Vihjeet 11.9.2021

 

Lähtö 1 - A: 1 B: 7,8,5,2,4,6
1 Wik Viktoria vaikuttaa ylikylän hevoselta tähän porukkaan ja pystyy johtamaan sisäradan lähtöpaikaltaan koko matkan. Tamman viime lähtö oli Norjan tammakriteriumin karsinta, jossa se ei pysynyt kolmannesta sisältä lopussa parhaiden perässä. Maalisuoran alkuun tuli vielä pieni laukka. Viime Bodenin voitossa tamma eteni johtavan takaa maalisuoralla helposti ykköseksi. 30-alkuinen loppuaika täydellä matkalla on kova meriitti näihin vastustajiin verrattuna. Muusta porukasta ainoastaan 7 Mira Kiro on pystynyt lähellekään suosikin vauhteja. Tamma otti viimeksi maksimisijan keulan takaa. Kotimaisen rodun edustajista 8 Lemmen Tulikasson on aloittanut uransa kahdella tasaisella suorituksella ja parantaa varmasti otteitaan rutiinin karttuessa. Tässä tehtävässä edelle rankattujen lyöminen vaatii paljon lisävaihteita.

Lähtö 2 - A: 1,6 B: 3,4,8,7,11,10,12,9,5,2
1 Volcano otti molemmat Pihtiputaan voitot keulajuoksuilla helposti. Härmässä reissusta tuli vaativampi, kun ruuna juoksi viidennessä ulkona kärjen vetäessä maltillista tahtia. Volcano eteni kierroksen kirillä kolmossijalle ja kiihdytti vauhtia maaliin saakka. Ruuna on näyttänyt kohtalaista lähtönopeutta, mutta kaikkien torjuminen lähtökiihdytyksessä ei välttämättä onnistu. Voittoon on ilman pussitusta hyvät mahdollisuudet. 6 Sky Muscle jäi Derbyn karsinnassa toiselle ilman selkää ja ymmärrettävästi taipui loppua kohti. Edellisessä voitossaan ori eteni toisesta ulkoa 13,5-vauhtisella varmasti muiden edelle. Hevoselta nähtiin viimeksi terävä avaus auton takaa, ja tässä suosikista ohi pääseminen alussa olisi voiton kannalta iso asia. Suomen uransa avaava 3 Hey Sally teki kelpo työtä viime kakkossijoissaan, mutta tässä A-kaksikon lyöminen vaatii hieman enemmän.

Lähtö 3 - A: 5 B: 4,7,10,6,1,12,2,9,3,8,11
5 Fortune Hoss on menestynyt viime aikoina keulasta, johtavan rinnalta ja takaa kirimällä. Viimeksi Santtu Raitala kierrätti ruunan puolimatkan jälkeen keulaan, eikä muilla ollut 13-lopetuksessa mahdollisuuksia. Vastassa on muutama hyväkuntoinen hevonen, mutta tehtävä näyttää kuitenkin paria viimeistä starttia helpommalta. 4 Copper Cloud on ylisarjasta huolimatta ykköshaastaja. Ruuna eteni viimeksi ensimmäisellä takasuoralla keulaan ja hallitsi lähdön tapahtumia perille saakka. Edellisessä mailin lähdössä Copper Cloud juoksi pitkään toisella ilman vetoapua ja kesti reippaan matkavauhdin hyvin. 7 Fast Hero yllätti Ylivieskassa voittamalla johtavan takaa terävällä kirillä. Oulun startissa juoksupaikka oli sama, kiristä tuli hieman pidempi ja suoritus oli vähintään voittokisan veroinen. Nopea avaaja hakee seiskaradalta asemia kärkiporukasta ja on onnistuessaan kiinni totosijassa.

