Vihjeet 22.9.2019

VIHJEET PDF-MUODOSSA

 

 

 

Lähtö 1 - A: 2,6 B: 1,3,4
Pieni lähtö, mutta jokainen osallistuja on pystynyt viime starteissa uransa parhaalle tasolle. 2 Leijan Liito eteni  Oulussa pitkältä takamatkalta tasaisesti kohti kärkeä ja nappasi kakkosrahat isolla ennätysparannuksella. Ruuna näytti aiempaa paremmalle ja on tässä tehtävässä lähellä, jos pystyy edes säilyttämään tasonsa. 6 Oralunastus kohtasi viimeksi muutaman kovan ja seuraili uusilla ennätyslukemillaan neljänneksi. Ravi pysyi kasassa perille saakka, mikä on tämän hevosen kohdalla tärkein asia. Pitkä pakki ei ole kovin iso haitta pienessä lähdössä.

1 Kairan Kipinä voitti vajaa kuukausi sitten Laivakankaalla keulasta 40 metrillä ja teki uransa selvästi parhaan suorituksen. Taktiikka lienee sama, ja tämän lähdön voittaminen vaatii hieman viime kertaa enemmän. 3 Kylmänkukka ja 4 Puulan Poika ovat painineet raviongelmien kanssa, ja voitto vaatii molemmilta vielä parempaa menoa kuin viime ennätysjuoksuissa. Kylmänkukka saa viime kertaan nähden 40 metriä etua Leijan Liitoon nähden, mutta järjestyksen vaihtuminen maalissa olisi suoritusten perusteella yllätys. Puulan Poika ravasi viime startissa kankeasti, eikä siltä voi ennätyskunnosta huolimatta odottaa tässä suuria ennen alleajotietoja.


Lähtö 2 - A: 3 B: 1,8,10,6,4,2,9,7,5
3 North Andover kiri Kajaanissa neljännestä ulkoa 16-vauhtia maaliin, muttei tavoittanut koko ajan kiihdyttänyttä kärkeä. Suoritus oli ehkä hieman aiempia parempi, mutta ei hevosen voi sanoa aloittaneen uraansa pitkin kehitysaskelin. Parannusta on luvassa rutiinin karttuessa ennemmin tai myöhemmin. Vastus näyttää nyt sopivalta, ja ruuna pääsee heti alussa mukaan kärkiporukkaan.

1 Mikko Tooma kohtasi Oulussa pari tosi kovaa ja peesaili 20-vauhdissa hyvin, mutta maalisuoralla paremmat lähtivät maisemiin. Ruuna paransi aiempaan nähden paljon ja starttaa nyt hyvin edullisessa sarjassa. 8 Yes I Will teki kesällä kelpo työtä alasarjoissa ja palaa yhden poisjäännin jälkeen tauolta. Pieni paussi voi olla tehnyt aloittelijalle pelkästään hyvää. 10 Komarov esitti kesällä tähän porukkaan riittäviä vauhteja, mutta viime vaisumman suorituksen jälkeen iskukyky on arvoitus. Esimerkiksi viime Rovaniemen startin tasoinen meno riittäisi tässä korkealle, vaikka ruuna tyytyi silloin kirivaiheessa seurailuun. 6 Lady Loony pystyy puhkaisemaan 20-rajan kevyesti, mutta laukka on tullut tällä kaudella joka kerta. Vähän pelattuna mukaan pelikupongeille. Vaihtelevia suorituksia uransa alkuun tehtaillut 4 Ufo Star oli viimeksi tätä kovemmassa lähdössä aiempaa parempi, ja 20-ajan alitus voi riittää kahdestakympistä totosijalle saakka.


Lähtö 3 - A: 7,2 B: 1,4,5,6,3
7 Only Eyes Broline kohtaa mielimatkallaan sopivan vastuksen ja on vaikea voitettava. Ori teki Oulun divisioonakarsinnassa tasaisen kirin ulkoradoilla ja oli balanssi huomioituna omalla tasollaan. Kengittä ajaminen sopii tälle hevoselle parhaiten. Vauhtikestävällä suosikilla ei kannata jättää hommaa loppukirin varaan, sillä 2 Party Hard pystyy terävään lopetukseen myös tällä matkalla. Ruuna jäi viimeksi kovavauhtisella maililla sisäradalle pussiin ja jatkaa huippuiskussa. Oulun kolmella kilometrillä voitto oli lähellä tarkan juoksun jälkeen, ja nyt Jukka-Pekka Niskanen saa valita joko keula- tai selkäreissun.

