Vihjeet 15.3.2020

VIHJEET PDF-MUODOSSA

 

Lähtö 1 - A: 8 B: 4,6,7,9,1,2,10,5

8 Isosalon Kisa pysyi viimeksi 34-vauhtisella kirikierroksella voittajan tuntumassa maaliin saakka ja voitti monta tämänkertaista vastustajaa selityksittä. Kati Kaikkosen suojatin viime suoritus oli koko uran paras, ja lyhyemmällä starttivälillä otteiden voi odottaa parantuvan. Sopivassa lähdössä loistopaikka uran avausvoittoon. 4 Tuisku-Taika juoksi molemmissa tämän kauden starteissa keulassa, kunnes nopeammat painelivat kirivaiheessa edelle. Tornion startissa Isosalon Kisa oli kirivaiheessa selvästi parempi, mutta moni muu jäi selvästi taakse.

 

6 Jervjenta tyytyi Laivakankaan kauden avauksessa tasaiseen suoritukseen taustalla, mutta kilpailee nyt sopivammassa lähdössä ja voi olla startti alla parempi. Tamman taulun voitto tuli keulasta helposti, eikä tämä lähtö ole sen kummempi haaste. 7 Jokivarren Kingi jäi edellisen tapaan viimeksi kauas kärjestä, ja tässä totoon yltäminen vaatii selkeää parannusta. Hevosessa on viime kesän suoritusten perusteella ainesta siihen, mutta ravirytmin kanssa on ollut usein ongelmia. Tauolta palaava 9 Tuulten Taika aloittaa passelissa porukassa ja riittäisi viime syksyn tasolla totomatsiin. Viime hetken tiedot seurantaan. Äimäraution Eri-Poika-lähdöissä voittoja napsinut 1 Sirvelin Villi ei pystynyt Torniossa tototasolla kärkihevosten vauhtiin. Viivalla on paljon samoja vastustajia, joten totosijoille nouseminen vaatii pientä parannusta tai muiden laukkoja.


Lähtö 2 - A: 6,4 B: 13,12,11,10,3,7,1,2,9,5

Kaksi lahjakasta Ruotsissa syntynyttä nelivuotiasta valtaavat A-ryhmän. 6 Zola Boko on kahden lupaavan kolmivuotisvoiton jälkeen suosikki, mutta uransa kaksi viikkoa sitten voitolla avannut 4 Gerrard voi olla paalulta vaikea ohitettava. Zola Boko tuli viime voitossaan kirikierroksen 16,5-vauhtia ja iski maalisuoralla kärkiparin takaa ilmavasti ykköseksi. Gerrardin ei tarvinnut esittää uran avausvoiton eteen samanlaisia vauhteja, ja maalisuoran menon perusteella ruuveissa on paljon kiristämisen varaa.

 

Suurimman numeron arvonnassa saanut 13 Star Rose pääsee matkaan sisäradalta suosikin takaa, ja juoksusta voi tulla yllättävän suotuisa. Tamma otti Ylivieskassa helpon keulavoiton maltillisen matkavauhdin jälkeen ja joutuu paljastamaan tässä enemmän korttejaan. Viime suoritus oli joka tapauksessa uran paras, ja varaa jäi. 12 Kivarin Quickstep palasi viimeksi talvitauolta ja jäi haparointien sekä pienen laukan hidastamana keskijoukkoihin. Ruuna pystyy selkeään sarjanousuun heti kun askellus saadaan kohdalleen. 11 Hillbilly Pete eteni Bodenissa aikaisin keulaan, sai loppukurvista alkaen kovaa painetta ja taipui kolmanneksi. Kelpo suoritus, mutta tämän lähdön A-kaksikon lyöminen vaatii huomattavasti parempaa. 10 Midnight Kingstar ei pystynyt parantamaan Bodenissa koko porukan takaa, mutta meni ennätyksensä ja riittää edellisen startin perusteella tässä ainakin kolmosmatsiin.

Lähtö 3 - A: 11 B: 6,3,4,8,2,1,5,9

11 Remote Control voitti viime montélähtönsä ylivoimaisesti, kun ainoana samoihin vauhteihin pystynyt Viking Olympic laukkasi loppukurvissa keulasta. Kaksikko oli vasta alkamassa selvittämään välejään, ja jää arvailujen varaan, kumpi olisi voittanut molempien ravatessa. Remote Control jää Viking Olympicin poisjäännin myötä ainoaksi A-hevoseksi. Sillä on alla positiivinen suoritus kärryt perässä, kun ruuna kamppaili Rovaniemellä toiselta ilman vetoapua ihan hyvätasoisen lähdön kakkoseksi.

