Vihjeet 9.8.2020

VIHJEET PDF-MUODOSSA

 

 

 

Lähtö 1 - A: 7,1 B: 4,10,8,11,3,5,2,9,6
7 Hurjalento kulki viime Laivakankaan vierailullaan koko matkan ravia ja otti 33-vauhtisella päätöskierroksella kakkosrahat keulaan edenneen Helmi-Hukin tuntumassa. Sodankylän minilähdössä Hurjalento nousi maalisuoralle tultaessa keulan takaa vapaalle, mutta laukkasi samassa ja jäi voiton kannalta liikaa. 1 Markantti laukkasi samassa lähdössä kirikierroksen alussa kolmossijalta, eikä enää parannellut keskijoukoissa. Edeltävä koelähtö jätti hevosesta paljon paremman kuvan. Kuskinvaihdoksen myötä selkeä pelihevonen, vaikka tamman kapasiteetista ei ole vielä näyttöjä.

4 Säpikäs otti koelähdössä lähtösuoralla pahan laukan ja hyppäsi kirilenkin alussa uudelleen. Toinen kierros sujui hypyn rasittamana noin 40-vauhtia, ja tamma pystynee tässä ajallisesti selvästi parempaan jälkeen. 10 Juhannes palasi viime Tornion raveissa koronatauolta, otti kiintiölaukan viimeisen takasuoran lopussa ja jäi kuudenneksi. Ruuna riittää tässä varmasti aivan kärkeen, mutta koko matkan ravaaminen on ollut harvinaista herkkua. 8 Huiskutar voitti Sodankylässä hallitusti, kun molemmat tuntumassa vaanineet vastustajat laukkasivat maalisuoralla. Suoritus oli uran paras, mutta tässä voittaminen vaatii lisää tehoja.

Lähtö 2 - A: 7 B: 1,6,2,9,3,5,4,10
Kajaanissa sisäradalta kelpo loppuvedon esittänyt 7 Incredible Train piti Rovaniemellä sisäradalta keulat, sai avauskierroksen aikana pientä painetta ja kesti ajettuna voittoon. Suoritus oli hevosen uran paras, ja taulun ylimmän startin perusteella lähtönopeus auton takaa on kunnossa. Tuolloin keulajuoksu tosin päättyi tappioon maltillisesta matkavauhdista huolimatta. Vastus jopa kevenee viime startista hieman.

1 Flourlake Casanova matkasi Harstadissa kolmannessa sisällä ja tippui kärkinelikon tahdista hyvissä ajoin. Tuloksena kuitenkin uudet ennätyslukemat huippukuntoisella kesäradalla. Edellisessä startissa 17-vauhtia vetänyt keulahevonen jäi tavoittamatta, mutta toisella ilman selkää juossut ruuna tsemppasi hyvin. Vuorossa on uran ensimmäinen autolähtö, ja Jarmo Männyn ajokin kiihtyvyys sisäradalta on arvailujen varassa. Parin kuukauden tauolta palaava 6 Mindreader juoksi kahdessa viime startissa toisella ilman selkää ja saa molemmista suorituksista puhtaat paperit. Ruuna käväisi viikko sitten Äimärautiolla harjoitusraveissa ja meni täyden matkan tasaista 19-vauhtia läpi. Kunto on tuon perusteella vähintään viime totostarttien tasolla.

Lähtö 3 - A: 8,5 B: 1,7,9,2,4,6,3

8 Vilahus starttasi Mäntyvaarassa pitkältä pakilta, jäi avauskierroksen aikana lisää ja paikkasi alun kankeutensa painelemalla kirilenkin alle 29-vauhtia. Ori tavoitti kärkikolmikkoa päätöskilometrin aikana noin 50 metriä, mutta matka loppui kesken. Kari Aikio on ottanut suojattinsa kanssa alun rauhassa aiemminkin, ja siihen on syytä varautua tässäkin. Vauhdeiltaan Vilahus vaikuttaa tämän porukan selvästi parhaalta. 5 Virin Karpaasi on tehnyt kaksi laukatonta suoritusta putkeen, mutta ravirytmi on ollut edelleen kankeanpuoleista. Maisema on vaihtunut kirikierroksilla noin tähtivauhtia, ja ori on kuntonäyttöjen puolesta porukan kärkikastia.

