Vihjeet 13.6.2021

Lähtö 1 - A: 3,4 B: 6,10,11,1,2,7,8,9,5
3 Outisen Verrari teki vajaa vuosi sitten juoksemassaan koelähdössä hyvän suorituksen, vaikka tahti laantui päätöspuolikkaalla 44-lukemiin. Ori yritti pysyä edellään juosseen lämminverisen perässä ja kulki ensimmäisen mailin alle 34-vauhtia. Sen jälkeen tuli väsy. Vauhdit riittävät alasarjoissa ihan varmasti, mutta pitkän tauon vuoksi päivän kunto on hämärän peitossa. Maaliskuussa Petteri Joen väreistä avannut 4 Veitikka yrittää uudelleen ehjää suoritusta parin kuukauden tauolta. Ruuna esiintyi edellisellä valmentajalla hyvin epävarmoin ottein, eikä avaus pohjoisessa antanut mitään viitteitä paremmasta. Taulussa näkyvä ennätysaika tuli kahden laukan hidastamana. Vauhdit riittävät tässä seurassa voittoon saakka, jos ruuna vain malttaa ravata. 6 Vakner matkasi Härmässä toisessa ulkona ja laukkasi loppukurvissa mahdollisuutensa. Edellisessä Kajaanin startissa tehtävä pitkältä pakilta oli jo alkujaan tosi haastava. Ruuna meni tuolloin ennätyksensä ja olisi vastaavilla vauhdeilla tässä paalulta lähellä totosijaa.


Lähtö 2 - A: 8,6 B: 5,4,1,3,7,2
8 Blaze Beluga voitti kaksi viimeisintä Rovaniemen starttia, kun Jukka-Pekka Niskanen ajoi ylivoimaisella aikaisin eteenpäin ja hallitsi helposti perille. Viime voitossa tamma sai loppukurvissa kovaa haastetta, mutta spurttasi päätössatasella vielä oikein selvään voittoon. Kaksi takamatkaa ei ole pienessä lähdössä kummoinen ongelma, ja taktiikka voi olla taas aktiivinen. 6 Shape of You täräytti Kajaanissa viimeisellä takasuoralla ulkokautta keulaan ja karkasi muilta jo ennen maalisuoraa. Tamma oli jo edellisessä startissa lupaava keulan rinnalta, mutta Kajaanin suorituksessa oli aivan erilaista hohtoa. Suosikin lyöminen on samantasoisella menolla mahdollista. 5 Black Swan juoksi Oulun hieman ylivauhtisessa lähdössä toista rataa pitkin ja piti lopussa vauhtinsa ihan hyvin. A-hevosten lyöminen vaatii lisää vaihteita.


Lähtö 3 - A: 8 B: 6,3,2,5,1,7,4
8 Anaheim Kemp eteni Kajaanin 75-lähdössä ulkokautta neljänneksi ja teki selvästi aiempia kärrylähtöjä paremman suorituksen. Ruuna syötyy avojaloin kilpailemisesta tuntuvasti, ja sama pätee varmasti myös montén puolella. Tässä lajissa ruuna on voittanut kengät jalassakin, ja sopivan näköisessä porukassa voitto on lähellä pitkästä takamatkasta huolimatta. Muiden osallistujien on syytä ajaa lähtösuoralta alkaen suosikkia karkuun. 6 Elrond ei selvittänyt Suonenjoen rataprofiilia, vaan hylättiin toistuvista laukoista jo avauskierroksen aikana. Tamma veti edellisissä starteissa johtopaikalla reipasta tahtia, otti kirikierroksen aikana laukan ja lopetti taustalta kakkosena maaliin. Ruuna pystyy tekemään suosikin tehtävän vaikeaksi, mikäli ravilla pysyminen onnistuu. 3 Lucky Moose on mukana viime kertaa kevyemmässä porukassa ja pystyy tuon startin tason pitäessään totosijalle.