 

Takamatkan kovanaamaa lähtee juoksemaan karkuun muutama mielenkiintoinen montékilpuri. Niistä 6 Sefina oli Laivakankaan kauden avausravien montén paras, ja aika lailla selityksittä. Tammalle näytti jäävän päätössatasen perusteella hieman varaakin. Loppumetreillä kärkipaikalta luovuttanut 4 Perfect Reverie jäi linjalla kolmanneksi, kun alkulaukkansa hienolla tavalla paikannut 3 Blueray Savoy kuittasi edelle. Sen viimeisin startti tuotti pettymyksen, kun ruuna ei selvittänyt Ylivieskan tiukkaa takakurvia ravilla. Kaarreongelmat ja sisäänpäin painaminen ovat nopean ruunan heikkoudet. Montéssa debytoiva ja tauolta palaava 8 Loving You Deeply on vahva tamma, jonka avaus tässä lajissa kannattaa seurata tarkkaan. Viime kauden kärrylähtöjen näytöt ovat kovaa valuuttaa tässä seurassa.

 

 

 

Lähtö 4 - A: 4,9,7 B: 5,1,8,3
4 Enge Barack on mukana hieman epäkiitollisessa sarjassa, kun takamatkan moninkertaisesti enemmän tienanneet sotaratsut hengittävät heti lähtösuoralla niskaan. Ruuna oli kuitenkin Kuopion voitossaan niin vakuuttava, että saa ykkösvihjeen. Tuossa startissa kaatui suursuosikki Thai Profit, joka ei tosin ollut talviradalla parhaimmillaan. Keulassa tasaista tahtia vetänyt Enge Barack ei joutunut antamaan kaikkeaan ja on tässä samalta juoksupaikalta vaikea ohitettava. 9 Callela Leonard laukkasi Bodenissa keulavoittonsa maalisuoralla ilman ennakkovaroitusta, ja Oulun kilpailun pilasi puolestaan loppukaarteen laukka. Ruuna ei näyttänyt tuolloin missään vaiheessa parijonossa halukkaalta, ja vauhtikoneen yllä leijuu tällä hetkellä paksu kysymysmerkki.

 

7 Maffioso Face on saanut kaksi starttia kroppaansa tauon jälkeen ja parantanee edelleen. Kauden avauskisan suoritus oli tasapaksu, mutta viime kerran keulakolmonen jo merkittävästi parempaa työtä. Selkäjuoksu ja terävä loppuveto lienee taktiikkana, kuten myös Callela Leonardilla. Sen myötä suosikki saanee tehdä keulassa oman juoksunsa. 5 Good Dynamite väläytti Oulussa kirimällä toisesta ulkoa terävästi kakkoseksi. Ruuna oli jo edelliskerralla helpommassa lähdössä varovaisen positiivinen. Voittokaan ei yllätä tässä tehtävässä. 1 Lionize kiri viimeksi ulkokautta kovaa maaliin ja vaikuttaa nousukuntoiselta. Vastus on parhaiden osalta vaativa, mutta asemat suosivat, ja ehkä aktiivinen kuski kokeilee puolustaa alussa keulaa. 8 Forastero voitti Tornion kauden avausraveissa 19-lopetuksessa lähinnä rutiinisuorituksella. Rima nousee rankingin kärkihevosiin peilattuna tuntuvasti.

Lähtö 5 - A: 3 B: 2,1,8,9,7,6,5,11,10,4

Nelivuotiskautensa seitsemästä kilpailusta viisi voittanut ja kautensa Oulu Expressin nelossijaan päättänyt 3 Toivotuli on koko ravien mielenkiintoisin seurattava. Ruunan näytöt ovat tähän porukkaan omaa luokkaansa, eikä voittoon vaadita läheskään sen parasta iskukykyä. Vastassa on sekalainen porukka, jossa muutamalla hevosella on esittää kelpo tuoreita näyttöjä. 2 Likusteri jatkaa ennätyskunnossa, mutta se ei riittänyt viimeksi 75-tasolla edes rahasijalle. Vastus on Toivotuli poislukien oikein sopivan näköinen, jopa helpompi kuin Äimäraution voittostartissa. Ruuna eteni tuolloin ensimmäisen kurvin lopussa johtoon, veti tasaista 32-vauhtia ja kesti varmaan voittoon, vaikka kolmen hevosen rintama päätössatasella lähestyikin.