1 Hermanni Huoleton on saanut ammattikuskeja taakseen ennenkin, mutta Antti Teivainen voi saada hevosesta vielä enemmän irti. Ruuna teki viimeksi oman tasaisen suorituksensa, eikä riittänyt kiripuolikkaalla Vilahukselle ja Virin Karpaasille. Nyt ruuna on 20 metriä paremmin sarjassa sisällä ja nappiasemista totoehdokas. 7 Väyänvarren Heta kohtasi viimeksi Nordic Cupissa muutaman kovan, eikä ole muutenkaan yltänyt tällä kaudella kahden parhaan joukkoon. Sodankylässä tamma meinasi pysähtyä keulasta talliportin kohdalla, löysi pian rytminsä uudelleen ja hävisi 27-vauhtisessa kiritaistossa Vilahukselle selityksittä. Hieman lisäpuristusta kaivataan.

Lähtö 4, Toto5-1 - A: 4 B: 6,1,2,7,3
4 Tarun Tykki voitti Äimärautiolla sopivantasoisen porukan ulkokautta kiertämällä ja lievän ylivauhdin avustamana. Suoritus oli oriin paras aikoihin, mutta vielä parempaa menoa nähtiin kuninkuusravilauantaina, kun Tarun Tykki nappasi kovatasoisessa porukassa kolmosrahat. Ori meni kolmannesta ulkoa volttiennätyksensä ja on vastaavana tässä tehtävässä erittäin lähellä voittoa. Epävarmuustekijöitä ei ole näköpiirissä, sillä hevonen on nopea sekä ravivarma ja ohjastaja maamme huippuja. Pienessä lähdössä tuskin tulee ongelmia juoksunkulkuun.

6 Eikfaksen on esiintynyt Suomen urallaan ailahtelevaisesti, mutta viimeisin suoritus oli lieviä lupauksia herättävä. Neljännessä ulkona matkannut ruuna oli täysin aseeton keulan irrotellessa maalisuoran pitkästi alle kahtakymmentä. Kovatasoisen porukan peesissä pysyminen onnistui hyvin. Vastus on nyt ihan eri luokkaa, ja oikeastaan vain Tarun Tykki on pystynyt viime kuukausina saman tason kuntonäyttöihin. 1 Meren Ritari voi napata viime otteiden perusteella paalulta mitalisijan. Ruuna sai viimeksi kiritilat sisäradalta maalisuoralle tultaessa ja eteni niukaksi kakkoseksi. Edelliskerralla Mika Jauhola sai vetää keulassa korostetun hiljaista, mutta suursuosikki Svartsjöfax jyräsi silti lopussa edelle.

Lähtö 5, Toto5-2 - A: 7,3 B: 4,8,1,6,2,5
Ari Aatsingin tallin kaksikko 7 Stay Alert - 3 Top Of The World erottuu lämminveristen avoimessa ryhmässä muista selvästi. Stay Alert juoksi Skellefteåssa alkumatkan toisessa ulkona ja jäi viimeisellä takasuoralla taipuvan taakse jumiin. Kärkinelikko pääsi karkaamaan, eikä Jens Eriksson alkanut pyytelemään ajokiltaan lopussa turhia. Rovaniemen voitto lohkesi kolmannesta ulkoa ylivauhtisessa juoksussa. Suosikin nopeus tuskin riittää keulaan ilman muiden suostumusta, mutta apua voi olla luvassa tallikaverin toimesta. Top Of The World avaa pohjoisessa ja kohtaa merkittävästi aiempaa kevyemmän vastuksen. Viime startit olivat Suurmestaruuden karsinta ja Suur-Hollolan välierä. Nopea avaaja pystyy nappaamaan tässä keulat, ja sen jälkeen luultavasti ajetaan siitä tai tallikaverin selästä.

