Vihjeet 20.8.2021

Lähtö 1 - A: 8,2 B: 3,6,1,7,4
8 Aavan Tarina eteni Rovaniemellä 40 metrin takamatkalta keulaan jo ensimmäisen kaarteen lopussa ja voitti yli 20 metrillä. Nyt takamatkaa on vielä enemmän, mutta kierrettävää vähemmän. Viime kerran kaltainen suoritus riittää voittoon, ellei 2 Aatoksen Onni pääse paalulta karkuun. Se näytti Kaukosessa pitkään voittajalta, mutta kampesi maalisuoralle tultaessa radan ulkoreunaan, menetti vauhtiaan eikä ehtinyt hyvästä lopetuksesta huolimatta enää voittoon. Ruuna esitti koelähdössä hyviä vauhteja tähän tehtävään peilattuna ja pystyy raiteilla pysyessään päihittämään suosikin. 3 Nevan Kurko otti Kaukosessa laukan keulan rinnalta hieman ennen puolimatkaa ja eteni vielä uudelleen kakkoseksi. Ori on selvästi parantamaan päin ja varmistuu starttirutiinin karttuessa.

Lähtö 2 - A: 3,9,1,7 B: 2,4,8,10,5,6
3 Marttistrip juoksi koelähdössään selässä sisärataa pitkin, teki tasaisen suorituksen ja hankki kilpailuoikeuden parastaan antamatta. Tässä voittaminen vaatii kovempia vauhteja, mihin Petri Salmelan suojatilla on varmasti varaa. 9 Ring of Truth on pilannut viime aikoina alkumatkan laukkoihin. Aiemmat ehjät suoritukset olivat tähän vastukseen peilattuna hyviä. Toukokuun voitto irtosi johtopaikalta 16-lopetuksella. 1 Stens Vilda avaa uudessa kotimaassaan ja on kolmevuotiskisojen perusteella kehityskelpoinen tamma. Uran tähänastiset vastukset olivat yksinkertaisesti liian kovia, mutta vastaavilla otteilla tässä porukassa on luvassa menestystä.

Lähtö 3 - A: 1,4 B: 8,6,2,10,7,3,5,9
Taulussa näkyvät kaksi voittoa keulasta ottanut 1 Copper Cloud oli viimeksikin hyvä, kun kiripuolikas ulkoradoilla sujui 14-vauhdilla. Nopea avaaja on sisäradalta suosikki keulaan ja pystyy vetämään maaliin saakka, vaikka viivalla on pari hyvin menestynyttä haastajaa. 4 Kivarin Quickstep kiri Kemijärvellä lopun 13-vauhtia ja eteni vakuuttavaan voittoon. Kajaanissa juoksu meni melko samoilla askelmerkeillä, mutta kiri ei kantanut ohi keulahevosen. Helpommissa porukoissa voittoja ottanut 8 Rocy Stars pärjää näitäkin hevosia vastaan, mutta kasirata pudottaa sen B-ryhmään. Voittoputki katkesi viimeksi, kun vastus oli Nordic Cupin osalähdössä vielä hieman tämänkertaista kovempi.

Lähtö 4 – A: 3,4 B: 2,8,5,6,1,7
3 Perhon Liito veti viime kärrylähdössä porukkaa ja taipui päätöspuolikkaalla ulos kärkitaistosta. Myös edellisen startin kirivaihe sujui tasapaksusti, ja ongelmat vaikuttavat olevan enemmän henkisellä kuin fyysisellä puolella. Montén puolella ruuna on sijoittunut seitsemässä startissa viisi kertaa totosijalle ja meno on maistunut paremmin kuin kärryt perässä. Lähtö näyttää sopivalta, vaikka viivalla on pari kääntämätöntä korttia tässä lajissa. 4 Jenkkihymy yllätti montén SM-karsinnan kakkossijallaan ja pilasi finaalissa mahdollisuutensa lähtösuoran laukkaan. Toissa startin veroinen meno riittää tässä korkealle. Montéuransa avaava 2 Kairan Kukka ei pystynyt Kaukosen kurassa parhaimpaansa, mutta teki aiemmin Lapin kesäradoilla positiivisia suorituksia. Jos laji sopii, pystyy tamma tässä seurassa totosijalle.

Lähtö 5 - A: 10,6 B: 5,8,1,4,2,3,9,7
10 Redberry otti Oulun voiton keulahevosen rinnalta vakuuttavalla suorituksella ja jatkoi Rovaniemellä voittokannassa pitämällä johtopaikalta ykköseksi. Vastus oli tuossa startissa hieman Oulun voittokisaa kovempi. Kurtakon kurakelissä yksi vastustaja oli yksinkertaisesti parempi ja työntyi päätösmetreillä väkisin edelle. Takarivi haittaa nopeaa avaajaa etenkin maililla, mutta tamma saa silti suosikin paineet. 6 M.T.Neutron palaa jälleen pieneltä virkistäytymistauolta ja on ollut ennenkin starttivälistä huolimatta heti hyvä. Ruuna eteni viimeksi kirilenkin alussa keulahevosen rinnalle, antoi painetta ja oli hyvä, vaikka ei ohi päässytkään. Lähtönopeus riittää kuutosradan selvittämiseen. 5 George Bambina voitti Kajaanissa tätä hieman helpomman lähdön keulasta ja seurasi Ylivieskassa johtavan takaa kakkoseksi. Tamma jatkaa elämänsä kunnossa ja pystyy maililla selkeään ennätysparannukseen.