Lähtö 4, Toto5-1 - A: 2,4,3 B: 9,11,7,8,12,10,1,5,6
2 Fifth Avenue Vice teki Rovaniemellä uransa parhaan suorituksen ja saa loistopaikalta suosikin paineet. Ruuna kulki neljännestä ulkoa päätöskierroksen 13,5-vauhtia, eteni keulaan jo ennen loppukurvia ja vastasi ainoalle uhkaajalleen niukasti, mutta varmasti. Lähtönopeus tuskin riittää parhaille, mutta ruuna ohittaa kirissä monta. 4 Giro Sting ei pystynyt etenemään viimeksi kaarteissa kunnolla, mutta suorilla maisema vaihtui ja tuloksena oli niukka voitto. Suoritus oli vauhtien puolesta hevosen uran paras. Tapio Kalaja ajanee aikaisin eteenpäin, jos lähdöstä ei tule muiden toimesta kovavauhtinen.

3 Beddinge's Pride palasi Rovaniemellä pitkältä tauolta ja kiri sisäratajuoksun jälkeen terävästi kolmanneksi. Ruuna tienasi nelivuotiskaudellaan yli 11 000 euroa ja voi olla tauoltapaluun perusteella tekemässä uutta nousua. Nopeus riittää keulataistoon. 9 Lillamaggan ei pystynyt kahdessa viime startissa maalisuoralla parhaiden vauhtiin ja hakee vielä huippukuntoaan. Tamma pystyy jatkamaan sarjanousua nelivuotiskaudellakin. 11 Like A Boeing avasi viimeksi auton takaa hyvän ja pääsi johtavan taakse, mutta sortui ensimmäisessä kaarteessa laukalle. Ruuna pääsi jatkossa etenemään taustalta sisäkautta, mutta kärjen tavoittaminen oli liikaa vaadittu. Suoritus oli lupaava suoraan parin kuukauden tauolta.

Lähtö 5, Toto5-2 - A: 6 B: 8,5,2,3,1
6 Pärttyl on mennyt Sanna Loukusan valmennuksesta kaksi kertaa koko matkan ravia ja voittanut ylivoimaisilla suorituksilla. Viivalla on nyt uusia vastustajia, joista parilla voi olla rahkeita haastaa suosikki. Voltin vitonen voi olla ongelma, vaikka laukoista ei ole ollut viime aikoina tietoakaan. Jukka-Pekka Niskanen ottanee alun rauhassa ja ajaa vauhdin päälle saatuaan aikaisin kohti keulaa.

8 Lakori on napannut viime aikoina 75-tasolla sijoituksia kärjen takaa. Ruuna osoitti aiemmin tällä kaudella pystyvänsä myös voittamaan hyviä hevosia. Nyt vastus on normaalia helpompi, eikä kolmella takamatkalla ole pienessä lähdössä juuri mitään merkitystä. Nopea avaaja ottanee muun porukan kiinni jo lähtösuoralla. 5 Hurjaharja kulki toukokuussa tosi hyvin ja oli vakuuttava etenkin voittostartissaan. Ori laukkasi silloin lyhyesti toisessa kaarteessa ja kiersi päätöskierroksella kaikki. Myös viime kilpailun esitys pitkällä kirillä oli kehujen arvoinen. 2 Iinan Prinssi ei ole pystynyt pariin starttiin parhaimpaansa ja antaa tuoreen kuntonäytön perjantaina Ylivieskassa. Ruuna on tehnyt usein hyviä suorituksia vapaalta radalta.


Lähtö 6, Toto5-3 - A: 10,8,9 B: 11,2,5,6,3,7
10 Stay Alert voitti Rovaniemellä muutaman tässäkin vastassa olevan Lapin avoimen sarjan hevosen kirimällä ulkokautta varmasti ykköseksi. Viimeisenä sai taipua keulassa juossut 8 Maffioso Face. Stay Alert juoksi Kajaanin avoimessa 75-lähdössä neljännessä ulkona, käänteli ylikovan avauskierroksen jälkeen ulkoradoille ja nappasi rahasijan. Tämän vastuksen ruuna voi voittaa vaikka johtavan rinnalta. Maffioso Face taisteli viimeksi hyvin ja on selvästi nousuvireinen. Lähtönopeus riittää kasiradan selvittämiseen, mutta keulaan ei ole välttämättä asiaa. 9 Capitol Hill ei aivan pysynyt Rovaniemellä Stay Alertin perässä kirivaiheessa. Viime voitto tuli keulajuoksulla maltillisen matkavauhdin jälkeen. Ruuna on päässyt hyvään starttirytmiin ja voi parantaa vielä otteitaan.