4 Rhapsody Ås on merkittävästi tauluaan parempi tapaus ja pystyy sotkemaan Aatsingin talliparin suunnitelmia heti kiihdytyksessä. Viime Bodenin startissa tuloksena oli häntäsija, kun porukan hännillä juossut ruuna ei pystynyt kirivaiheessa ohituksiin. Kärkiporukka tuli kahdessa neljän hevosen rintamassa tasaisesti maaliin, eikä Rhapsody Åsin sijoitus kerro suorituksesta totuutta. Tornion kilpailussa vastus oli tämänkertaista kovempi, ja ruuna jäi ensimmäisen kurvin laukassaan liikaa. Väsyineimpien ohittaminen kirivaiheessa onnistui. 8 Maffioso Face matkasi Rovaniemen hölkkämaililla keulan rinnalla ja teki tulisessa lopetuksessa voitavansa. Edellisessä startissa voittokin oli lähellä toisesta ulkoa. Lähtöpaikka mutkistaa menoa, ja etenkin kun lähdöstä puuttuu selkeä vauhdinpitäjä. Kolmas-neljäs ulkona voi olla liian kaukana voittoa ajatellen. 1 Lexington Hall taipui Skellefteåssa toiselta radalta aikaisin ja oli selkeästi pois tasoltaan. Vaikea arvioitava tähän paikkaan, mutta viime Ruotsin kauden perusteella hevosessa on ainesta Lapin avoimiin ympyröihin.

Lähtö 6, Toto5-3 - A: 11,12 B: 4,1,10,9,3,6,5,2
A-kaksikko on saanut huonot lähtöasemat, mutta erottuu viime näytöillään muista selvästi. 11 Poulter on noussut tallinvaihdoksen ja varustemuutosten myötä elämänsä kevääseen. Oulun voitto tuli jättiyllättäjänä, muttei millään tuureilla, vaan omalla 11,5-vauhtisella kirillä ulkoratoja pitkin. Rovaniemellä vastus oli hieman helpompi ja juoksunkulku hyvin samanlainen. Poulter erkani maalisuoralla muista helposti ja osoitti, että edelliskerran tasonnousu ei ollut yhden startin juttu. 12 Kivarin Raindance jatkaa neljän keulavoiton putkessa kohti erilaista tehtävää. Tamma oli parissa startissa keulasta hiljaisen matkavauhdin jälkeen nihkeä lopussa, eikä selkäjuoksu ole sille sinänsä miinus. Tältä lähtöradalta voi toki yrittää heti ulkokautta kohti keulaa.

4 Massive Clout ja 1 Quartam De Caelo ovat nopeita avaajia ja ratkovat alussa kärkipään juoksupaikkoja. Molemmilla on ajettu usein selästä, ja kummankin kuskille voisi hyvinkin kelvata jomman kumman A-hevosen vetoapu. Massive Clout jäi Sodankylässä keulan kantaan hieman pussiin ja otti viimeksi Kivarin Raindancen takaa varmat kakkosrahat. Quartam De Caelo kiri viimeksi avoimessa lähdössä kolmannesta sisältä terävästi sisään, kun matkavauhti oli ollut erittäin rauhallista. Nopea ja ravivarma ruuna voittaa melko harvoin, mutta on näistä asemista vahva totoehdokas. 10 Forastero kokeili viimeksi avoimessa sarjassa ja teki kurakelissä plusmerkkisen suorituksen. Ruuna jäi maalisuoralla sisäradalle hetkeksi pussiin ja tuli samaa tahtia kärjen kanssa maaliin. 9 Spitfire Effe jäi Oulussa keulan taakse voimia tallella jumiin. Edelliskerralla samoista asemista tuli tilaa lopussa, mutta ei ruuna innostunut kirimään juurikaan. Tuossa lähdössä toisaalta mentiin jo matkalla kovaa. Tarkalla reissulla totomatsiin.

Lähtö 7, Toto5-4 - A: 12,8,2 B: 7,3,15,13,4,11,9,16,6,14,10,5,1
12 Attaboy teki erittäin lupaavan suorituksen Mäntyvaarassa ja nousee sopivan näköisessä lähdössä suosikiksi asti. Ruuna matkasi ylivauhtisessa juoksussa taustalla toista rataa pitkin, sai kiritilat maalisuoralla ja iski tulisella spurtilla taipuneiden kärkihevosten tuntumaan. Vauhti oli maalin kohdalla vielä kiihtyvää, ja hevosesta jäi hyvin positiivinen maku. Kenkien riisuminen saattoi olla avaintekijä, mutta toisaalta ruuna oli lupaava jo edellisessä Oulun pussituksessa.