 

1 Caro on varmistunut merkittävästi, vaikka taulussa näkyy kaksi laukkamerkintää. Viime 75-startin pilasi alkulaukka, ja edellisessä Äimäraution kilpailussa Caro nousi voittoon pitäneen Likusterin tuntumaan ulkokautta kirimällä. Ruuna pystyy johtamaan tässä alusta loppuun, jos suosikki ei ole tauolta voittovalmis.  8 Oleg kierteli Rovaniemellä kolmatta ja neljättä pitkin totoon, mutta ei pystynyt tavoittamaan johtavan rinnalta hyvällä suorituksella voittanutta numeroa 9 Vilkkaan Tuuri. Sen rattaille hyppää ohjastusuransa avaava Reeta Ylitalo. 7 Trö Fax Stjärna on aikatasoituksessa hyvin sisällä, mutta hieman vaikea verrattava suomalaisia kilpakumppaneita vastaan. Pieneltä tauolta palaava ruuna ei pystynyt parissa viime startissa parhaalle tasolleen. 6 Aavan Superi on voitokas ja nouseva hevonen pohjoisen lähtöihin, mutta Iin jääravien suorituksen perusteella parhaaseen kuntoon on vielä pitkä matka.

 

Lähtö 6 – A: 3 B: 5,2,1,8,9,4,12,10

3 Classical Trip eteni viimeksi aikaisin ulkokautta keulaan, kiristi päätöslenkin alussa tahtia ja tippui tasaisessa voittotaistossa kolmanneksi. Vastus näyttää nyt pykälän verran helpommalta, ja nopealla avaajalla on loistosaumat päästä porukan vetäjäksi ilman viime kerran kaltaista revitystä. 5 True Lance jatkaa tiheää starttailuaan ja on pari laukkakisaa alla pieni arvoitus. Viime ehjällä suorituksella lohkesi kakkossija epätasaisessa lähdössä, jossa kärkihevoset katkesivat ylivauhtiin aikaisin. Ruuna on juossut pääosin tätä vaativammissa tehtävissä.

 

2 Short In Notes laukkasi Iin jääravien montéssa kolmanteen kurviin eikä jättänyt selkeää kuvaa itsestään. Ruuna jäi voittajana tauolle, ja olikin tuossa kilpailussa kierroksen kirillä oikein hyvä. Tasainen avaaja on arvottu nappiasemiin, ja kova matkavauhti olisi mieleen. Voi tosin olla, että Niko Jokelan täytyy huolehtia tässä lähdössä matkavauhdista itse. 1 Ariston tyytyi seurailemaan viime montékisassa, mutta saa suoraan tauolta synninpäästön. Nopea viisivuotias ei ole vielä näyttänyt kaikkea osaamistaan kilparadoilla. 8 Stormworm kesti Bodenissa toiselta ilman selkää positiivisesti. Lähtöasemat ovat taas vastaan, ja lisämetrejä lienee luvassa. Viime näytöt kestävät vertailun jopa suosikkeja vastaan.

 

Lähtö 7 – A: 1,7 B: 9,6,4,14,13,5,12,8,11

1 Massives Mistress on juossut tämän vuoden starteissaan usein keulahevosen rinnalla, mutta nyt tammalla on paikka hallita lähtöä aja-komennosta alkaen. Viime Oulun startti oli suunnilleen tämäntasoinen tammalähtö, ja Massives Mistress kamppaili johtavan kupeelta kolmanneksi, vaikka näytti jo loppukurvissa taipuvan. Edellisessä kilpailussa sama juoksupaikka oli liikaa, ja Kuopion isopalkintoisessa lähdössä tamma jäi liian pitkäksi aikaa pussiin. 7 M.T.Miss Molly veti Rovaniemellä porukkaa ja näytti pitkään voittajalta, mutta takana matkannut Rose Töll kuittasi viime metreillä edelle. 13-vauhtia lopettanut tamma ei ansaitse tappiosta huolimatta moitteita. Ravivarma ja nopea menijä osaa tulla myös toisten takaa, ja tarvittaessa pitkällä kirillä.

 

9 Enigma Sisu jää pieneltä tauolta tallikaverinsa taakse rankingissa, vaikka hevosen viime syksyn parhaat näytöt olivat vakuuttavampia. Toissa kerran keulatappio oli pettymys, ja ennen taukoa Enigma Sisu luovutti toisesta ulkoa aivan liian aikaisin. 6 Tilda Sonik saattaa vastustaa alussa suosikin keula-aikeita. Tamma otti viime voittonsa johtopaikalta ja oli oikein positiivinen myös viimeksi kirittyään ulkoratoja pitkin tasaiseen kärkirintamaan. Pohjoisessa avaava 4 Cover Princess menestyi viime vuonna etelässä kohtalaisesti ja teki parhaan suorituksensa Villinmiehen Tammakilvan karsinnassa vaikeista lähtöasemista. Voltin nelonen, tauko ja uudet talvimaisemat arveluttavat. 14 Rose’s Tara avasi kautensa seurailemalla taustalla maaliin saakka. Otteet tuskin ovat vieläkään lähelläkään tamman parasta, mutta vastus on helpompi kuin pitkään aikaan.

