Vihjeet 15.5.2021

Lähtö 1 - A: 12,3,8 B: 2,1,9,5,6,7,11,10,4
12 Mamas Little Devil avasi uransa kahdella voitolla ja oli vakuuttava etenkin jälkimmäisessä, kun eteni keulahevosen ulkopuolelta varmaan voittoon. Viimeisin tehtävä oli jo ennakkoon vaikea, kun ruuna starttasi Nuorten Sarjaan 40 metrin takamatkalta. 17,5-vauhtinen kiri riitti kolmossijaan, ja suoritus oli tappiosta huolimatta hevosen uran paras. 3 Hilda Price tähtää viime startin tapaan keulaan ja vaikuttaa suosikin kovimmalta uhalta. Siitä päätösmetreillä ohi viimeksi kirinyt 8 Wirece kulki huhtikuun startissaan alkulaukan jälkeen alle 20-vauhtia läpi. Tamma riittää samanlaisella suorituksella korkealle takamatkaltakin.

Lähtö 2 - A: 5 B: 6,8,9,7,10,2,1,3,4
5 Hurjalento ei pystynyt Nordic Cupin avausosalähdössä parhaiden vauhtiin, vaikka paransi ennätystään lähes kahdella sekunnilla. Vastus oli kärkihevosten osalta hieman liian kovaa tasoa, mutta nyt tamma kohtaa oikein sopivan näköisen porukan. Edeltävässä Oulun startissa Hurjalento ei ollut parhaimmillaan, vaikka jäikin aikaisin toiselle ilman selkää. Muuten hevonen on tehnyt nousujohteista työtä. 6 Vilinän Varma menetti viimeksi ensimmäisen takasuoran laukassaan paljon metrejä ja kulki jatkossa ennätystään kovempaa. Viisivuotias kilpailee nyt lyhyellä starttivälillä, mikä voi terävöittää sen menoa. 8 Harjan Merivirta teki toissa kerralla kelpo suorituksen keulasta Riksun Tähden voittamassa lähdössä. Viimeksi ruunalla oli laukkapäivä. Vauhdit riittävät tässä porukassa totoon yltämiseen.

Lähtö 3 - A: 8,3,7 B: 9,1,5,6,4,2
8 Nompparilla on esittänyt viime starteissa hyvää kuntoa ja on alituisesta laukkariskistä huolimatta ykkösrankkaus. Tamma laukkasi toissa startissa keulasta maalisuoralla kesken voittotaiston. Viimeksi koko matkan ravaaminen onnistui, mutta vauhdit eivät riittäneet kirikierroksella parempaan. Nompparilla meni uuden volttiennätyksen ja jatkaa tähän sopivampaan lähtöön huippukunnossa. 3 Passin Liinu nappasi Ylivieskassa keulavoiton ja oli positiivinen myös Seinäjoen kovemmassa lähdössä. Nopea tamma tuntuu saaneen lisää taistelutahtoa ja voi johtaa tätä lähtöä alusta loppuun. 7 Tåga Odin teki Rovaniemellä positiivisen suorituksen pitkältä takamatkalta. Ruuna eteni taustalta kirilenkin alussa keulahevosen tuntumaan ja piti kiihtyvässä vauhdissa kolmanneksi. Nyt sarja sopii hyvin, eikä vastassa ei ole yhtään liian kovaa.

Lähtö 4, Toto4-1 - A: 2 B: 9,12,3,5,4,8,7,1
2 Wannabe Star teki Rovaniemellä kanuunasuorituksen toiselta ilman vetoapua ja on vastaavana lähellä uusia voittonsa. Tamma piti keulahevosen ulkopuolella tahdin reippaana ja siirtyi puolimatkan jälkeen kärkeen, kun johtava laukkasi. Sujuvan selkäjuoksun saanut 9 Enigma Sisu ei päässyt maalisuoralla kuin lähituntumaan, ja muu porukka jäi kauas. Wannabe Star on tehnyt parhaat esitykset maililla ja ilman kenkiä, ja ennakkotietojen mukaan tamma menee tämän startin avojaloin.

Enigma Sisu kärsii takarivin paikasta ja jäänee parijonossa edestä starttaavan suosikin taakse. Nopean tamman viime suoritus oli nousujohteinen, vaikka se ei pystynyt tosissaan haastamaan voittajaa. 12 Lord of Tooma on kuntonäyttöjen puolesta vähintään samalla tasolla edellisten kanssa, mutta surkeat asemat heikentävät näkymiä. Ruuna oli hyvä etenkin toissa startissa, kun se reissutti aikaisin keulaan ja kesti kakkoseksi Radetzkyn jälkeen. 3 Fairstorm pääsee käyttämään viime kerroista poiketen lähtönopeuttaan ja vaikuttaa hieman nousuvireiseltä. Ruuna ei jaksanut viimeksi tsempata aivan perille ja tippui maalisuoralla ulos totosta. Esitys oli silti hieman edelliskertaa parempi.