Lähtö 4 – A: 1,11,9 B: 4,8,10,12,6,2,3,5,7
1 Diamond Lord on tehnyt hyvää jälkeä pohjoisessa läpi kesän, mutta viime startissa tuli oikein nappionnistuminen. Nopea avaaja täräytti auton takaa keulaan, jatkoi johtavan takana ja eteni maalisuoralla vastustamattomasti voittoon. Vetoapuna toiminut 11 Fifth Avenue Vice ei voinut paremmalleen mitään ja on arvottu nyt takarivin lähtöpaikalle. Ruuna on tottunut tekemään oman juoksunsa ulkoradoilla ja pystyy nousemaan mukaan taistoon, mutta näistä asetelmista Diamond Lordilla on selkeä etu. Sillä on ollut ajoittain ongelmia kaarrejuoksun kanssa, ja sisärataa pitkin juokseminen on merkittävä etu. 9 Cover Prince on kovaluokkainen hevonen tähän porukkaan, mutta kuntopuoli on pieneltä tauolta arvoitus. Ruuna jäi ennen taukoa Pihtiputaalla väsyneen keulahevosen taakse pussiin ja oli edellisessä startissa poissa omalta tasoltaan. Arvoitus, mutta kuuluu heti mukaan pelikupongeille.

Lähtö 5, Troikka - A: 1,2 B: 4,3,9,10,6,8,7,5,11
1 R.R. Kisu on juossut neljä kertaa peräkkäin porukan vetäjänä ja ottanut joka kerta kaksarisijan. Oulun mailin lähdön voitto tuli reippaalla matkavauhdilla ylivoimaisesti, ja myös viime voitossa hevoselle näytti jäävän varaa. Nopealla ja menohaluisella hevosella ei tarvitse vaihtaa taktiikkaa, ja viime starttien tasoinen meno kantaa tässäkin kärkeen. 2 Vappu-Ukko teki Vermon kakkossijaan päättyneessä startissa loistosuorituksen prässättyään keulahevosta koko päätöskierroksen ajan. Ohi ei ollut lopulta asiaa, mutta suoritus oli silti huippuluokkaa. Porissa ori teki 25-vauhtisella kirillä takajoukoista voitavansa ja viime voitto tuli keulasta oikein varmaan tyyliin. Nyt johtopaikalle ei taida olla asiaa ohi suosikin, mutta voittoon on silti tuntuvat saumat. 4 Ropertto palasi Seinäjoella reilun kuukauden tauolta ja sai keulan takaa myöhäiset kiritilat. Ori osaa avata auton takaa hyvin ja pystyy parantamaan maililla ennätystään merkittävästi.

Lähtö 6, Toto75-1 - A: 2,10,5 B: 3,11,4,9,8,12,6,7,1
Viime vuoden Midnight Race -voittaja 2 Whogonow palasi elokuun starteissa omalle tasolleen ja saa loistopaikalta suosikin aseman, vaikka vastus on kunnioitettavaa luokkaa. Ori jäi Oulun startissa voimissaan pussiin ja kesti viimeksi kovavauhtisen avauskierroksen hienosti, vaikka hävisikin voittotaiston Djokovicia vastaan. Nopealla avaajalla on hyvä sauma johtaa lähtöä alusta loppuun. 10 Radetzky eteni viimeksi toisen kaarteen lopussa keulan rinnalle ja voitti 12-lopetuksessa vakuuttavasti. Oulun startti meni taktiikkajuoksuksi, eikä ruuna pystynyt vaihtamaan maalisuoralla rytmiä riittävän terävästi. Aikainen reissutus keulan rinnalle lienee taktiikkana tässäkin, ellei joku muu huolehdi matkavauhdista.

5 M.T.Oberon teki Bodenin kahden hiitin kisassa hyvät suoritukset ja toi Petri Salmelan talliin kaksoisvoiton etenemällä keulahevosen takaa päätösmetreillä toiseksi. Karsintavoitto tuli toiselta ilman selkää väkevällä esityksellä. Keulahevonen pääsi loppukurvissa karkuun, mutta M.T.Oberon piti vauhtinsa paljon paremmin ja työntyi juuri ennen maalia ykköseksi. Pitkän tauon jälkeen kolme starttia alle saanut 3 Enjoy's Paycheck voitti viimeksi johtavan takaa lennokkaalla kirillä ja varaakin näytti jäävän. Voitokas ruuna pystyy parantamaan edelleen ja on tässä selvästi kovemmassa lähdössäkin pelihevosia. 11 Party Hard on ollut parhaimmillaan keulajuoksulla ja jää takarivin paikaltaan haastajaleiriin, vaikka kuntonäytöt kestävät vertailun. Mukana on paljon hyväkuntoisia hevosia, ja takaa kirimistä yrittäville on luvassa liikenneruuhkia.