 

Lähtö 8 – A: 8 B: 5,4,9,7,2

8 Leijan Liito palasi pieneltä tauolta Oulun 75-ravien varjolähdössä, joka oli vähäisestä osallistujamäärästä huolimatta laadukas lähtö. Ruuna kesti toiselta ilman selkää 27,5-lopetuksessa kolmanneksi ja teki kenties koko uransa parhaan suorituksen. Alla on yhden poisjäännin myötä kuukauden paussi, mutta näin sopivassa lähdössä Ari Keräsen suojatilta ei voi odottaa kuin voittoa. Taulussa näkyy yksi laukka, mutta kyse on oikein ravivarmasta hevosesta, joka pystyy menestymään monilla juoksunkuluilla.

 

5 Suvimyrsky Ram seuraili Oulussa parhaita sen suuremmin vakuuttamatta, mutta pystyi kuitenkin pienestä tauosta huolimatta ennätysvauhteihin. Ruuna on vielä kovin tasatahtinen ja laukkaherkkä, mutta moottorissa on paljon tehoja tämän tason lähtöihin. 4 Väylänvarren Heta teki viime kesänä muutaman lupaavan suorituksen ja palaa nyt talvitauolta. Heti mukaan peleihin, vaikka arvata täytyy. 9 Hullupoika ilmoitetaan usein tarkoituksella pitkälle pakille, jotta lähtösuora sujuisi ilman harha-askelia. Ruuna voitti Iin jääraveissa tynkälähdön pienestä laukasta huolimatta, ja edellisten suoritusten perusteella kunto riittää tässäkin korkealle. Lähes aina laukkaava 7 Mimmin Myrsky on vauhdeiltaan ja vahvuudeltaan paljon voittosummaansa edellä, mutta vaikea tässäkään vaiheessa on lähteä povaamaan ehjää suoritusta.

 

Lähtö 9 – A: 4 B: 6,8,12,10,3,7,9,2,5

4 Nehemiah on koko päivän suurin suosikki ja hyvin lähellä viime kerran kaltaista keulavoittoa. Ruuna kohtaa hieman viime kertaa helpomman vastuksen, ja moni kovimmista haastajista sai lähtörata-arvonnassa mustaa pekkaa kouraan. Iida Lanton valmennettavan taulun ainoa tappio tuli johtopaikalta yllättävän helposti, mutta tuon kisan tasoinen suoritus voi riittää tässä voittoon. Viime kerran keulahallinta vahvisti vireen, vaikka Mika Jauhola joutuikin patistelemaan maalisuoralla laiskottelemaan sortunutta ruunaa.

 

Troikan muille sijoille on paljon enemmän tungosta. 6 T.P.Fromadream jäi Bodenissa tekniseen pussiin, eikä ollut Oulun pitkällä matkallakaan lähelläkään parastaan. Vastus on nyt ruunalle suosikki poislukien oikein passeli, ja lähtönopeus riittää kutosradan selvittämiseen. Ruuna on löytämässä starttirytmin ja parantanee ennen pitkää menoaan. 8 Black Reaction sai Bodenissa onnistuneen sisäratajuoksun ja kiri maalisuoralla kakkoseksi. Tamma sai myös edelliskerralla sujuvan reissun sisäradalla, muttei riittänyt 75-lähdössä kärkipäähän. Kasirata on iso ongelma selvitettäväksi, vaikka lähtönopeus on kunnossa tähän eturiviin. 12 Hillbilly Bruce on parhaiden näyttöjen osalta jopa suosikkia edellä, mutta tauko ja lähtöasemat laskevat kurssia tuntuvasti. Vauhtikestävyys on ruunan paras puoli, ja kauden avauksessa tuskin ajetaan alusta asti aktiivisesti. 10 Samuel von Bentz laukkasi Bodenissa lähtöauton irrotessa lyhyesti, jatkoi kolmannessa ulkona ja oli kirivaiheessa vaisu. Ruuna sai startin alle ja on oman tason löytäessään vahva totoehdokas takarivistäkin.

 

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]

T4-vihjesysteemit (60/196 riviä)

4,9,7,5 (1,8)

3,2,1 + 8,9,7,6 (5,11)

3 Classical Trip (5,2)

1,7,9,6,4 + 14,13,5 (12,8)

Troikka L7:

1

1,7,9,6,4,14

1,7,9,6,4,14

30 riviä

Troikka L9:

4

6,8,12,10,3

6,8,12,10,3

20 riviä

 

Puheenjohtaja

Markku Sadinmaa 
040 740 1107

 

Nuorisovastaava

Katja Blomberg
040 538 8943

Ratamestarit

Hannu Keskitalo 
040 687 2299

Martti Jänkälä 
0400 396 478

Länsi-Lapin Hevosystävät ry

Laivakankaan ravirata
Valtatie 961
95440 TORNIO

Puh. 0400 246 015
Sähköposti: info@laivakangas.fi