Vihjeet 7.3.2021

PDF-VIHJEET TÄSTÄ LINKISTÄ>>>

 

 

Lähtö 1 - A: 4,2,8 B: 11,9,10,6,1,7,3,5

Tuomas Pakkasen rattailleen saava 4 Margetta avasi kautensa pari viikkoa sitten Oulussa. Tamma jäi kiripuolikkaan alkaessa kolmanteen sisälle väsyvän taakse jumiin ja menetti mahdollisuutensa. Päätössatasella hevoselta nähtiin terävä spurtti, ja tuon kisan perusteella uran toinen täysosuma voi olla vuorossa jo tässä. 2 Saran Velitouho juoksi viimeksi toisella ilman vetoapua samassa lähdössä Marketan kanssa ja taipui lopun 30-vauhdissa neljänneksi. Vastus on nyt pykälän verran helpompi, eikä uran voittosaldon aukeaminen yllättäisi lainkaan. 8 Perhon Liito juoksi Seinäjoella epätasaisessa montélähdössä ja punnersi kaukana kärkiparin takana nelossijalta kolmanneksi. Edellinen suoritus kärryt perässä oli lupauksia herättävä, vaikka ruuna ei suuremmin vaihtanut rytmiä saatuaan tilaa maalisuoralla. Vauhti oli kärkihevosten osalta jo selvästi alle 30-lukemissa. Vastuksen puolesta lähtö on Perhon Liidolle kauden sopivin.


Lähtö 2 - A: 7,4,5 B: 1,6,2,3,8

7 Revolution Wheels vaikuttaa olevan vauhdeiltaan tähän lähtöön täysi ylikylä, mutta laukkariskin ja tauon vuoksi siihen ei voi luottaa sataprosenttisesti. Tamma kiri taulussa näkyvässä ennätysjuoksussaan päätöspuolikkaan ulkokautta 13-vauhtia ja oli oikein lupaava. Seuraavassa Vermon kisassa tamma olisi mennyt alkulaukan jälkeen täyden matkan noin 17-vauhtia läpi, mutta hyppäsi maalisuoran alussa uudelleen. Avauskisa pohjoisessa pilaantui lähtösuoran laukkaan, ja tamma eteni vielä raskaalla radalla taustalta kolmanneksi. 4 Mamas Little Devil juoksi koelähdössä muutaman selvästi enemmän tienanneen seassa ja jätti itsestään hyvän kuvan. Ruuna pysyi 15-vauhtia lopettaneen kärjen tuntumassa ilman suurempia ajoeleitä ohjastajalta. Uran avauksessaan tarkan sisäratajuoksun saanut ja maalisuoralla voittomatsiin edennyt 5 Power Downhill on vastaavana tässäkin totohevosia.


Lähtö 3 - A: 1,7 B: 2,4,3,6,5

1 Aavan Tarina saa suosikin paineet epäonnistuneesta kauden avauksesta huolimatta. Tamma laukkaili tuolloin itsensä pihalle jo lähtösuoralla. Aiempien Eri-Poika-lähtöjen esitykset osoittivat hevosen pystyvän selvästi alle 40-vauhteihin täydellä matkalla, mikä on paalulta kovaa valuuttaa tässä porukassa. Ravata toki pitää. Viime kautensa keulavoittoon päättänyt 7 Hurjaharja starttaa pitkältä pakilta, mutta näyttäisi silti olevan mukana sopivassa sarjassa. Tamma kohtasi Oulussa tätä selvästi tasokkaamman porukan ja olisi tehnyt ilman viimeisen takasuoran laukkaa ainakin sekunnin verran paremman ennätyksen. Kärkeen ei näyttänyt olevan silloin asiaa, mutta tässä seurueessa hevosen vauhdit riittävät varmasti. 2 Rillan Vili ei varsinaisesti vakuuttanut viimeksi, mutta teki kuitenkin suoraan tauolta aiempaa paremman suorituksen. Koko matkan ravaaminen voi hyvinkin riittää totokannassa jatkamiseen.

