Vihjeet 1.3.2020

VIHJEET PDF-MUODOSSA

 

 

 

Lähtö 1 - A: 5 B: 11,6,13,12,4,8,2,7,10
5 Perfect Reverie teki taulun ylimmissä montéstarteissa loistotyötä, mutta tammikuun startissa meno ei maistunut samalla tavalla. Tuo lähtö uusittiin moneen kertaan, mikä vei menohaluiselta ruunalta tehoja ennen tosipaikkaa. Viime kärrylähtö oli parhaiden osalta laadukas, eikä Perfect Reverie jaksanut pitää maalisuoralla asemiaan kärkiparin takana. Kuntonäyttö oli sinänsä OK, ja normaalina ruuna on tämän tason montélähdössä vahvoilla.

11 Blueray Savoy painaa usein sisäänpäin, eikä viitsi puristaa joka kerta perille saakka, mutta hevosen nopeus on paikannut puutteita kiitettävästi. Oulussa ruuna eteni aikaisin kärjen tuntumaan ja haastoi keulahevosta kirivaiheessa, mutta hiljensi päätössatasella. Montévoitoissaan ruuna on juossut muilta aikaisin karkuun. 6 Seachocolate osoitti viime kesänä vauhtien olevan edelleen tallessa kiskomalla mailin 12,3-vauhtia läpi. Ruuna debytoi montéssa ja on tauon vuoksi muutenkin arvoitus, mutta lajin sopiessa voittokaan ei yllättäisi. 13 Buck Boko on näytöiltään täysin omaa luokkaansa sekä kärryillä että ilman, mutta taukoa edeltäneet suoritukset olivat kaukana hevosen parhaasta. Alleajo ja tallitiedot seurantaan ennen pelipäätöksiä.

Lähtö 2 - A: 7,1 B: 9,12,11,2,13,10,5,10,6,14,8
7 Erottuva pääsi Joensuun startissa sujuvasti kärjen tuntumaan ja nappasi yllätyskakkosen uransa parhaalla suorituksella. Viimeksi ruuna laukkasi viimeisellä takasuoralla pienestä häiriöstä ja lopetti ulkokautta kärkeä kovempaa. Ruuna kohtaa nyt pohjoisen aloittelevia kylmäverisiä ja on ilman laukkaa mukana taistossa. 1 Riksun Tähti kilpaili nelivuotiskaudella kolme kertaa ja jätti itsestään varovaisen lupaavan kuvan. Tamma laukkasi Ylivieskassa loppukaarteessa kolmannelta radalta ja eteni vielä ulkokautta mukaan tasaiseen pääryhmään. Lähtöasetelmat ovat nyt erittäin suosiolliset.

9 R.R. Santeri palaa tauolta kohtalaisesti menneen syksyn jälkeen. Tämän lähdön voittaminen vaatii ennätystason vauhtia heti kättelyssä, mihin pystyvän oloisessa ruunassa on kyllä aineksia. 12 Jervjenta ei paljastanut Skellefteån tauoltapaluussa kuntoaan, vaan laukkasi heti lähtösuoralla itsensä pihalle. Tamma oli taulun voitossaan keulasta ylivoimainen ja osoitti vauhtivarojensa riittävän ainakin tällaisissa alasarjoissa. 11 Jokivarren Kingi juoksi kesällä täydellisen Lapin kesäravikiertueen ja menestyi asiallisesti, mutta ravin kanssa oli usein ongelmia. Hevosessa on aineksia merkittävään ajalliseen parannukseen jos paketti saadaan kunnolla kasaan.

Lähtö 3 - A: 8,6,4,1,3 B: 2,10,9,12,5,11
Viime starteissaan loppumatkan raviongelmista kärsinyt 8 Kivarin Quickstep jatkaa suosikkina, vaikka paalulla on monta potentiaalista haastajaa. Raimo Hyvärisen valmennettava jäi viime startissaan keulan rinnalle ja kesti kärjen tuntumassa hyvin, mutta maalisuoran puolivälissä tuli taas pieni hyppy. Edelliskerralla ruuna sekosi keulapaikalla askelissaan kesken Nuorten Sarjan voittotaiston.

Paalulta starttaa nippu mielenkiintoisia aloittelijoita. 6 Gerrard meni kolmevuotiskesänä Axevallassa koelähdön 21-vauhtia läpi ja käynnistää nyt uransa Lapin areenoilla täydessä talvikelissä. 4 Saint Patrick ei pysynyt viime kevään kokeessaan kärkiparin mukana, kun vauhti kiihtyi viimeisellä takasuoralla. Ruuna ei vaikuttanut ottavan juoksemista tosissaan, eikä kuski turhia pyydellyt kiripuolikkaalla. Ajallista parannusta lienee luvassa, vaikka nyt mennään talviradalla.