1 Frazier Boko jäi Bodenissa kolmanteen ulos pitkäksi aikaa pussiin ja kiri maalisuoran ulkokautta lupaavasti. Suosikkipari on paha päihitettävä, mutta Jukka Siipolan suojatti vaikuttaa olevan tekemässä uutta nousua. 4 Mass Attack on kovaluokkainen hevonen tähän porukkaan, mutta kahden kuukauden tauolta arvoitus. Myös 5 Diffarn Am olisi huipputasollaan operoidessaan vahva voittajaehdokas, mutta alla on taukoa epäonnistumisen jälkeen. Viime startti päättyi epäonnistumiseen, kun hyvää kiriä tehnyt ruuna laukkasi loppukurvin kovassa vauhdissa. Matka sopii ruunalle siinä missä muutkin.

 


 

Lähtö 4 , Toto4-1 - A: 7 B: 2,6,3,5,8,4,1
7 Metsärinteen Sisu otti Rovaniemellä keskeltä rataa helpot keulat ja vastasi numeroille 2 Kultaseppä sekä 6 Bofori maalisuoralla varmoin ottein. Lähtöpaikat ovat nyt suhteessa suosikkia vastaan, mutta viime kerran perusteella Jukka-Pekka Niskasen ajokki on iso suosikki johtopaikalle. Ruuna starttaa maililla ensimmäistä kertaa, ja tuskin matka on nopealle hevoselle ainakaan miinusta. Suosikilla on alussa pieni laukkariski, ja toissa startissa ravissa oli sanomista, joten mitään salettia keulavoittoa ei voi luvata.

Rovaniemellä kirivaiheessa kolmatta pitkin edennyt Kultaseppä ja toisella ilman selkää juossut Bofori tekivät samantasoiset suoritukset, mutta kumpikaan ei pystynyt tosissaan haastamaan Metsärinteen Sisua. Parhaan lähtöpaikan saanut Kultaseppä ei ole esittänyt erikoista lähtönopeutta ja voi jäädä molempien kovien vastustajien taakse alussa. Bofori pystyy avaamaan viime kertaa kovempaa, mutta suosikin torjuminen olisi pieni yllätys. 3 Shamaanitar jäi Rovaniemen maalisuoralla edellisten kyydistä hieman, mutta teki vauhtien puolesta uransa parhaan suorituksen. Hieman lisää pykäliä vaaditaan. 5 Caro pystyy nappipäivänä menemään mailin koko matkan alle 30-vauhtia läpi, mutta hevosen iskukyky on arvoitus pieneltä latautumistauolta. Aiemmin solkenaan laukkaillut ruuna on ollut jo pitkään merkittävästi ravivarmempi, ja voittosummassa on vielä nousun varaa ainakin näitä Lapin lähtöjä ajatellen.


Lähtö 5, Toto4-2 - A: 5 B: 4,11,8,10,6,7,1,2,9,3
5 Fifth Avenue Vice voitti Rovaniemellä helpon lähdön keulasta helposti, mutta Oulussa ykkössija edellytti hieman työntekoa. Toisella ilman vetoapua juossut ruuna tavoitti keulan karkulaisen maalisuoran alussa ja kuittasi varmoin ottein edelle. Nopea avaaja lähtee matkaan porukan parhailla näytöillä ja on johtopaikan saadessaan kiinni voitossa. 4 Classical Trip pystyy onnistuessaan suosikin tasolle. Nordic Cupin finaaliosalähdössä tuli laukka, eikä ori pystynyt jatkossa jättiläissuoritukseen ulkoradoilla. Kunto on tuon startin perusteella edelleen kohdallaan. Ori osaa avata auton takaa kovaa, mutta suosikille tuskin aletaan vastaamaan laukan pelossa väkisin.

11 Enjoy Boost laukkasi toissa kerralla loppukaarteessa kirivoimaisen näköisenä ja jatkoi heti seuraavassa startissa voitolla. Niko Jokela otti nopeasti paikan toisesta ulkoa, ja ori eteni toisesta ulkoa tasaisen matkavauhdin jälkeen voittoon. Suosikin lyöminen näistä asemista vaatii vielä hieman parempaa. 8 Quastella pakitteli Oulussa heti taustalle, eikä pystynyt lopun kovassa vauhdissa parannuksiin. Tamma pystyy etenkin kenkien riisumisen myötä paljon parempaan ja lienee lyhyemmällä starttivälillä terävämpi. 10 Duke Of Mine seurasi Kajaanissa keulavoittajan takaa niukaksi kakkoseksi. Kiripuolikas tultiin alle kolmeatoista, eikä ruuna ollut maalissa kaikkeaan antanut. Takarivistäkin mahdollinen totohevonen, jos kehitys jatkuu.