 

Lähtö 4, Toto5-1 - A: 1,4 B: 14,11,8,9,7,10,16,13,12,5,2

1 Carmela Frontline eteni viime Bodenin voitossaan 20 metrin pakilta nopeasti keulaan ja piti päänmitan voittoon sen suuremmin vakuuttamatta. Tamma ei näyttänyt maalin kohdalla erityisen väsyneeltä, vaan ennemminkin jäi odottelemaan muita. Edellisessä startissa suosikki matkasi keulahevosen kannassa, nousi maalisuoralle tultaessa kolmannelle ja lähestyi kärkiparia hieman. Samassa lähdössä 20 metriä taaempaa lähtenyt 4 Estelle Tröjborg ei pystynyt kirimään lähellekään Iida Lanton suojattia, mutta sen jälkeen kunto on löytynyt. Tamma voitti viimeksi 1300 metrin kirillä vakuuttavasti ja oli edellisessä kovemmassa porukassa kelpo kakkonen. Tasapaksu avaaja tuskin pystyy haastamaan Carmela Frontlinea taisteluun keulapaikasta.

14 Enigma Sisu aloitti viime kilpailussaan keulassa ja valui matkan edetessä aina neljänteen sisälle saakka. Tamma eteni sieltä sisäkautta maaliin saakka ja ajautui aivan päätösmetreillä pussiin. Vastus on nyt helpompi kuin monesti aikaisemmin, mutta ei paalun hyväkuntoista kaksikkoa ole helppo tavoittaa 40 metrin takamatkalta. 11 Milla Sonik palaa yli puolentoista vuoden tauolta, eikä siltä voi tietenkään odottaa samanlaista menoa kuin taulun starteissa. Tamma suoritti koelähdön rutiinityylillä ja lienee tässä vaiheessa vielä kaukana huippuiskusta.

 

Lähtö 5, Toto5-2 - A: 3,5 B: 2,1,9,4,12,10,8,7,11,6

3 Giro Sting juoksi kauden kahdessa ensimmäisessä startissa takajoukoissa ja oli kirivaiheessa vaikeuksissa, kun kärki oli mennyt molemmilla kerroilla ensimmäisen mailin rauhallista tahtia. Viimeksi vauhdinjako oli etupainotteinen, ja ruuna eteni viidennestä ulkoa kierroksen kirillä varmaan voittoon. Nyt alla on kolme starttia, ja Tapio Kalaja ajanee tarvittaessa aikaisin kohti parhaita juoksupaikkoja. Vauhtikestävyys on Giro Stingin valttikortti.

5 Diamond Lord avasi viimeksi uusista käsistä ja saa puhtaat paperit, vaikka tippui maalisuoralla johtoasemasta kolmanneksi. Ruuna oli mukana reipasvauhtisessa avauksessa ja joutui jatkossa lähtemään toisesta ulkoa kiriin jo kolmannessa kaarteessa. Ylikovaa vetäneen kärjen lyöminen onnistui jo ennen maalisuoraa, mutta päätösmetreillä Giro Sting ja toinen takaa kirinyt vastustaja kuittasivat edelle. Ville Pohjola yrittänee päästä reippaalla startilla Giro Stingin etupuolelle. 2 Galak Beji laukkasi viimeksi toisesta ulkoa ensimmäisellä takasuoralla ja kierros myöhemmin uudelleen saatuaan juuri pääporukan kiinni. Viime voitto irtosi johtavan takaa 600 metrin kirillä. Ruuna kiihdytti vauhtia maalipaalulle saakka, eikä ollut pienestä voittomarginaalista huolimatta väsynyt maalissa. 1 Credit Line palasi marraskuussa tauolta lupaavalla suorituksella, mutta on joutunut jälleen huilimaan hetken. Yli puolet starteistaan voittanut ruuna ei taida olla parhaimmillaan, mutta pystyy hyvien lähtöasemien turvin totosijalle.

 

Lähtö 6, Toto5-3 - A: 9,6,3 B: 11,10,7,5,12,8,1,4,2

9 Rue de Roi ei tehnyt Kaustisen keulavoitossa valtavaa vaikutusta, mutta piti joka tapauksessa muut maalisuoralla hallitusti kurissa. Ruuna joutui tekemään edelliskerralla enemmän töitä keulapaikan saamiseksi ja nappasi ykkössijan, vaikka vauhti kiihtyi merkittävästi jo kolmannella puolikkaalla. Takarivistä voi olla selkäjuoksun vuoro, mutta toisaalta tällä hevosella on usein ajettu takaa aikaisin kohti paikkaa keulan rinnalla. Nyt sekin paikka voi olla varattu, kun eturivistä lähtee vahva 6 Exploding Anna. Se eteni viimeksi kiihdytyksen jälkeen ulkoratoja pitkin aina keulaan saakka ja voitti parastaan antamatta, vaikka kirihevoset lopussa lähestyivätkin. Edellinen lähtö oli 75-tammataisto, eikä seitsemäs sija kerro totuutta yli kierroksen kirin tehneen tamman suorituksesta.