Lähtö 6, Toto4-1 - A: 11 B: 9,10,4,5,12,2,1,7,3,8
11 Kultaseppä on sekalaisen seurakunnan selkeä ykköshevonen, vaikka mailin matka ei ole ainakaan plussaa. Ruuna kohtaa sopivan näköisen vastuksen ja on viime kuntonäyttöjen valossa kiinni voitossa tällä matkallakin, jos laukat pysyvät poissa. Viime voittostartissa tuli hyppy ensimmäisellä takasuoralla, mutta se ei voittamista estänyt, kun Kultaseppä kiri loppumatkan 28-vauhtia ja puristi päätösmetreillä kärkeen. Edellisessä voitossa laukka tuli lähtösuoralla, mutta ruuna selvitti nopeasti raville, piti keulat ja voitti parastaan antamatta. Takarivin paikka auton takana voi olla ravilla käynnistymisen kannalta pelkästään hyvä asia.

9 Hilma Hilpeämieli viihtyy vapaalla radalla ja kärsii siksi takarivistä merkittävästi. Edestä lähtee sentään kelpo avaaja, jonka takaa on mahdollista päästä läpi ja suoraan kohti keulapaikkaa. Kajaanin voittostartissa tamma veti porukkaa kovalla vauhdilla ja piti 20 metrin voittoon, vaikka tahti laantui merkittävästi loppua kohti. Edellisen startin tärveli toisessa kaarteessa tullut laukka. 10 Oralunastus juoksi Oulussa keulan takana, hakeutui loppukurviin mentäessä takakautta ulkoradoille ja tuli tasaisesti perille. Koko matkan ravaaminen oli ehdoton plussa tämän hevosen kohdalla. Maili ei ole ruunan paras matka, mutta sarja sopii rahallisesti ja ravilla totosija häämöttää. Vieremällä keulan taakse pussiin jäänyt 4 Överbyn Salama kohtaa enemmän tienanneita, mutta voi menestyä siitä huolimatta. Ruuna vaikutti selvästi paremmalta kuin aiemmissa starteissa ja pystyy parantamaan tauon jäljiltä vielä lisää.

Lähtö 7, Toto4-2, Troikka - A: 7 B: 5,12,3,4,10,6,11,8,9,2,1
Oulun startissa voimat tallella pussiin jäänyt 7 Chapitre Un ei jättänyt Rovaniemellä mitään sattuman varaan, vaan täräytti lähtöauton takaa keulaan ja irrotti lopussa muista helposti. Aiempina kausina etelässä ikäluokkakisoja juossut ruuna on löytänyt hyvän vireen ja pystyy toistamaan viime kerran keulasoolon. Sisäpuolen nopeilla avaajilla tuskin aletaan vastaamaan suosikille.

5 Fifth Avenue Vice eteni viimeksi aikaisin kärjen tuntumaan toiseen ulos ja piti 15-vauhtisella päätöskierroksella kolmanneksi. Ruuna on tehnyt luotettavaa työtä jo pitkään ja yltää tässäkin korkealle, vaikka mailin matka tuskin on eduksi. 12 Diamond Lord laukkasi viimeksi lähtösuoralla lyhyesti ja eteni jatkossa sisäkautta kuudenneksi. Parempaan ei ollut enää hypyn jälkeen realistisia mahdollisuuksia. Kurtakon voitto irtosi lyhyellä kirillä kärkiparin takaa, ja varaakin jäi. Kirivoima riittää korkealle, jos juoksu menee vaikeista lähtöasemista sujuvasti. 3 Montales avaa pohjoisessa ja hakee edelleen kauden avausvoittoaan. Nopea ruuna sai Loviisan 1100 metrin sprinttimatkalla kolmosrahat keulahevosen takaa. Paikka toisessa sisällä suosikin takana tietäisi hyvää totosaumaa.

Lähtö 8, Toto4-3 - A: 5,8 B: 3,9,6,10,12,2,4,7,1,11
5 Party Hard ei pystynyt viime Tornion raveissa selkäjuoksulla parhaalle tasolleen, mutta keulajuoksuilla meno on maistunut aivan eri tavalla. Etenkin Rovaniemen voittosuoritus oli loistava, kun ruuna pakeni maalisuoralla muilta pitkällä askeleella ja olisi jatkanut samaa vauhtia vielä pitkään. Sisempi lähtöpaikka kovimpaan haastajaan nähden nostaa Sanna Palosaaren valmennettavan suosikiksi. 8 Zola Soft on ollut sekin viime aikoina erittäin hyvä keulasta, mutta nyt suosikin ohi pääseminen lähtösuoralla ei taida onnistua. Toiselta ilman vetoapua voittaminen vaatisi rajun suorituksen.