1 Scream My Dream otti reilu viikko sitten Kuopiossa lähes pysähdyslaukan alkuun, tavoitti kärkiporukan kirilenkin alussa ja tipahti maalisuoralla parhaiden tahdista. Uran avauskisan suoritus keulasta oli plusmerkkinen. 3 Bwt Erie matkasi koelähdössään keulahevosen takana ja teki vaativissa olosuhteissa maksimaalisen näköisen suorituksen. Parannusta on lupa odottaa. 2 Big Arthur juoksi koelähtönsä jo kaksivuotiaana ja aloittaa nyt vuotta vanhempia vastaan samalta viivalta. Hevosessa on paljon potentiaalia pohjoisen varsaympyröihin.

 

Lähtö 4 - A: 5 B: 10,1,9,7,12,11,8,2,4
Puhtaalla tulosrivillä kohti kevättä jatkava 5 Asfalttisoturi on suuri suosikki, vaikka alla on jälleen kuukauden tauko ja vastus on parhaiden osalta aiempaa vaativampi. Nopea avaaja on päässyt usein takamatkoista huolimatta aikaisin mukaan kärkiporukkaan. Tässä tehtävässä aikainen keulapaikalle eteneminen on mahdollista, mikäli 1 Riutan Taika ja Pertti Taskinen eivät ole asiasta eri mieltä. Tamma kulki viimeksi pomppujen lomassa alle ennätysvauhtejaan ja paikkasi edelliskerralla alkulaukkansa 31-vauhtisella kirikierroksella. Asetelmat ovat otolliset koko matkan johtoa ajatellen.

Rankingissa kakkoseksi kiilaava 10 Leijan Liito on nopea ja suoritusvarma hevonen, joka palasi Oulussa kahden kuukauden tauolta kelpo suorituksella. Keulahevosen ulkopuolelta loppukurvissa johtoon siirtynyt ruuna jäi maalisuoralla kolmanneksi, mutta esitys oli kehujen arvoinen, ja vielä tätä laadukkaammassa lähdössä. 9 Shamaanitar menestyi viime vuoden loppupuolella Lapin lähdöissä mukavasti ja vaikuttaa olevan varmistumaan päin. Edelle rankattujen päihittäminen yllättäisi suoraan tauolta. 7 Mimmin Myrsky laukkaa lähes aina, mikä hidastaa voittosumman karttumista erittäin paljon. Hevosen tuoreimmat kuntonäytöt ovat lähes suosikin tasoa.

Lähtö 5 - A: 7,6 B: 4,11,10,9,8,2,5

Epätasaisen lähdön suosikkipari palaa tauolta ja ovat viime kauden näytöillään muita selvästi edellä, mutta mitään varmaa ei voi luvata. 7 Maffioso Face syttyi Sanna Palosaaren käsissä uuteen kukoistukseen ja napsutteli viime kaudella totosijoja yli 50% tahdilla. Ruuna riittää juoksuhalujen kestäessä näissä ympyröissä tänä vuonnakin. Lähtönopeus riittää asemien selvittämiseen. 6 Wasa Warrior juoksi ennen taukoa tätä kuumemmissa keitoksissa ja oli taulun molemmissa nelossijoissa positiivinen. Kummankaan A-hevosen vire tuskin on tapissaan, mutta molemmat kohtaavat selvästi tavallista helpomman vastuksen.

 

4 Baretta Boko palaa edellisiä lyhyemmältä paussilta tasaisen viime kauden jälkeen. Voitto yllättäisi tässä vaiheessa. 11 Flynn Boko jatkaa tauoltapalaajien pitkää riviä. Ruuna teki viime kaudella parhaat suoritukset montén puolella, mutta mahtui sekaan pari kelpo starttia kärryt perässäkin. 10 Forastero starttaa edellisistä poiketen tuoreilla näytöillä varustettuna, mutta ei hevosesta voi sanoa mitään salettia, kun viimeksi tuli aikainen väsy keulahevosen rinnalta. Ruuna oli viime voitossaan ylivauhdin avustamana oikein hyvä ja olisi vastaavana vahvoilla tässäkin. 9 Wasa Thunder jäi tauoltapaluussaan toisesta ulkoa hännille. Avaus oli alle 10-vauhtinen, eikä toista rataa pitkin matkannut ruuna saa sataprosenttista tuomiota.

