Vihjeet 13.3.2022

Lähtö 1 - A: 2,3,6 B: 7,1,4,9,5,8
2 Vilutonnari ja 3 Hevarin Kalle juoksivat samassa Ylivieskan koelähdössä ja tekivät aika lailla samantasoiset suoritukset. Vilutonnari ravasi sisärataa pitkin maalisuoran alkuun saakka ja ohitti toisella ilman selkää puolet matkasta juosseen Hevarin Kallen päätössatasella. Molemmille jäi selvästi varaa, ja vauhti kiihtyi maaliin asti. Vilutonnari on hyvityksen turvin lähdön voittajasuosikki. 6 Lennokasko on saanut edellä mainittuihin verrattuna enemmän rutiinia ja avaa nyt pohjoisessa muutaman kuukauden tauolta. Pikkulaukat söivät hevoselta menestystä etelän starteissa. Ruuna pärjää alasarjoissa heti kun varmistuu.

Lähtö 2 - A: 7,3,6 B: 9,4,5,2,8,1
7 Mysterious Shade juoksi uransa avauskisassa johtopaikalla, sai kirikierroksella painetta ja laukkasi maalisuoran alussa kakkossijan. Rinnalla vauhtia vaatinut Redberry on sittemmin noussut aivan eri sarjoihin. Tauoltapaluu tapahtui kuukausi sitten Rovaniemellä, ja silloin tamma pomppasi laukalle keulasta kierros jäljellä. Ehjä suoritus tietää tässä porukassa kärkisijaa. 3 All That She Wants teki kohtalaista työtä kolmevuotiskauden starteissaan. Tuoreimman kisan pilasi alkumatkan laukka, jonka jälkeen tamma kulki merkittävästi kilometriaikaansa kovempaa. Heti peleihin, hieman arvaamallakin. 6 Revince laukkasi uransa avauskisassa johtavan ulkopuolelta puolimatkassa. Syksyn koelähdön perusteella ruuna pystyy pärjäämään alasarjoissa. Siitä suorituksesta on toki jo pitkä aika.

Lähtö 3 - A: 8,5 B: 2,7,6,3,4
Kaksi kyvykästä tauoltapalaajaa miehittävät A-ryhmän. 8 Kivarin Quickstep ei ollut ennen taukoa parhaimmillaan, vaikka juoksunkuluissakin oli sanomista vaikeiden lähtöpaikkojen vuoksi. Nopea avaaja pystyy selvittämään kasiradan, jos alkuun edes ylipäänsä halutaan satsata tässä vaiheessa kautta. 5 Around The World aloittaa pohjoisessa puolen vuoden tauon jälkeen. Oriin alisuoritti viime startissa, mutta aiemmista taulussa näkyvistä kilpailuista löytyy paljon hyvää sanottavaa. Hevosessa on paljon ainesta voittosummaan nähden. 2 Mick Windcape ajautui viimeksi pussista pussiin ja tuli hyvällä paineella maaliin, kun tilat vihdoin aukesivat päätössatasella. Ruuna jatkaa nousuvireessä ja voi hyvinkin päihittää tauolta palaavan A-kaksikon.

Lähtö 4, Toto5-1 – A: 2,4,1 B: 6,7,12,5,12,11,10,8,3
Kolme hevosta erottuu muista selvästi, ja kaikki saivat arvonnassa hyvät lähtöasemat. 2 Easy Silence ei pystynyt viime Oulun startissa toiselta ilman vetoapua parhaimpaansa, mutta Rovaniemellä tapahtui nopea paluu voittokantaan. Ruuna eteni avauskierroksen aikana keulahevosen taakse ja kiri sieltä maalisuoralla varmasti ykköseksi. Kuukauden tauko tuskin on iso ongelma. 4 Hillbilly Pete sai viimeksi myöhäiset kiritilat, mutta paljon parempaan ei näyttänyt olevan varoja. Ruunassa on ainesta parempaankin, ja nyt alla on pari starttia pitkän tauon jälkeen.