Lähtö 7, Toto75-2 - A: 4 B: 1,10,11,5,12,2,7,6,8,9,3
4 Kopran Taisto voitti Oulun mailin keulahevosen ulkopuolelta uransa parhaalla suorituksella. Ruuna teki aiemmin kesällä valtaosin hyvää työtä selkäjuoksuilla. Viime voiton perusteella vapaa rata sopii hyvin, ja tässä Jani Hartikaiselle tarjoutuu paikka johtaa lähtöä alusta loppuun. 1 Nompparilla on arvottu viime Oulun startin tapaan sisäradalle, mikä ei ole tasaiselle kiihdyttäjälle lainkaan hyvä paikka. Kunto on edelleen kohdallaan, mistä osoituksena viime voitto Rovaniemellä. Tamma vastasi haastajilleen voittomarginaalia varmemmin ja kiihdytti vauhtia perille saakka.

Oulussa keulasta Kopran Taistolle selityksittä hävinnyt 10 Passin Liinu kärsii nopeana avaajana lähtöpaikastaan. Teivainen rattailla voi tuoda tammaan lisää virtaa, ja hevosen kova pätkänopeus voi kantaa kärkitaistoon kauempaakin. 11 Shamaanitar kiri Oulussa 24-vauhtia ja nousi lähimmäksi Kopran Taistoa. Tammalta löytyy Passin Liinun tapaan tulinen kiripätkä viimeiselle muutamalle sadalle metrille. Vaikealta lähtöpaikalta tarvitaan sopivat tuurit juoksunkulkuun. 5 Leijan Liito on esittänyt viime starteissa nousukuntoa, vaikka toissa startissa paikka johtavan rinnalla oli hieman liikaa. Viimeksi Rovaniemellä ruuna puski kierroksen kirillä kolmossijalle, vaikka kärki kiihdytti vauhtia koko ajan. Kauden avausvoitto saattaa napsahtaa arvokkaseen paikkaan, jos ruuna saa sopivan juoksun.

Lähtö 8, Toto75-3, Troikka - A: 1,15,10,13 B: 4,16,8,6,3,12,7,2,5
1 Zolace sai vetää Oulun voittostarteissa porukkaa rauhallisella tahdilla ja karkasi molemmilla kerroilla helposti muilta. Jyväskylässä juoksusta tuli liian raskas, kun tamma eteni avauskierroksen aikana kovassa vauhdissa kohti keulapaikkaa. Johtoon pääseminen onnistuikin, mutta tamma luovutti loppukurvissa totaalisesti. Tuohon starttiin ei kannata tuijottaa liikaa, ja etenkin kun nyt lähtöasemat suosivat merkittävästi. Muilla paaluhevosilla tuskin on asiaa ohi alussa, ja Santtu Raitala voi saada haettua johtopaikan pois myöhemminkin.

15 Zola Soft on ollut yleensä vapaalta radalta parempi kuin toisten takaa, mutta viime suoritus neljännestä ulkoa oli positiivinen, vaikka kärki jäi tavoittamatta. Tamma tuli kiripuolikkaan 11-vauhtia, eikä ollut maalissa täysin väsynyt. Nopea hevonen voi päästä takamatkan juoksuradalta kärjen tuntumaan jo lähtösuoralla. 10 Ridgehead Laurette ei ole pystynyt viime aikoina parhaimpaansa, mutta nyt lähtö on hieman viimeisiä sopivamman näköinen. Tamma ei pystynyt viimeksi maalisuoran kiihdytyskisassa ihan kärkeen. Kova matkavauhti sopisi vahvalle hevoselle paremmin. 13 B.G.Emma yllätti Oulussa tarkalla juoksulla, mutta voitti kyllä aivan omilla ansioillaan ja uusilla ennätyslukemilla. Nelivuotias pystyy parantamaan edelleen ja saa Teivaisen rattailleen selvittämään voltin vitosrataa. Pitkältä tauolta palaava 4 Immersive Workout on kovan luokkansa jo osoittanut. Voitto yllättäisi tässä vaiheessa, mutta ei näin hyvää hevosta voi sulkea kokonaan pois peleistä.