 

Lähtö 6 – A: 8,6 B: 1,5,9,2,10,3,12,11,4

8 Classical Trip avasi viisivuotiskautensa kirimällä Bodenissa kolmannesta ulkoa kakkoseksi. Voittosummaansa parempi ori olisi startti alla tässä porukassa selkeä suosikki, mutta kasirata nostaa tummia pilviä juoksukulun ylle. 6 Tilda Sonik voitti toissa kerralla keulasta hyvällä suorituksella, mutta jäi viimeksi johtavan rinnalle ja taipui aikaisin. Nopealla tammalla on tässä hyvä mahdollisuus keulajuoksuun tai tarkkaan selkäreissuun kärjen tuntumassa.

 

1 True Lance kilpaili 3-4-vuotiaana peräti 39 kertaa, eikä tahti ole hiipumassa viisivuotiskaudellakaan. Ruuna on mennyt tasaisen varmasti eteenpäin, ja viime aikoina koko matkan ravaaminen on onnistunut selvästi aiempaa useammin. Lähtöpaikka on laukkariskin vuoksi arveluttava, mutta nopeus voi riittää hyvien asemien pitämiseen. 5 Oak Broline teki Oulussa varovaisen lupaavan esityksen suoraan tauolta ja jatkaa hieman helpompaan lähtöön. Pienellä parannuksella jopa voittomatsiin. 9 Adrian Joujou kärsii usein kaarrejuoksuongelmista ja polttaa saumojaan laukkoihin. Tamman toissa kerran suoritus sisäradalta oli edelliseen nähden lupaava, mutta viimeksi laukka pilasi saumat jo ennen kirivaihetta.

 

Lähtö 7 – A: 2,1,11 B: 7,8,5,3,9,10,4,6

Eturivistä löytyy monta nopeaa, ja juoksunkulku on pitkälti kuskien taktiikoista kiinni. Selkeä suosikki keulaan ja sitä kautta myös voittoon on 2 Nehemiah, jonka voittoputki katkesi viimeksi Bodenissa. Ruuna sai rauhoittaa 2600 metrin matkalla tahtia alun jälkeen, mutta maalisuoralla tuoreemmat voimat painelivat ulkokautta ohi. Pieni pettymys ehkä, mutta sarjatkin ovat nousseet nopeasti. 1 Athletic Boss eteni Oulussa toisesta sisältä 14-vauhtisella kirillään varmaan voittoon. Lähtönopeus ei taida riittää keulataistoon, mutta sisäratareissu kärjen tuntumassa sopii ruunalle hyvin. Ravilla pysyminen on tuottanut kaarteissa ongelmia ulkoradoilla kiriessä.

 

11 Dillon Ride on luokkahevonen tälle tasolle ja nousee tauoltakin aikaisin peleihin. Viime kauden suoritukset eivät olleet hevosen parasta antia, ja iskukyky on tähän paikkaan iso kysymysmerkki. Hevosen parhaat näytöt ovat kovaa valuuttaa tässä seurassa. 7 M.T.Miss Molly pääsi Oulussa johtopaikalle ilman isompia voimisteluja, mutta taipui aikaisin ulos kärkitaistosta. Nopea tamma oli aiemmin hyvä selkäjuoksuilla, ja ehkä sen vuoksi alkuun ei satsata tässä aivan kaikkea. 8 Joana’s Roadrunner eteni Oulussa pitkällä kirillä kakkoseksi ja joutunee tässäkin haalarihommiin ulkoradoilla. Vahvuus on ruunan valtti, mutta voittoja tulee vaativilla reissuilla lopulta harvoin.

 

Lähtö 8 – A: 7 B: 3,5,1,6,4

7 Jepulis kohtaa merkittävästi helpomman vastuksen kuin viime kilpailuissa ja hyötyy vajaasta osallistujamäärästä. Ruuna kiri Oulun 75-lähdössä ulkokautta terävästi maaliin ja on vastaavana tässä porukassa tosi lähellä voittoa. 3 Punta-Pate taipui viimeksi keulan rinnalta loppukaarteessa ja palaa yhden poisjäännin jälkeen kolmen kuukauden tauolta. Hevosen kapasiteetti riittää jopa suosikin haastamiseen, mutta viime huippusuorituksesta on jo aikaa.