1 Gintonic kiri viime Bodenin startissa kolmannesta ulkoa ihan hyvin, mutta ravi meni loppua kohti haparoivaksi, ja valjakko tuli pito päällä maaliin. Kyvykkäällä ruunalla on ollut ennenkin ongelmia ravirytmin kanssa. Kunto ja kyvyt riittävät tässä varmasti. 6 All Victor kiri viimeksi sisäratajuoksulla totosijalle ja voi parantaa kauden toiseen starttiin. Suosikkien lyöminen niiden ulkopuolelta yllättäisi. 7 My Ways Not Yours palasi tauolta vaikeaan tehtävään, kun lähtöpaikka oli surkea ja keula veti ensimmäisen mailin rauhallista tahtia. Paikka on tässäkin hankala, ja juoksun onnistuminen vaatii tuuria. Hevonen on tauluaan parempi.

Lähtö 5, Toto5-2 - A: 9,5,1,2,4 B: 12,3,7,10,11,6,8
Vaikein Toto5-kohde koskaan? Valtaosa hevosista palaa tauolta, eikä viime aikoina juosseista yksikään hevonen erotu muista edukseen. 9 Vilinän Varma on suoraan tauoltakin ykkösrankkaus, sillä hevosessa on vielä paljon kehittymisen varaa. Elokuun starteissa nähtiin hevosen uran parasta antia. Rovaniemellä kirilenkki tultiin parhaiden toimesta tosi kovaa, ja Kaukosessa rata oli vähintään kolme sekuntia raskas. 5 Vranssiina on juossut monesti tätä kovemmissa porukoissa. Parissa syksyn startissa loppumatkan laukka vei totosijan. Vaikea arvioitava monen kuukauden paussilta, kyvyt riittävät tässä kyllä.

1 Sipilä otti taulussa näkyvän voittonsa hyvällä suorituksella. Ruuna sai keulassa aikaisin painetta ja menetti asemansa 500 jäljellä, mutta nousi pian toiselle ja puristi uudelleen kärkeen. Sen jälkeen onkin sitten vastustanut. Viisivuotias avaa uusista käsistä, ja koko matkan johtoon on syytä varautua. 2 Veitikka oli viime voitossaan edelleen epävarma, mutta pystyi joka tapauksessa pienestä laukasta huolimatta ykkössijaan. Ruunan vauhdit riittävät tässä paalulta kärkeen, ja parannusta voi tulla paljonkin, kun ravi alkaa rullaamaan sulavammin. 4 Aavan Tarina teki viime voitossaan lupaavan esityksen, muta sen jälkeen meno ei maistunut samalla tavalla. Tamma on osoittanut hyviä vauhtivaroja voittosummaan nähden.

Lähtö 6, Toto5-3 - A: 4,9,7 B: 12,10,5,1,8,13,2,6,11,3
4 Kotirannan Ilo rikkoi viimeksi pitkän kuivan kauden kirimällä toisesta ulkoa 28,5-vauhtia voittoon. Tamma osoitti nousuvirettä jo edellisessä startissa, kun se jäi kahden lyhyen laukan jälkeen maalisuoralla pussiin. Laukka voi tulla edelleen, mutta ravilla menestys jatkuu. 9 Shamaanitar kiri viimeksi sisäratajuoksulla totoon ja otti edellisen voittonsa juostuaan pitkään toisella ilman vetoapua. Nopeus on tamman paras ominaisuus, ja siitä voi olla pitkältä takamatkalta apua jo lähtösuoralla.