Lähtö 5, Toto4-2 - A: 7,8,6,3 B: 1,4,5,9
7 Armani Press piti viimeksi asemansa toisesta ulkoa kärjen lopettaessa päätöskierroksen 12,5-vauhtia. Vastus oli tätä kisaa kovempi ja hevosen suoritus ihan yhtä hyvä kuin aiemminkin. Ruuna osaa avata auton takaa kovaa, eikä välttämättä jää seiskaradalta kauas kärjestä. Ulkopuolelta starttaava 8 Electric Eye Am saattaa iskeä ohi heti lähtösuoralla. Ruuna ampui viime startissa keulaan ja hävisi kirisuoralla Armani Pressille selityksittä. Parempaan on aineksia, mutta kuntopuoli on parin kuukauden tauolta arvoitus.


6 Guilty Pleasure teki vaikutuksen Oulun avoimessa montén SM-karsinnassa ja voitti Bodenissa helpomman lähdön johtavan takaa ylivoimaisesti. Ruuna nousi kiripuolikkaalla keulahevosen rinnalle ja kiihdytti vauhtia maaliin asti. Kärrylähtöjen sopivuus on mielenkiintoista nähdä nyt kun ruuna on noussut hyvään kuntoon. 3 Poulter jäi viimeksi keulan rinnalle eikä pystynyt ohittamaan johtavaa, mutta piti asiallisesti kolmanneksi. Ruuna ei ole vielä pystynyt tällä kaudella viime vuoden parhaiden kisojen tasolle. Parannusta voi olla luvassa kesän tullen.

Lähtö 6, Toto4-3 - A: 6,3,7 B: 4,1,2,5,8
6 Jepulis ei ole varsinaisesti häikäissyt kauden kolmessa startissaan, mutta vastus on nyt passelia tasoa ja hevosen kunto vaikuttaa olevan nousussa. Viime Oulun startissa kärki lopetti 21-vauhtia, eikä Jepulis pystynyt kuin seuraamaan minkä jaloistaan pääsi. 25-alkuinen aika olisi kovaa valuuttaa tässä tehtävässä. 3 Pärttyl avaa Sanna Loukusan tallista ja on yksi koko ravien mielenkiintoisimpia seurattavia. Laukkaherkkä ruuna kulki taulussa näkyvässä Kaustisen vitossijassa alkulaukan jälkeen loppumatkan hieman päälle 25-vauhdilla. Kapasiteetti on Lapin lähtöihin varmasti riittävä.

7 Niemen Eemil romahti maaliskuun startissa totaalisesti annettuaan alkumatkasta painetta keulahevoselle. Tuolle startille ei tarvitse antaa isoa painoarvoa, sillä jokin oli ilmiselvästi vialla. Oriin viime kausi oli sen uran paras, ja voittoja napsui tätä kovemmistakin tehtävistä. 4 Tarun Tuhkimo palasi viimeksi tauolta, jäi keulahevosen rinnalle ja tyytyi tasaiseen menoon kirivaiheessa. Tamma teki viime syksynä loistavaa työtä ja olisi samanlaisena vahva totoehdokas tässäkin.

Lähtö 7, Toto4-4, Troikka - A: 4,3,1 B: 2,5,7,6,8,9
4 Capitol Hill palasi Rovaniemellä tauolta voittajana ja on suosikki, vaikka lähtönopeus ei välttämättä riitä keulaan. Viimeksi johtopaikka irtosi suosiolla, ja ruuna piti muut maalisuoralla kurissa hallitusti. Viime kauden kokonaan missannut ruuna voi parantaa startti alla merkittävästi. 3 Top of the World teki Bodenissa ilman kenkiä hyvän suorituksen etenemällä neljännestä sisältä kolmanneksi. Lähtö oli tämänkertaista kovatasoisempi. Nopealla avaajalla voisi olla tässä paikka kokeilla mailin matka keulasta.

1 Callela Leonard laukkaili parissa viime startissa eikä ollut muutenkaan lähelläkään parastaan. Kauden alkupäähän mahtui hyviäkin startteja, eikä nopeaa ruunaa kannata unohtaa vielä peleistä. Alleajo seurantaan, mikäli mahdollista. 2 Al E.Gador Zet saattaa maustaa kiihdytystä, eikä keulataktiikka olisi maililla välttämättä huono ajatus. Ruuna otti Bodenissa viimeisellä takasuoralla pienen laukan ja haparoi loppumatkastakin useaan otteeseen. Hevonen ei ollut maalissa väsynyt, muttei saanut itsestään parasta vauhtia irti.

Lähtö 8 - A: 1,2,5 B: 4,3
1 Ego Hoss on suosikki, vaikka ei saa viime kerran tapaan etumatkaa kaikkiin muihin nähden. Ruuna voitti keulajuoksulla marginaalia varmemmin ja pystyy tässä kärkeen, vaikka keulapaikan puolustaminen ei onnistuisi. 2 Kivarin Salsa pääsi viimeksi lähimmäksi ja tavoitti voittajaa lopussa hieman. Ruuna osoitti menevänsä montéssa hyvin ja voi parantaa lyhyemmällä starttivälillä. 5 Billy Wanton ei ole kilpaillut viime parin kauden aikana kovin monesti, mutta on parhaimmillaan voittanut tätä kovempiakin montélähtöjä. Ruunalla on nyt startteja alla, ja kunto voi olla piakkoin nousussa.