 

5 Niemen Eemil oli pariin taukoa edeltävään starttiin oikein vaisu, mutta riitti aiemmin tätä kovemmissakin porukoissa. Nopeus on oriin paras ominaisuus, ja tässä vaiheessa taktiikkana lienee lyhyt kiri selistä. 1 Feetteri palaa parin kuukauden latautumistauolta kahden täysin epäonnistuneen laukkastartin jälkeen. Viime kauden parhaiden kisojen veroinen meno riittäisi tässä korkealle, mutta arvailuksi menee.

 

Lähtö 9 – A: 11,10 B: 7,4,5,3,12,9,6

11 Lionize sai Oulun 75-lähdössä sujuvan sisäratajuoksun ja seurasi epätasaisella kiripuolikkaalla neljänneksi. Esitys oli tähän porukkaan peilattuna positiivinen, ja ruuna saa vaikeista lähtökuopista huolimatta niukat suosikin paineet. 10 Quartam de Caelo laukkasi viimeksi toisessa kaarteessa pahoin ja keskeytti, nähtävästi kenkänsä tiputtaneena. Ruuna voitti edelliskerralla keulasta varmoin ottein, mutta ei pääse käyttämään tässä lähtönopeuttaan ainakaan täysin. Vastus näyttää sopivalta suoritusvarmalle ruunalle.

 

7 Willy Fog eteni Bodenissa aikaisin johtoon ja jäi lopussa selityksittä kuudenneksi. Myös edellisestä suorituksesta puuttui viimeinen silaus, toki tätä hieman kovemmassa porukassa. Hieman parempaa vaaditaan. Lujaa avaava 4 Mentha on tauoltakin pelihevosia, vaikka kesäkelit lienevät enemmän tamman mieleen. Tässä luvassa on keulajuoksu tai paikka terävimmän kärjen tuntumassa. 5 Caddie Jo eteni Kuopion tauoltapaluussaan pussista toiseen ja vaikutti varovaisen lupaavalta. Ruuna tyytyi aiemmissa starteissa lähinnä seurailuun, mutta kenties tällä kaudella on tiedossa parempaa.

 

Lähtö 10 – A: 2,12 B: 1,5,10,11,4,6,3

Viivalla on iso nippu tauoltapalaajia, mutta rankingin kärkipaikat valtaavat tämän vuoden puolella menestyneet 2 Bwt Dakota ja 12 Stargazer Lily. Bwt Dakota eteni viimeksi viimeisellä takasuoralla kuolemanpaikalta keulaan ja taipui maalisuoran taistossa ulos totosta. Lähtö oli tätä hieman tasokkaampi ja suoritus haastavalta lähtöpaikalta vähintään hyväksyttävä. Viime voitto tuli selkeällä marginaalilla, ja nyt terävällä avaajalla on kelpo saumat koko matkan johtoon.

 

Stargazer Lily eteni viimeksi 14,5-lopetuksessa ulkokautta kakkoseksi ja teki uransa parhaan esityksen. Lähtöpaikka ja laukkariski laskevat osakkeita, mutta viime kuntonäyttö kantaa tässä pitkälle. 1 Haparanda Boko pääsi näyttämään taulun totosijoissa hieman omaa osaamistaan, mutta on hevosessa vielä paljon kehittymisen varaa. Vire on tauolta arvoitus, lähtöpaikka puolestaan sopiva kauden avaukseen. 5 Gideon Star teki viime kesänä uransa parasta työtä ja ylsi pari kertaa totoon suunnilleen tämäntasoisissa ympyröissä. Lähtönopeus riittää hyvien asemien saamiseen, kuntopuoli on vielä hämärän peitossa.

 

 

 

 

 

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]

T4-vihjesysteemit (40/120 riviä)

5 Asfalttisoturi (10,1)

7,6 + 4,11,10,9 (8,2)

8,6,1,5 (9,2)

2,1,11,7,8 (5,3)

Troikka L7:

2,1

2,1

11,7,8,4,3,9

12 riviä

Troikka L9:

11

10,7,4,5,3

10,7,4,5,3

20 riviä

 

Puheenjohtaja

Markku Sadinmaa 
040 740 1107

 

Nuorisovastaava

Katja Blomberg
040 538 8943

Ratamestarit

Hannu Keskitalo 
040 687 2299

Martti Jänkälä 
0400 396 478

Länsi-Lapin Hevosystävät ry

Laivakankaan ravirata
Valtatie 961
95440 TORNIO

Puh. 0400 246 015
Sähköposti: info@laivakangas.fi