8 Quantum Of Dream voitti Rovaniemellä toisesta ulkoa hallitusti, kun kärkipari voimisteli toisiaan vastaan jo avauskierroksen aikana. Varaa näytti jäävän paljon, ja ruuna onkin ollut muutaman kerran urallaan ilman kenkiä totaalisen jäätävä. Edellinen startti mentiin kengät jalassa, eikä meno tuntunut maistuvan hevoselle missään vaiheessa. Balanssitiedot seurantaan ennen pelipäätöksiä. 2 Mas Commander ei saanut Oulussa keulavoittajan takaa kiritiloja ja näytti olevan voimissaan. Edellisessä voitossa kaatui Lapin voittokone Mic Man. Hevosen kunto on parempi kuin koskaan ja riittää tässäkin kärkitaistoon. 7 Mountain Twinkle on pääosin etelämmässä ja tätä tasokkaammissa porukoissa. Viime kerran kiri vauhtijuoksussa jäi torsoksi, mutta tamma lopetti edellisessä 14-vauhtia ja ansaitsee kehuja.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 5 B: 3,12,11,2,4,10,1,8

Lähes puolet starteistaan voittanut 5 Enjoy’s Paycheck on lähdön selvästi parhailla näytöillä varustettu hevonen ja selkeä suosikki suoraan pitkältä tauoltakin. Viime kausi käynnistyi voitolla vastaavantasoisessa lähdössä ja yli viiden kuukauden tauolta. Ori osaa avata auton takaa kovaa, mutta pystyy toisaalta menestymään miltä tahansa juoksupaikalta. Mahdollinen laukka tuntuu suosikin isoimmalta vastustajalta tässä, jos kunto on lähelläkään hevosen parasta tasoa.

 

3 Re Love on vauhtikestävä tamma, jolla on ajettu valtaosin tätä kovemmissa porukoissa. Tamma jäi viimeksi kiihdytyksessä kolmannelle, eteni jatkossa keulan rinnalle ja taipui päätössatasella keskijoukkoihin. Myös edellisen kilpailun juoksupaikka oli johtavan rinnalla, ja Re Love kesti uusilla ennätyslukemillaan kolmanneksi. Tasaisen reipas matkavauhti olisi tammalle paras. 12 Willy Fog jatkaa luotettavaa työtään ja pystyy pärjäämään vaikeista asemista huolimatta. Ruunalla voi ajaa tarvittaessa pitkää kiriä tai aikaisin keulan rinnalle. Viimeksi nähtiin jälkimmäinen resepti, ja Willy Fog kesti ylivoimaisen Poulterin tuntumassa kakkoseksi. Viime kuntonäytöt ovat ylipäänsä koko porukan parhaat. 11 Samaras K.M.E. laukkasi Torniossa ensimmäiseen kurviin ja jäi tosi kauas. Kärkihevosten tavoittaminen ei enää onnistunut, mutta ruuna eteni kuraisella radalla tasaisen vahvasti ja nousi viidenneksi. Vauhtikestävyys on ruunan paras ominaisuus, ja näistä asemista toiveissa on kova matkavauhti. 2 Party Hard ei ole yltänyt tällä kaudella vielä parhaimpaansa, mutta ruunan viime vuoden huippuhetkiä ei kannata vielä unohtaa. Nopea avaaja saanee tässä asemat ja pystyy pätkänopeudellaan jopa voittoon.

 

Lähtö 9, Troikka – A: 1 B: 4,8,2,5,10,11,12,7,3,6

Selvä suosikki ja hyvin epäselvä haastajalauma. 1 Herman Star voitti kesäkuun alussa Rovaniemellä hulppealla keulasoololla, eikä ollut loppua kohti hiljenevästä vauhdista huolimatta tyhjä maalissa. Taulun toinen ykkössija tuli niukalla marginaalilla toisesta ulkoa. Viime aikojen kahdeksannet sijat ovat peräisin Nordic Cupin osalähdöistä, joissa vastus oli monta kertaa tämänkertaista kovempi. Nopea avaaja voi hallita nykykunnossaan tätä lähtöä alusta loppuun, vaikka kaasu hirttäisi pahasti kiinni.