11 Armani Press teki kahteen viime starttiin vahvat kirit, vaikka vauhdinjako oli molemmilla kerroilla vastaan. Nyt ruuna lähtee haastamaan pohjoisen avoimen sarjan hevosia vaikealta lähtöpaikalta. Luotettavasti suorittavaa hevosta ei voi jättää kokonaan ulos peleistä. 2 Ambrogio eteni Vieremällä hankalista asemista rahasijalle, eikä ollut paljoa Armani Pressiä huonompi. Ruuna on saanut pelihevosista selvästi parhaan lähtöpaikan, ja nopeus riittää sen hyödyntämiseen. Myös 5 Kivarin Raindance avaa kovaa, mutta sillä saatetaan tyytyä suosiolla selkäjuoksuun. Tamma teki tauoltapaluussaan OK-suorituksen takajoukoista ja voi parantaa toiseen starttiin merkittävästi.


Lähtö 7, Toto5-4, Troikka - A: 11,15 B: 8,3,10,12,4,13,1,14,9
11 Liimatan Väiski eteni Rovaniemellä nopeasti keulaan, eikä saanut rauhoittaa kunnolla vauhtia oikestaan missään vaiheessa juoksua. Ruuna vastasi kaikille vauhdinvaatijoille ja piti maalisuoralla yhden ulkoa kovaa kirineen varmasti takaviistossa. Otteet voivat parantua edelleen, ja Sanna Loukusan suojatti jatkaa selvänä suosikkina. 15 Suvimyrsky Ram laukkasi Oulussa puolimatkassa juuri ja juuri pitkäksi, eteni vielä ulkokautta kaikkien ohi ja koki hylkäystuomion maaliintulon jälkeen. Kaikkien kiertäminen on ehjällä suorituksella mahdollista.

8 Kultaseppä voitti viimeksi tätä hieman helpomman lähdön suoraan tauolta. Ruuna on sijoittunut valtaosassa starteistan totoon ja pystyy jatkamaan samalla tiellä, jos parantaa hieman otteitaan. 3 Jullen Hermanni laukkasi viimeksi puolimatkassa ja antaa tuoreen kuntonäytön perjantaina Ylivieskassa. Kajaanissa loppukiri oli hieman tasainen, mikä oli ymmärrettävää puolen vuoden tauolta. 10 Väylänvarren Heta teki viime Tornion vierailullaan hyvän suorituksen toiselta ilman vetoapua, eikä ollut Rovaniemellä sijoituksesta huolimatta vaisu. Tamma parantanee vielä starttirytmiin päästyään.


Lähtö 8, Toto5-5 - A: 2 B: 3,1,5,4,7,9,8,11,10
2 Diamond Lord nousi vajaa kuukausi sitten Laivakankaalla kirilenkin alussa kolmannelle, kampesi pian kohti talliporttia ja menetti vauhtiaan. Ruuna sai vauhtimyllyn käyntiin viimeisellä takasuoralla, mutta kohiseva nousu päättyi loppukurvin laukkaan. Myös edellisessä startissa oli epäonnea, ja Oulun startissa ruuna voitti tätä kovemman lähdön tarkalla juoksulla johtavan takaa. Lähtöpaikka suosii nopeaa avaajaa, joka on ehjällä suorituksella tiukasti kiinni voitossa.

3 Carmela Frontline laukkasi viimeksi lähtöön ja tippui pysyvästi taustalle. Viimeisin voitto tuli tyylipuhtaasti kolmannesta ulkoa, eikä tamma ollut maalin kohdalla väsynyt. Tammassa on vielä paljon ainesta parannukseen. 1 Estelle Tröjborg ei ollut parhaimmillaan ennen kuukauden taukoaan. Vastus on nyt helpompi kuin noissa starteissa. Vaikea arvioitava etenkin kun sisäradan paikka on tasaista avaajaa vastaan. 5 Herman Star on mukana rahojen puolesta epäsopivassa sarjassa. Tamma on suorittanut tällä kaudella tasaisen hyvin ja oli Kajaanissakin ihan OK, vaikka taipui keulan rinnalta lopussa. Tässä voi olla keulajuoksun vuoro.