3 E.V. Mici sai toissa kerralla maalisuoran alussa kiritilat porukan keskeltä ja eteni lähimmäksi Exploding Annaa. Kuopiossa ori sai edetä keulan takaa lopulta sujuvasti ja hävisi kärkiparille vain hevosenmitan. Kuntokäyrä osoittaa oikeaan suuntaan, ja Tuomas Pakkanen voi päästä aktiivisella taktiikalla aikaisin porukan vetäjäksi. 11 Käthy palasi viimeksi tauolta lupaavassa iskussa, kiri ulkokautta vahvasti perille ja lähestyi maalisuoralla Exploding Annaa. Tamma voi hyvinkin parantaa startti alla ja on hankalasta lähtöpaikasta huolimatta vaarallinen. Iida Lanton kaksikko 10 Ariston – 7 Nehemiah ei ollut kumpikaan ennen taukoa parhaimmillaan. Kumpikin pystyy voittoon asti.

 

Lähtö 7, Toto5-4, Troikka - A: 8,9,2,5 B: 1,10,3,6,11,7

8 Callela Leonard oli Bodenissa porukan perältä vaikean tehtävän edessä ja kiri samaa vauhtia maaliin monen edelle sijoittuneen kanssa. Suoritus oli hyväksyttävä, ja nyt ruuna päässee kasiradasta huolimatta huomattavasti lähemmäs kärkeä. 9 Club Nord Elit ei ollut Oulun Kavioliiga-osakilpailussa parhaimmillaan toisesta ulkoa. Edessä on nopea avaaja ja vastus on viime kertaa helpompi. Kovissa porukoissa kilpailleen tamman viime voitosta on jo puoli vuotta aikaa, mutta tässä voisi olla paikka putken katkaisuun.

 

2 Cupido Sisu luovutti viimeksi keulasta maalisuoralla, ja edellisessä startissa kiristä tuli hieman liian pitkä. Ruuna otti viime voittonsa sisäradalta terävällä kirillä ennen Callela Leonardia, joka esitti niin ikään lennokkaan loppuvedon. Nopea avaaja pystyy keulataistoon, jos siltä juoksupaikalta ylipäänsä halutaan ajaa. 5 Regent Zet oli Rovaniemen voitossaan tosi hyvä, mutta seuraavat kisat menivät penkin alle. Voltista käynnistyminen oli viimeksi Umeåssa liian suuri haaste. Nopea avaaja on oikeana päivänään hyvä hevonen tähän porukkaan. 1 Top of the World ei jaksanut viimeksi kiriään perille saakka, mutta nyt luvassa on sisäratajuoksu kärjen lähellä. Voitto vaatii nappionnistumisen, mutta sijoitus luultavasti paranee viime starteista.

 

Lähtö 8, Toto5-5 - A: 5,6,10 B: 12,1,8,4,7,2,9

5 Electric Eye Am kohtasi Oulun 75-raveissa tätä kovemman vastuksen, eikä pystynyt pitämään toisesta ulkoa lopussa asemiaan. Suoritus oli pariin edelliseen verrattuna pieni pettymys. Ruuna voitti edellisen startin keulasta voittomarginaalia varmemmin. Samalle juoksupaikalle pääsemiseen on nyt hyvät saumat. 6 Armani Press kiri viimeksi ulkoratoja pitkin hyvin perille, mutta paljon parempaan sijoitukseen ei ollut senkertaisella vauhdinjaolla saumoja. Edellinen voitto tuli keulajuoksulla ja oikein maltillisen alkuvauhdin jälkeen. Keulaan ei välttämättä ole tässä asiaa, mutta sillä ei ole monipuoliselle ruunalle merkitystä.

 

10 Lastsundayinmay olisi viime näyttöjen turvin eturivistä suosikki, mutta nyt etu on lähtöauton irrotessa kahdella kovimmalla haastajalla. Viime voitto irtosi keulasta helposti kevytvauhtisen ensimmäisen mailin jälkeen. Hyviä näyttöjä löytyy myös toisten takaa kirimällä, mutta on tamma joka tapauksessa hieman muiden armoilla. 12 Al E.Gador Zet juoksi Oulussa sisärataa pitkin kolmantena, eikä saanut lopussa täyttä kirisaumaa. Heikolta lähtöpaikalta voittaminen vaatii kovaa matkavauhtia.

