja Blomberg
040 538 8943

Ratamestarit

Hannu Keskitalo 
040 687 2299

Martti Jänkälä 
0400 396 478

Länsi-Lapin Hevosystävät ry

Laivakankaan ravirata
Valtatie 961
95440 TORNIO

Puh. 0400 246 015
Sähköposti: info@laivakangas.fi