Lähtö 9, Troikka - A: 6,4,3 B: 12,1,9,5,11,2,10,7
6 Quantum of Dream palasi Rovaniemellä kahden kuukauden tauolta ja kesti paikan johtavan rinnalla hyvin. Maalisuoralla edelle vyörynyt 4 Sagredo Hanover oli saanut säästeliäämmän juoksun, mutta ei toisaalta vaikuttanut olevan maalin kohdalla täysin väsynyt. Quantum of Dream voi parantaa otteitaan startti alla ja on usein tehnyt loistosuorituksia ilman kenkiä ajettaessa. Sagredo Hanover ei ole esittänyt valtavaa lähtönopeutta ja voi jäädä sisemmästä lähtöradasta huolimatta pahimman vastustajansa taakse parijonossa.

3 Miss Senorita kiri viimeksi taustalta kovaa maaliin ja tavoitti kärkikaksikkoa maalisuoralla merkittävästi. Tamma lähti edelliskerralla auton takaa reippaasti matkaan ja voi saada puolustettua tässä keulat. Juoksusta on joka tapauksessa tulossa viime kertaa helpompi. Alkukaudesta kakkosputken rakentanut 12 Kivarin Merengue palaa tauolta hankaliin lähtöasemiin. Tamma pystyy ohittamaan rajulla pätkänopeudellaan monta hevosta lyhyen ajan sisällä, mutta kärkisija suoraan paussilta vaatii nappionnistumista.

Lähtö 10 - A: 5,8,2 B: 7,4,6,1,3
Pohjoisessa avaava 5 Liimatan Väiski on pitkästä tauosta huolimatta niukka suosikki, sillä vastus on kevyemmän näköinen kuin syksyn starteissa. Alku-urallaan paljon kaksarisijoja juossut ruuna pystyy pienen suvantovaiheen jälkeen uuteen sarjanousuun. 8 E.V. Arto ei ole pystynyt vähään aikaan parhaimpaansa ja saa nyt rattailleen Niko Jokelan. Ori voi syttyä uudella kuskilla, ja vauhtien puolesta se riittää tässä porukassa pitkältä pakiltakin. 2 Oralunastus lähti tauoltapaluussaan kiitolaukkaa ja jatkaa kunnon puolesta arvoituksena.

Lähtö 11, Troikka - A: 6,14,8,5 B: 1,12,10,9,4,13,11,2
Oulussa johtavan takaa voittokantaan palannut 6 Diamond Lord oli viimeksi Rovaniemellä epäonninen, eikä sijoitukseen tai aikaan tarvitse kiinnittää huomiota. Juha Luusuanniemi joutui pakittelemaan alkumatkasta kolmatta pitkin taustalle, eikä kirivaiheessa ollut tarjolla vetäviä selkiä. Kärkiporukka ehti karkuun, eikä ruuna ollut maalissa väsynyt. Volttilähdön sopivuus arveluttaa, kuten muutaman muunkin osallistujan kohdalla. 14 Zola Soft palaa tauolta epäsopivaan sarjaan, mutta näin hyvä hevonen pitää silti huomioida peleissä aikaisin. Nopea tamma saanee ison osan 20 metrin karsinasta kiinni jo lähtösuoralla.

8 Herman Star on tehnyt hyvää työtä kauden jokaisessa startissa ja hävinnyt usein vain parempia juoksuja saaneille hevosille. Voltin vitonen nostaa ilmaan kysymysmerkkejä. 5 Wretched palasi Rovaniemellä lähes vuoden tauolta ja jäi sisäratajuoksun jälkeen pussiin. Tehtävä on hieman haastavampi, mutta eiköhän tamma paranna otteitaan pitkän tauon jäljiltä. 1 No Elle Gran pitänee sisäradalta keulat ja voi vetää hyvänä päivänään perille saakka.


Toto4-vihjesysteemit (36 / 72 riviä)
2 Wannabe Star (9,12)
7,8,6,3 (1,4)
6,3,7 + 4,1,2 (5,8)
4,3,1 (2,5)

Troikka L7 (20 riviä)
4
3,1,2,5,7
3,1,2,5,7

Troikka L9 (20 riviä)
6
4,3,12,1,9
4,3,12,1,9

Troikka L11 (20 riviä)
6
14,8,5,1,12
14,8,5,1,12

 

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]

Puheenjohtaja

Markku Sadinmaa 
040 740 1107

 

Nuorisovastaava

Katja Blomberg
040 538 8943

Ratamestarit

Hannu Keskitalo 
040 687 2299

Martti Jänkälä 
0400 396 478

Länsi-Lapin Hevosystävät ry

Laivakankaan ravirata
Valtatie 961
95440 TORNIO

Puh. 0400 246 015
Sähköposti: info@laivakangas.fi