Lähtö 9, Troikka - A: 4,6 B: 7,9,3,5,11,12,2
4 Jetstream Rapida aloitti Suomen uransa voittamalla keulasta ylivoimatyyliin. Ruunalta löytyy Ruotsin starteista hyviä näyttöjä lähtönopeudesta myös auton takaa, ja viime kerran tyylinen voitto voi hyvinkin toistua. Viisivuotiaassa on avauskisan perusteella ainesta 75-lähtöihin saakka. 6 Mountain Hooligan avaa myös kovaa ja pystyy haastamaan suosikin alussa. Ruunalla ajettiin viimeksi keulan takaa, josta se teki hyvän loppukirin ja eteni voittomatsiin. Edellinen suoritus tauolta oli varovaisen lupaava, ja kunto lienee edelleen nousussa. 7 Edfromed laukkasi Vieremällä ensimmäiseen kaarteeseen ja teki edellisessä startissa hyvän kirin sisäratajuoksun päätteeksi. Ruuna ei ehdo nopeimpien mukaan alussa ja voi jäädä roikkumaan ulkoradoille. Kova alkuvauhti muiden toimesta auttaisi paljon.

Lähtö 10 - A: 7 B: 1,6,10,8,11,12,4,5,2,3,9
7 Roughenough Vice palasi viimeksi vajaan kahden kuukauden tauolta ja voitti keulahevosen ulkopuolelta vakuuttavasti. Johtohevosen kaataminen onnistui jo ennen viimeistä kaarretta, ja Ville Pohjola lasketteli päätöspuolikkaan ajokillaan vailla mitään huolia. Nelivuotias oli hyvä myös kaikissa aiemmissa starteissaan ja jatkaa isona suosikkina, vaikka viivalla on muutama muukin kesän aikana sarjanousuun pystyvä hevonen. 1 Ring of Truth voitti Kajaanissa keulasta ja teki viimeksi takamatkalta voitavansa, kun keulassa mentiin kirikierros hieman päälle viittätoista. Tamma vaikuttaa järkevältä kilpurilta ja pääsee luultavasti auton takaa sisäradalta vauhdilla matkaan. 6 Callela Lionel pystyy nähtyjä pohjoisen startteja parempaan. Rovaniemellä ruuna eteni 900 metrin kirillä viidenneksi, ja paras hohto oli edelleen kateissa. Alla on taas pieni latautumistauko.

Lähtö 11, Troikka - A: 2,1 B: 12,11,9,4,5,3,6,8,10,7
2 Fairstorm kohtaa aiempaa sopivamman näköisen vastuksen ja vaikuttaa olevan löytämässä kuntonsa muutaman startin voimistamana. Ruuna taipui toissa kerralla keulasta viidenneksi ja sai Rovaniemellä keulahevosen takaa nelosrahat. Hevosen uran parhaat suoritukset on nähty keulajuoksuilla, ja Jarmo Saarelalla on paikka johtaa tätä tehtävää alusta loppuun. Kajaanissa tätä kovemmassa porukassa keulan takaa neljänneksi yltänyt 1 Dirk Diggler Sisu sai jälleen loistopaikan ja on tiukasti kiinni troikkasijassa. Todennäköinen juoksupaikka on toisessa sisällä suosikin takana. 12 Miss Senorita ei ollut Kajaanissa jostain syystä ollenkaan edellisten starttien viitoittamalla tasolla. Tamma taipui toisesta ulkoa jo ennen maalisuoraa. Aiemmissa Lapin kisoissa meno maistui kengät jalassa sekä ilman, ja vastaavana tamma pystyy nousemaan vaikeista asemista huolimatta mukaan troikkamatsiin.


Toto5-vihjesysteemit (144 / 432 riviä)
2,4,3 (9,11)
6 + 8,5 (2,3)
10,8,9,11,2,5 (6,3)
11,15,8,10,3,12,4,13 (1,14)
2 Diamond Lord (3,1)

Troikka L7 (20 riviä)
1
15,8,3,10,12
15,8,3,10,12

Troikka L9 (20 riviä)
4
6,7,9,3,5
6,7,9,3,5

Troikka L11 (20 riviä)
2
1,12,11,9,4
1,12,11,9,4

 

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]

Puheenjohtaja

Markku Sadinmaa 
040 740 1107

 

Nuorisovastaava

Katja Blomberg
040 538 8943

Ratamestarit

Hannu Keskitalo 
040 687 2299

Martti Jänkälä 
0400 396 478

Länsi-Lapin Hevosystävät ry

Laivakankaan ravirata
Valtatie 961
95440 TORNIO

Puh. 0400 246 015
Sähköposti: info@laivakangas.fi