 

Lähtö 9, Troikka - A: 2,1,9 B: 6,4,5,10,3,12

2 Mr Jones teki viimeksi toisesta ulkoa loppuun asti kiihtyvässä vauhdissa OK-suorituksen ja palaa nyt yhden poisjäännin myötä reilun kuukauden tauolta. Ori on mennyt starttien myötä hiljalleen eteenpäin ja on hyvältä lähtöpaikaltaan troikan perushevonen. 1 Short in Notes jaksoi viimeksi 1400 metrin kirinsä hienosti perille saakka. Nopeuden puute tekee sisäradasta ongelman, mutta ulos päästessään ruuna pystyy viime suorituksen perusteella paljoon. 9 Herman Star otti viime kaudella viisi totosijaa seitsemään starttiin ja oli parhaimmillaan todella hyvä. Vire on tauolta kysymysmerkki, mutta ainakin viime tauoltapaluussaan ruuna oli heti valmis voittamaan. Myös 6 Lilian Arrow oli viime vuonna positiivinen ja riittää tässä troikkamatsiin, vaikka ei olisi heti ihan parhaimmillaan.

 

Lähtö 10 - A: 1,8 B: 2,5,7,6,4,3

1 Sanahelinä piti viimeksi paalupaikalta keulat ja viimeisteli tyylikkään voittonsa 25,5-lopetukseen. Tamma teki Kuopion laukkastarttia lukuunottamatta hyvää työtä jo aiemmin. Vastus ei näytä viime kertaa kovemmalta, joten keulavoitto voi saada jatkoa. 8 Niemen Eemil teki loistavan viime kauden ja aloittaa tavallista helpommassa porukassa. Jarmo Saarela on ajanut oriilla usein aktiivisesti, mutta pienessä lähdössä ja kauden avauskisassa homma saatetaan jättää loppukirin varaan. 2 Aaprahami osoitti viimeksi hyvän kuntonsa alkulaukan jälkeen. Ruuna vaikuttaa olevan tuloillaan epäonnistuneen viime kauden jäljiltä.

 

Lähtö 11, Troikka - A: 8,16,3,2 B: 15,11,13,12,9,7,1,6,5,4,14

Uusista käsistä aloittava 8 Guilty Pleasure juoksi aiemmin Hannu Korven tallissa ja pärjäsi montélähdöissä lahden molemmin puolin. Alla on pieni tauko kahden alisuorituksen jälkeen. Tosi tasaisen lähdön niukka ykköshevonen. 16 Stay Alert juoksi Oulun avoimessa montélähdössä toisella ilman vetoapua ja oli oikein hyvä kolmas maalissa. Kierrettävää on paljon, mutta kahden takamatkan haitta ei ole niin iso kuin kärrylähdöissä. 3 Diamond Bay on tehnyt viime montékisoissa hyvää työtä ja kuuluu paalulta aikaisin troikkapeleihin. Myös 2 Eloy d'Avignere taitaa lajin, ja viime kärrylähdön voittosuoritus oli oikein lupaava. Ruuna joutui pakittelemaan alussa kolmoskaistalta taustalle, mutta ehti vahvalla kirillään vielä voittoon. 15 Viking Olympic on parhaimmillaan ollessaan kovan luokan montéhevonen ja pystyy silloin korkealle kaukaa takaakin. Laukat ovat sotkeneet menoa jo pitkään.

 

 

Toto5-vihjesysteemit (144 / 480 riviä)

1,4 (14,11)

3,5 (2,1)

9,6,3 + 11,10,7 (5,12)

8,9,2,5 (1,10)

5,6,10 + 12,1 (8,4)

 

Troikka L7 (20 riviä)

8

9,2,5,1,10

9,2,5,1,10

 

Troikka L9 (20 riviä)

2

1,9,6,4,5

1,9,6,4,5

 

Troikka L11 (24 riviä)

8,16,3,2

8,16,3,2

8,16,3,2

 

 

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]

Puheenjohtaja

Markku Sadinmaa 
040 740 1107

 

Nuorisovastaava

Katja Blomberg
040 538 8943

Ratamestarit

Hannu Keskitalo 
040 687 2299

Martti Jänkälä 
0400 396 478

Länsi-Lapin Hevosystävät ry

Laivakankaan ravirata
Valtatie 961
95440 TORNIO

Puh. 0400 246 015
Sähköposti: info@laivakangas.fi