Lähtö 6, Toto4-3 - A: 3,5,10 B: 4,12,7,11,1,9,6

Tauluunsa sekavaan kuntoon saaneella numerolla 3 The Chief of Rome on loistopaikka kiskaista keulaan ja vetää maililla reipasta perille saakka. Ruuna laukkasi Kajaanissa kesken lupaavasti alkaneen kirin, ja Rovaniemen starteissa kohtaloksi koitui kuolemanpaikka. Johtojuoksu sopii Pekka Moilasen suojatille selvästi parhaiten, ja maililla kunnon uskoisi riittävän ainakin tasaiseen 15-vauhtiin.

 

Jos suosikki ei pääse keulaan tai pullaa itsensä siellä puhki, muuttuu voittajan veikkaaminen hyvin vaikeaksi. Bodenissa lähtölaukkaan saumansa polttanut 5 Bluehouse’s Power kohtaa sopivan vastuksen, ja viime Oulun startin perusteella kunto riittää korkealle. Ruuna eteni tuolloin tasaisesti toista rataa pitkin totoon, ja edelle jääneet hevoset olisivat tässä isoja suosikkeja.  10 Peppe Roc on kahden epäonnistumisen jälkeen arvoitus, mutta pystyvä sellainen. Toukokuun ennätysstartissa kiritilat sisäradalta aukesivat myöhään, ja ruuna iski päätössatasella vauhdilla kärjen tuntumaan. 4 Estelle Crown oli Oulussa keskipareista aseeton, kun puolireipasta avannut kärki kiihdytti vauhtia loppua kohti. Asemat kärjen lähellä sopivat tammalle paremmin, ja vastus on nyt pykälän verran helpompaa tasoa. 12 Spartan Fury eteni Bodenissa kolmannesta sisältä kolmanneksi kärkiparia uhkaamatta ja jatkaa selvästi vaikeammista lähtökuopista. Parin viime kilpailun näytöt kestävät vertailun kaikkia vastaan.


Lähtö 7, Toto4-4, Troikka - A: 2 B: 1,8,10,6,4,5,11,12,3,7
2 Like A Boeing jatkoi maanantaina voittoputkeaan vetämällä keulassa tasaista vauhtia alusta loppuun. Kuskilla vaikutti olevan lopussa enemmän kiire kuin hevosella. Edellinen suoritus oli hieman parempi, kun ruuna juoksi muilta jalat alta 12-vauhtisen kolmannen puolikkaan voimin. Loppu oli pelkkää laskettelua. Lähtöpaikka on loistava, ja ainoa este suosikin keulajuoksulle lienee 1 Vic Afeidas, jos sekään. Yksitoistavuotiaana elämänsä iskuun noussut ruuna voitti Heinäpään Herruudessa johtopaikalta varmoin ottein, mutta tässä samojen asemien pitäminen vaatii paljon kovemman startin. Paikka ison suosikin takana toisessa sisällä voi kelvata hyvin.

 

8 Jolly Jane kiri Oulussa ulkokautta neljänneksi voimatta keulan Vic Afeidasille mitään. Lähtöpaikat ja juostava matka ovat Hanna Rannan ajokkia vastaan, mutta hevosen vire selvästi uran paras. 10 M.T. Miss Molly kärsii nopeana avaajana takarivistä, mutta pystyy tosi pätkänopeana hevosena tulemaan maililla takaakin. Tamma teki viimeksi ylivauhtisessa juoksussa kelpo kirin ulkoratoja pitkin. 6 Quadrifoglio jäi viimeksi alusta alkaen taustalle, ja edelliset kilpailut kertovat hevosen osaamisesta enemmän. Ruuna laukkasi Torniossa maalisuoralle tultaessa noususta ja olisi heittänyt ravilla keulan Like A Boeingille kunnon haasteen. Lähtönopeus on edellisen Bodenin startin perusteella kunnossa. 4 Bea Conchita ja 5 I Am Your Dream tekivät samassa Bodenin lähdössä tasaiset suoritukset lähdön parhaisiin nähden. Jälkimmäinen sai tosin selvästi haastavamman juoksun. Molemmat osaavat avata auton takaa kovaa ja pystyvät sopivilla juoksulla totomatsiin.

 

 

Lähtö 8 - A: 10,6 B: 11,2,8,4,7,1,5

10 Her Man Gran on kahdesta epäonnistumisesta huolimatta suosikki, sillä ruuna kilpailee edelleen kapasiteettinsa puolesta aivan väärissä sarjoissa. Ruuna oli tekemässä Oulussa kelpo kiriä ulkoradoilla, mutta ravi katosi heti tiukan loppukurvin koittaessa ja vaihtui pian laukaksi. Taulun voitot tulivat Laivakankaalla tätä hieman helpommissa porukoissa ylivoimatyyliin, ja lapsellinen nelivuotias tuntuu sopivan Kari Alapekkalan käteen. 6 Fast Boost saattaa pystyä lyömään suosikin ihan juoksemalla, ja etenkin jos keulapaikan saaminen onnistuu. Viimeksi näin ei käynyt, mutta ori tsemppasi keulan rinnalta 15-vauhtisen avauskierroksen jälkeen tosi hyvin. Kaksi tasaisemman juoksun saanutta kirivät päätöspuolikkaalla ohi.