7 Juhannes pystyy menestymään epäsopivasta sarjamäärityksestä huolimatta. Ruuna on varmistunut tänä talvena tuntuvasti, ja menestystä tulee nyt hevosen kykyjen mukaisesti. Viime kilpailussa Juhannes eteni Kotirannan Ilon perässä, eikä pystynyt aivan samalle tasolle. 12 Aavan Superi selvitti viimeksi lähtösuoran laukkansa nopeasti, juoksi kirilenkin keulan rinnalla ja teki kauden parhaan suorituksen. Ruuna avaa voltista hyvin ja pystyy palaamaan voittokantaan. 10 Suvimyrsky Ram laukkasi viimeksi loppukurvissa vahvasta noususta ja on polttanut ennenkin palkintorahoja hyppyihin. Kunnon puolesta ruuna ei häpeä tässä kenellekään.

Lähtö 7, Toto5-4, Troikka - A: 9,5,2 B: 8,11,13,1,4,10,3
9 Clover Meadow sai Kuopion 75-lähdössä sisäradalta kiritilaa maalisuoralle tultaessa ja eteni juuri ennen maalia kolmossijalle. Kärkipari oli jo ehtinyt karkaamaan. Myös edellisen startin vastus oli tätä tasokkaampi, ja tamma esitti kelpo kirin parijonosta, mutta lujaa lopettanut kärki oli vaikea tavoitettava. Tamma osaa avata voltista kovaa ja pääsee luultavasti lähelle kärkeä, tai jopa keulaan. 5 Estelle Tröjborg on 75-tason hevonen silloin kun kaikki on kunnossa. Tamma paikkasi viimeksi ensimmäisen kaarteen laukkansa väkevästi ja palaa nyt puolentoista kuukauden paussilta. Heti mukaan peleihin.

2 Caballo de Pino on nouseva nelivuotias ja starttaa nyt epäkiitollisen näköisessä tehtävässä. Moninkertaisesti tienanneet takamatkalaiset hengittävät heti niskaan, ja voitto vaatinee reilua ennätysparannusta. Ylivieskassa tamma juoksi keulassa ja hävisi selästään vauhdilla kirineelle vastustajalle. Vaikea suoritusta on mennä moittimaan. 8 Happy Doc matkasi viimeksi keulan kannassa ja laukkasi 700 jäljellä ahtaan näköisessä tilanteessa. Tamma oli aiemmissa ehjissä starteissa positiivinen ja pystyy tässäkin korkealle. 11 Blaze Beluga palasi Rovaniemellä tauolta varovaisen plusmerkkisen suorituksen voimin. Tamma ei pystynyt ennen taukoa parhaalle tasolleen, mutta viimeksi se sai myöhäiset kiritilat ja ohitti parin sadan metrin aikana kaikki paitsi ylivoimavoittajan.

Lähtö 8, Toto5-5 - A: 2 B: 8,4,10,1,5,7,11,9,6,3
2 Libertin veti kahdessa viime startissa porukkaa reippaalla liekillä ja hävisi vain loistokuntoon nousseelle Saxoille. Ruuna oli molemmilla kerroilla tappiosta huolimatta hyvä, ja tässä sillä on hyvä mahdollisuus palata voittokantaan samalla taktiikalla. 8 Top Of The World palaa reilun kolmen kuukauden tauolta tavallista helpompaan tehtävään. Ruuna on voittanut ennenkin suoraan paussilta ja voi tehdä sen tässäkin, mutta keulassa tasaisen reipasta vetävä suosikki voi tehdä takahevosten tehtävästä vaikean.

4 Lord Of Tooma voitti Bodenissa pitkällä kirillä ja on kenties paremmassa kunnossa kuin koskaan. Viime suoritus oli selvästi edellistä parempi, vaikka kilometriaika oli sekunnin huonompi. Suosikista tuskin on asiaa ohi alussa, ja juoksu voi mennä hankalaksi. 10 President Lindy on kovaluokkainen hevonen tälle tasolle ja voi voittaa heti kauden avauskisaan, jos hokkikelit eivät ole ongelma ja kunto on kohdallaan suoraan tauolta. Ori juoksi viime kesänä paljon 75-lähtöjä ja sijoittui välillä kärjen tuntumaan. 1 Silver Wing voi yltää Libertinin takaa yllättävän korkealle ja on muutenkin tauluaan parempi tapaus.