Lähtö 9, Toto75-4 - A: 6 B: 9,10,2,11,3,1,7,5,4,8,12
6 Armani Press on pohjoisessa lähes kulttimaineessa vakaan suoritustasonsa vuoksi. Ruunan viime Tornion startti ei ollut hevosen parhaimpia, ja tähtäin oltiin varmasti asetettu jo reilun viikon kuluttua ajettuun 75-lähtöön. Siinä Armani Press juoksi ilman kenkiä jäi kaikki kirivoimat tallella pussiin. Ykköspalkinto on kohdallaan tässäkin, ja ruunalta voi odottaa huippusuoritusta. Nopea avaaja ei välttämättä saa suoraa keulapaikkaa, mutta sisäpuolen rivakoilla lähtijöillä luultavasti annetaan johtoasema prässin alla pois.

Takarivistä löytyy vauhtikestäviä hevosia, joista jonkun täytyy huolehtia matkavauhdista, jos suosikki pääsee nopeasti porukan vetäjäksi. 9 Mr Deauville eteni Joensuussa aikaisin johtavan ulkopuolelle ja kesti 12,5-vauhtisella kirikierroksella vahvasti kakkoseksi. Laukkoihin usein sortunut ruuna sai ehjän suorituksen alle ja pystyy parantamaan edelleen. 10 Danilo Brick eteni viimeksi puolimatkassa toiselle ilman selkää, mutta ei pysynyt koko ajan vauhtia kiihdyttäneen keulahevosen tuntumassa maaliin saakka. Ruuna oli edellisessä startissa samalta juoksupaikalta parempi. 2 Sahara True Lies jatkaa arvontakoneen suosikkina ja saanee jälleen sisäratajuoksun kärjen tuntumassa. Voitto yllättäisi, mutta himmeä mitalisija ei. 11 Thai Explosive on merkittävästi viime sijoituksiaan parempi, mutta jää vaikeista lähtökuopista silti syvälle haastajaporukkaan.

Lähtö 10, Toto75-5, Troikka - A: 3,6,2,11,10 B: 1,9,4,5,8,7,12
3 Tapiro Jet eteni viimeksi maalin tuntumassa niukasti kolmanneksi ja tuli voimia tallella maaliin. Ori on ollut muutenkin koko ajan hyvä ja sijoittunut kärjen tuntumaan. Nyt lähtöpaikka suosii, ja keulapaikalle pääsemiseen näyttä olevan mahdollisuuksia. 6 Leader Brodde saa ykköshaastajan aseman, vaikka mailin matka ei ole etu ja lähtöpaikkakin on turhan ulkona. Ruuna on juossut kesällä valtaosin tätä kovemmissa porukoissa, eikä ole pystynyt aivan kärkisijoille. Viime startin loppukirin perusteella kunto on edelleen kohdallaan.

2 Top Of The World pystyy vastaamaan suosikille alussa, mutta kun alla on tasainen suoritus ja yksi poisjäänti, voi taktiikka olla tähän paikkaan maltillinen. Ruuna teki kesällä monta hyvää starttia ja olisi parhaiden esitysten veroisena korkealla tässäkin. 11 Cupido Sisu jäi Oulussa täysin pussiin ja jatkanee edellisten hyvien starttien veroisessa iskussa. Lähtöpaikka on synkkä, ja ylivauhtia tarvitaan. 10 Stay Alert oli yhteen kengät jalassa ajettuun starttiin normaalia huonompi, mutta muuten kymmenvuotias on tehnyt hyvää työtä. Maili ei ole hevosen paras matka, ja näistä asemista se on väkisin juoksunkulun armoilla.

Lähtö 11, Toto75-6 - A: 12,13 B: 11,8,7,6,10,4,2
12 Jokivarren Kunkku ei pystynyt vastaamaan Vermon startissa Camrille alussa, jatkoi toisessa sisällä ja tuli hieman voimia tallella kolmantena maaliin. Oulussa ori näytti pitkään lyövän Parvelan Retun, mutta joutui tunnustamaan päätössatasella voittokoneen paremmakseen. Nopealla avaajalla on loistopaikka edetä juoksuradalta aikaisin kohti keulaa, mikä olisi iso etu ennakkoon kovinta haastajaa vastaan. Tappioton 13 Landen Paukku palasi Kannuksessa kahden vuoden tauolta ja joutui tekemään voiton eteen hyvän suorituksen sekä rataennätyksen. Ori lipui päätössatasella varmasti ohi Aronin Muiston, eikä ollut maalissa väsynyt. Nyt asemat ovat huonot ja hevosen luokka joutuu todelliseen testiin.