 

Muulla porukalla tuoreet näytöt ovat vaatimattomampaa tasoa. 4 Moonlight Diamond juoksi Oulussa etukengittä ja teki selvästi uransa parhaan suorituksen. Ylivieskassa viivalla oli epätasainen porukka, ja tamma sinnitteli toisesta ulkoa kohtalaisesti. Kaikkien paitsi suosikin lyömiseen on tässä tehtävässä hyvät saumat. 8 Epsilon d’Arry on pilannut paljon laukkoihin ja on periaatteessa voittosummaansa parempi. Härmän kausiavauksessa ehjä juoksu onnistui, mutta ruuna jäi tosi kovavauhtisessa lähdössä taustalle. Viimeksi laukka tuli ensimmäisen kerran jo lähtösuoralla. Jos koko matkan ravaaminen onnistuu, riittää ruuna tässä kasiradaltakin. 2 Perla Unica ei menestynyt suuremmin Ruotsin varsalähdöissä, ja loppua kohti homma meni laukkailuksi. Kyvyt riittävät tällä tasolla ihan varmasti, mutta mitään varmaa ei voi sanoa. 5 Nice Hill ja 10 Rilley muodostivat kärkiparin Sodankylässä, ja ensin mainittu on nyt edullisemmissa lähtöasemissa. Nopea avaaja hakee tarkkaa juoksua ja voi yltää troikkaan. Rilleyn pitää parantaa viime voittokisasta, jos se aikoo olla takarivistä kärkikahinoissa. Viime voitto tuli 23-lopetuksessa ilman mitään loistoa.

 

Lähtö 10 – A: 6 B: 5,4,1,2,3,7

6 Patrimoine on juossut viime aikoina Nordic Cupissa ja jättänyt itsestään hyvän vaikutelman. Ruunan kiristä tuli toissa kerralla hieman liian pitkä, mutta viimeksi se otti kolmosrahat kahden kivenkovan nousukkaan tuntumassa. Marjut Eeron suojatti näytti olevan kirilenkin alussa neljännessä sisällä seuraamisvaikeuksissa, mutta punnersi kirivaiheessa kolmannen kautta ohi pääporukan. Edelle jääneet Outfield Ozzy ja Zola Soft olisivat tässä lähdössä suuria suosikkeja.

 

5 Taiga Caramell eteni Kalajoella sujuvasti keulan kantaan ja iski 14,5-lopetuksessa niukkaan voittoon. Edellisen startin heikko lopputulos oli kuolemanpaikan ja ylikovan avauskierroksen seuraus. Suosikin voittaminen vaatii parannusta, mihin tammassa on kyllä ainesta. 4 Mas Diva juoksi Sodankylässä johtavan ulkopuolella, pääsi pudottamaan loppukurvissa sisäradalle ja sitkisteli hyvin kolmanneksi. Tamma kulki Kemijärvellä alkulaukan jälkeen loppumatkan lähes ennätysvauhtejaan ja osoitti jo tuolloin kuntonsa.  1 Mick Windcape sitkisteli Ylivieskassa keulan rinnalta hyvin ja oli parempi kuin edelliskerralla, vaikka meni matkan puolitoista sekuntia hitaampaa läpi. Edelle rankattujen lyöminen tuntuu silti tukalalta tehtävältä.

 

 

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]

T5-vihjesysteemit (50/500 riviä)

4 Tarun Tykki (6,1)

7,3 + 4,8 (1,6)

11,12,4,1,10  (9,3)

12,8,2,7,3 (15,13)

5 + 3,12,11,2 (4,10)

 

Troikka L9:

1

4,8,2,5,10

4,8,2,5,10

20 riviä

 

 

20 riviä

Troikka L7:

12

8,2,7,3,15

8,2,7,3,15

20 riviä

 

Puheenjohtaja

Markku Sadinmaa 
040 740 1107

 

Nuorisovastaava

Katja Blomberg
040 538 8943

Ratamestarit

Hannu Keskitalo 
040 687 2299

Martti Jänkälä 
0400 396 478

Länsi-Lapin Hevosystävät ry

Laivakankaan ravirata
Valtatie 961
95440 TORNIO

Puh. 0400 246 015
Sähköposti: info@laivakangas.fi