Lähtö 9, Troikka - A: 4,10,2 B: 8,1,11,6,7,3,12,9
4 Explosive Elvis osaa juosta sekä kärryjen kanssa että ilman, ja nopealla avaajalla on paikka johtaa tätä porukkaa alusta loppuun. Ruuna saa viime suorituksestaan puhtaat paperit, vaikka se ei voinut voittajan kirille mitään. 10 Lillamaggan nousi Bodenissa kirikaistalle jo toisessa kaarteessa, eikä jaksanut enää maalisuoralla puolustaa asemiaan. Edellisessä startissa tamma eteni porukan hänniltä vaikeista asemista neljänneksi. Huono lähtörataonni jatkuu, ja reissusta voi tulla jälleen kuluttava. 2 Giro Sting ei ole ollut tällä kaudella parhaimmillaan, mutta eiköhän kunto jossain vaiheessa löydy. Vastus näyttää sopivalta ja lähtöpaikka suosii tasaista avaajaa.

Lähtö 10 - A: 1 B: 3,7,6,4,2,5,8
1 A Kind Of Magic aiheutti Bodenissa lähdönuusinnan puskemalla eturivin hevosten välistä kiinni siipeen. Vauhti oli hiljaista ja vaaratilanteelta vältyttiin, mutta Tapio Kalaja otti toisen lähtöyrityksen varman päälle, ja ruuna antoi muille muutaman kymmentä metrejä tasoitusta. Ruuna kiri ihan hyvin kuudenneksi ja on tässä porukassa normaalina kiinni voitossa. 3 Knows Mana esitti lupaavia otteita kolmevuotiaana, vaikka voittosaldo jäi nollaan. Ruunassa on ainesta sarjanousuun ja se huomioidaan peleissä suoraan tauoltakin. 7 Ferrari Winner kiri Suomen uran avauksessaan hyvin ja eteni loppukurvissa keulaan, mutta laukkasi maalisuoralle tultaessa paineen alla. Alla on taas muutaman kuukauden huili. Viimekertainen taso riittäisi tässä korkealle.

Lähtö 11 - A: 1,6,4 B: 3,2,7,5,8
1 Plumeria voitti kaksi viime kilpailuaan keulajuoksuilla, vaikka ravi näytti etenkin loppumatkasta kankealta. Tauko ei huoleta tamman kohdalla ollenkaan, mutta takaa tulee pari hyvää montéhevosta, joten helppoa keulasooloa ei välttämättä nähdä. 6 Tiia Tempest karkasi viime montévoitossaan aivan maisemiin ja teki viimeksi kärryt perässä pitkällä matkalla tasaisen suorituksen. Voittokisan tasoinen meno kantaisi tässäkin kärkeen. 4 Staro Kung Fu ei voinut Tiia Tempestille viimeksi mitään, mutta pystyy kyllä parempaankin. Ruuna hävisi edellisessä startissa Plumerialle puolella hevosenmitalla ja lähestyi tätä koko ajan.

Toto5-vihjesysteemit (8 / 24 riviä)
2,4,1 (6,7)
9,5,1,2,4 + 12,3 (7,10)
4,9,7,12,10 + 5,1 (8,13)
9,5,2 (8,11)
2 Libertin (8,4)

Troikka L7 (20 riviä)
9
5,2,8,11,13
5,2,8,11,13

Troikka L9 (20 riviä)
4
10,2,8,1,11
10,2,8,1,11

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]

Puheenjohtaja

Markku Sadinmaa 
040 740 1107

 

Nuorisovastaava

Katja Blomberg
040 538 8943

Ratamestarit

Hannu Keskitalo 
040 687 2299

Martti Jänkälä 
0400 396 478

Länsi-Lapin Hevosystävät ry

Laivakankaan ravirata
Valtatie 961
95440 TORNIO

Puh. 0400 246 015
Sähköposti: info@laivakangas.fi