11 Myr Faksen on vaikea verrattava suomalaisiin kilpakumppaneihin nähden. Nopea ori on pärjännyt näissä samoissa Tornion 75-lähdöissä ennenkin, mutta nyt vastus on parhaiden osalta tosi kovaa tasoa. 8 Nyland on juossut viime starteissa takapareissa, eivätkä kirit ole kantaneet ymmärrettävästi aivan kärkeen. Vastus on hieman helpompi kuin noissa kilpailuissa. 7 Joriini ei voinut Kirppu-ajossa timantinkovalle kärkiparille mitään, mutta teki kuitenkin kelpo suorituksen pitkällä kirillä. Edelliset startit olivat vastusten osalta tätä paljon sakeampaa keittoa. Ihan huipputasoa ei kuitenkaan Joriinilta olla vähään aikaan nähty.

Lähtö 12, Toto75-7, Troikka - A: 4,8,1 B: 2,9,7,5,6,3,11
4 Leave Your Sox On voitti kuun alussa Bodenissa sekä karsinnan että finaalin ja teki molemmissa vakuuttavan suorituksen. Mailin matka ei ole ruunan paras laji, mutta Mika Forss tiesi tämän ja ajoi kummassakin kilpailussa eteenpäin heti kuin mahdollista. Voittoihin jäi varaa, ja viisivuotias pystynee samanlaiseen aikaan puolta kierrosta pidemmällä matkallakin. 8 Djokovic sai jälleen huonon paikan autolähtöön, mutta siitä ei ole vahvalle jyrälle niin suurta haittaa kuin monelle muulle. Ruuna voitti viimeksi ylivauhtisen lähdön kierroksen kirillä ja teki edellisessä 75-lähdössä vielä pidemmän kirin ulkoradoilla.

1 Callela Lincoln kohtasi Suur-Hollolan välierässä rankan vastuksen ja sai kuluttavan juoksun, mutta taipuminen oli silti pettymys. Edelliset suoritukset olivat niin loistavia. Nyt alla on parin kuukauden huili. Ori tuskin pitää sisäradalta keuloja ja voi joutua päästämään suosikin alussa etupuolelleen, vaikka sekään ei ole mikään starttiraketti. 2 Mr Marvellous esitti viime Vermon startissaan 10-vauhtisen kirin ja oli Seinäjoen pitkällä matkalla keulasta aivan hyvä, vaikka tippui maalisuoralla neljänneksi. Edelle rankattujen lyöminen vaatii huippusuorituksen.

Toto75-vihjesysteemit (120 / 900 riviä)
2,10,5 + 3,11 (4,9)
4 Kopran Taisto (1,10)
1,15,10,13 + 4,16 (8,6)
6 Armani Press (9,10)
3,6,2,11,10 (1,9)
12,13 (11,8)
4 + 8,1 (2,9)

Toto4-vihjesysteemit (10 / 30 riviä)
6 Armani Press (9,10)
3,6,2,11,10 (1,9)
12,13 (11,8)
4 + 8,1 (2,9)

Troikka L5 (20 riviä)
1 – 2,4,3,9,10 – 2,4,3,9,10

Troikka L8 (20 riviä)
1 – 15,10,13,4,16 – 15,10,13,4,16

Troikka L10 (20 riviä)
3 – 6,2,11,10,1 – 6,2,11,10,1

Troikka L12 (20 riviä)
4 – 8,1,2,9,7 – 8,1,2,9,7

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]

Puheenjohtaja

Markku Sadinmaa 
040 740 1107

 

Nuorisovastaava

Katja Blomberg
040 538 8943

Ratamestarit

Hannu Keskitalo 
040 687 2299

Martti Jänkälä 
0400 396 478

Länsi-Lapin Hevosystävät ry

Laivakankaan ravirata
Valtatie 961
95440 TORNIO

Puh. 0400 246 015
Sähköposti: info@laivakangas.fi