 

11 Quantum of Dream jäi Rovaniemen kovavauhtisella maililla toiselle ilman selkää ja kamppaili hienosti kolmanneksi. Ruuna oli jo edelliskerralla avojaloin loistava, mutta Rovaniemellä kengät jalassa hieman tasaisempi. Tässä porukassa totosaumat ovat korkeat millä tahansa balanssilla. 2 Kivarin Salsa jäi viimeksi kolmanteen sisälle väsyvän taakse jumiin ja kiri vapaat väylät saatuaan maalisuoran terävästi. Suoritus oli selvästi edellistä parempi, ja lähtöasemat suosivat kelpo avaajaa. 8 True Lance pakitteli Kajaanissa heti taustalle, eikä tehtävä ollut jatkossa ollenkaan helppo. Juoksu voi mennä tässäkin vaikeaksi, ja viivalla on suosikkien osalta tasokas hevoslauma.

 

 

Lähtö 9, Troikka - A: 1,2,9 B: 7,3,4,8,5,12

1 Attaboy avasi Oulussa Petteri Joen väreistä, jäi rajun avauksen jälkeen kuolemanpaikalle ja taipui maalisuoralla ulos rahasijoilta. Vastus oli selvästi tämänkertaista vaativampi. Nelivuotias tuli tuohon starttiin varovaisen positiivisin tallitiedoin, ja nyt sillä on loistosauma johtaa sisäradalta koko matkan ajan. Ulkopuolelta löytyy pari tulista avaajaa, eikä keulojen pitäminen ole saletissa, mutta eiköhän alkumatkasta vähintään aukea rakoja toiselle radalle nousemiseen.

 

2 Wannabe Star matkasi viimeksi neljännessä sisällä ja eteni maalisuoralla keulasta harjanneen Like A Boeingin taakse pussiin. Edellinen voitto irtosi kolmannesta ulkoa tätä kevyemmässä porukassa. Lähtönopeus ei riitä parhaille, ja asemat ovat siinä mielessä täydelliset. 9 Fairstorm piti Oulussa väkisin keulat, sai rauhoittaa matkalla vain hetkeksi aikaa ja taipui maalisuoralla rahoille. Nopea ruuna kärsii takarivin paikasta, mutta saattaa pystyä liimautumaan alusta alkaen suosikin selkään. Kunto riittää voittoon, mutta maalisuoran taistelutahdossa on ollut sanomista oikeastaan juoksulla kuin juoksulla. 7 Ocu meni Rovaniemen rankkavauhtisella maililla ennätyksensä, vaikka meinasi jäädä viimeiseksi. Ori teki kaukaa takaa ulkokautta voitavansa ja osoitti kuntonsa hyvin. Viimeksi lähtölaukka pilasi pelin. 3 Full Pull matkasi samassa Rovaniemen rajuvauhtisessa mailin lähdössä toisessa ulkona ja alkoi taipua kärjen tahdista kiripuolikkaan alussa. Tuloksena silti uudet ennätyslukemat. Starttiraketti pystyy haastamaan suosikin heti alussa. 4 Blueray Savoy matkasi Oulussa neljännessä sisällä, eikä saanut koskaan kirisaumaa. Ruunan kauden parhaat suoritukset on nähty raviratsastuksen puolella, mutta starttikanuunaa ei kannata unohtaa maililla ja hyvistä asemista. 8 Nacrous on mielenkiintoinen tulokas ja kapasiteetiltaan varmasti tähän porukkaan riittävä hevonen. Tauko, matka ja lähtöasemat synkistävät näkymiä.

 

 

 

 

 

 

 

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]

T4-vihjesysteemit (15/250 riviä)

7 Metsärinteen Sisu (2,6)

5,4,11 + 8,10 (6,7)

3,5,10,4,12 + 7,11,1,9,6 (2,8)

2 + 1,8,10,6 (4,5)

Troikka L7:

2

1,8,10,6,4,5

1,8,10,6,4,5

30 riviä

Troikka L9:

1,2,9

1,2,9

1,2,9,7,3

18 riviä

 

Puheenjohtaja

Markku Sadinmaa 
040 740 1107

 

Nuorisovastaava

Katja Blomberg
040 538 8943

Ratamestarit

Hannu Keskitalo 
040 687 2299

Martti Jänkälä 
0400 396 478

Länsi-Lapin Hevosystävät ry

Laivakankaan ravirata
Valtatie 961
95440 TORNIO

Puh. 0400 246 015
Sähköposti: info@laivakangas.fi