3 Enjoy's Paycheck palasi viimeksi vuoden tauolta ja oli siihen nähden ihan hyvä, kun kasiradalta paloi paljon ruutia jo alkumatkasta. Parannusta on lupa odottaa, eikä voitokasta hevosta kannata jättää kokonaan ulos peleistä. 9 Medias Fasth One iski viimeksi radalta 12 heti ulkokautta eteenpäin ja nappasi keulat ensimmäisessä kurvissa. Ruuna jatkoi toisessa sisällä, eikä pysynyt enää päätössatasella kärjen perässä. Edelliset suoritukset olivat hieman parempia. Edestä lähtee nopea avaaja, mutta kyllä ysirataa täytyy pitää merkittävänä haittana. 6 Nehemiah juuttui viimeksi puolimatkassa huonoihin selkiin, joutui hakemaan takakautta tilaa, eikä ymmärrettävästi pystynyt nousemaan kärkitaistoon. Ei moitteita, ja etenkin kun ruuna on ollut kengittä paljon parempi. Tämän kisan balanssi ei ole vielä tiedossa.

Lähtö 9, Toto4-4, Troikka - A: 6 B: 3,10,7,5,2,8,4,9,1
6 Armani Press juoksi viimeksi volttilähdössä vajaa vuosi sitten, eikä ole koskaan startannut totolähdössä juoksuradalta. Noilla asioilla ei luultavasti ole mitään merkitystä, kun kyse on poikkeuksellisen suoritusvarmasta kilpurista. Viime laukkamerkintä löytyy niinkin kaukaa kuin vuoden 2017 keväältä. Keulaan pääseminen ei ole ihan varma asia, mutta voittoon on hyvät saumat vaikka toiselta ilman selkää. Viimeisin ykkössija tuli keulasta rauhallisen välipuolikkaan jälkeen ylivoimaisesti.

3 Kivarin Raindance oli tuossa Rovaniemen lähdössä kakkonen Armani Pressin takaa ja jatkoi Tornion startissa voittamalla koko matkan johdon jälkeen. Tamma juoksi tuolloin ensimmäistä kertaa ilman etukenkiä, mistä oli taustavoimien mukaan ainakin hieman apua. Nyt keulaan ei välttämättä ole asiaa, ja vaikka tamma pääsisikin sinne, niin juoksuradan hevosilta voi olla luvassa painetta hyvin aikaisin. Kakkossijaan olisi Armani Pressin takaa toisesta sisältä hyvät mahdollisuudet. 10 Stay Alert ei saanut Malja-ajossa kirimahdollisuutta kolmannesta sisältä. Edellinen startti ajettiin kengät jalassa, eikä ruuna pystynyt sopivassa seurassa parhaalle tasolleen. Vauhtikestävällä ruunalla ei tarvitse jäädä kyttäilemään porukan perälle, jos avauskierros mennään kärjen toimesta rauhassa. 7 Poulter kiri Ylivieskassa keulan takaa voittoon ja jatkaa ennätyskunnossa. Startin onnistuminen ratkaisee tässä tehtävässä paljon.

Lähtö 10 - A: 6,10 B: 11,9,8,2,4,5,7,1
6 Ariston kiihdytti viimeksi keulassa tahtia päätöskierrokselle lähdettäesäs ja otti helpon voiton. Edellisessä startissa ruuna sai keulaan edettyään välittömästi painetta, jatkoi toisessa sisällä ja ohitti vetoapunsa kirivaiheessa varmoin ottein. Monté sopii Aristonille hyvin, vaikka viiteen kilpailuun ei ole tullut yhtään voittoa. Kunto on nyt niin hyvissä kantimissa, että ruuna saa suosikin paineet. 10 Anaheim Kemp kiri viimeksi 14-vauhdilla, mutta ei päässyt hyvästä keulahevosesta ohi. Edellisten montélähtöjen vastukset olivat paljon tämänkertaista kovempia. Kengittä juokseminen on Anaheim Kempille iso etu, ja sillä balanssilla jatketaan ainakin ennakkotietojen mukaan. 11 One Memphis teki hyvän suorituksen Oulun montélähdössä ja voitti Anaheim Kempin, mutta ei pysynyt Rovaniemellä kirivaiheessa saman hevosen perässä. Ruunalla on tässä porukassa hyvä totosauma, eikä voittokaan yllättäisi.


Toto4-vihjesysteemit (8 / 24 riviä)
11,9,10,4 (5,12)
7 Chapitre Un (5,12)
5,8 + 3,9,6,10 (12,2)
6 Armani Press (3,10)

Troikka L7 (20 riviä)
7
5,12,3,4,10
5,12,3,4,10

Troikka L9 (20 riviä)
6
3,10,7,5,2
3,10,7,5,2

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]

Puheenjohtaja

Markku Sadinmaa 
040 740 1107

 

Nuorisovastaava

Katja Blomberg
040 538 8943

Ratamestarit

Hannu Keskitalo 
040 687 2299

Martti Jänkälä 
0400 396 478

Länsi-Lapin Hevosystävät ry

Laivakankaan ravirata
Valtatie 961
95440 TORNIO

Puh. 0400 246 015
Sähköposti: info@laivakangas.fi