Vihjeet 25.8.2019

PDF-VIHJEET TÄSTÄ LINKISTÄ

Lähtö 1 - A: 7,5 B: 4,10,2,9,8,3,1

7 Jenkkihymy palasi kaksi viikkoa sitten Ylivieskassa voittokantaan saatuaan sujuvan juoksun kolmannessa sisällä. Tamma eteni maalisuoralla kolmatta pitkin varmaan voittoon ja jatkaa ennätyskunnossa aika samantasoiseen tehtävään. Alla on kaksi ehjää suoritusta useamman laukkastartin jälkeen, mutta ihan ravivarmaksi Jenkkihymyä ei voi mennä julistamaan. 5 Oralunastus on esittänyt viime starteissaan elämänsä parhaat kuntonäytöt, mutta raviongelmat ovat palanneet samalla kuviin. Kurtakossa tuli laukka ensimmäiseen kurviin, ja ruuna tavoitti loppumatkan aikana kärkiporukkaa kymmeniä metrejä, mutta matka ei riittänyt ohituksiin. Myös edellinen esitys oli alkulaukka poislukien pelkkää plussaa, kun Oralunastus eteni alle 30-vauhtisella kirikierroksella kakkoseksi.

 

4 Suvimyrsky Ram on pitkälti edellisen kastia, paitsi että laukka on ollut viime aikoina vielä enemmän pinnassa. Ruuna eteni viimeksi alkulaukan jälkeen kolmanteen sisälle ja laukkasi sata jäljellä vitosrahat. Suoritus oli vauhtien puolesta lähellä Oralunastusta. Ehjä suoritus riittää tässä tehtävässä kärkitaistoon. 10 Mylverin Yrjö matkasi viimeksi toisella ilman vetoapua ja jäi vauhdin kiihtyessä kolmossijalle, mutta peri kakkosrahan edellä juosseen laukattua voittomatsista. Ruuna on pääsemässä  pikkuhiljaa takaisin starttirytmiin, ja parannusta on syytä odottaa.  

 

Lähtö 2 - A: 4,3,12 B: 8,6,11,1

4 Dream Rolex palasi Kuopiossa vajaan neljän kuukauden tauolta ja matkasi aktiivisen ajotaktiikan myötä lopulta toisella ilman selkää. Vauhti oli reipasta koko kirikierroksen, eikä ruuna saa taipumisestaan isoja moitteita. Nyt lähtöpaikka auton takana on pitkästä aikaa hyvä, ja sarjakin näyttää sopivalta. 12 Fast Boost herätti jo koelähdössä lupauksia kestämällä reippaan matkavauhdin hyvin. Ori ohitti 27 000 euroa tienanneen keulahevosen lopussa napakalla rytminvaihdoksella, ja oli tuon näytön perusteella ansaitusti suursuosikki uran avaukseen Kaukosessa. Siellä tuloksena oli helppo keulavoitto. Viivalla on nyt paljon rutinoituneempia hevosia ja lähtöpaikka on vastaan, mutta hevonen vaikuttaa erittäin kehityskelpoiselta.

 

3 Ego Hoss on hyväraaminen nelivuotias, mutta ravisävel katoaa herkästi etenkin kaarteissa. Viimeksi matkavauhti oli sopivan reipasta ja ruuna pääsi näyttämään ehjällä suorituksella kapasiteettiaan. Loppukurvissa eteneminen ei vieläkään onnistunut, mutta Ego Hoss sai maalisuoralla myllyn kunnolla käyntiin ja ehti kakkoseksi.  Sopivaan sarjaan mukaan päässyt 8 Sundsvik Marameo nappasi taulun kakkossijansa tarkalla juoksulla, ja myös viime startissa ruuna sai tulla sisärataa pitkin muiden selissä. Kurtakossa pitkä kiri näkyi lopussa, ja tässäkin juoksu voi mennä raskaaksi.

 

Lähtö 3 - A: 3 B: 4,2,5,1,8,6

3 Puulan Poika palasi heinäkuussa tauolta voittamalla sopivantasoisen paikallisravilähdön alkulaukasta huolimatta. Kalajoella ruuna veti keulassa reipasta, sai viimeisellä takasuoralla suosikki Luminon rinnalleen ja laukkasi tämän paineltua omaa vauhtiaan edelle. Hyppyriski on tämän hevosen kohdalla aina suuri, mutta tässä tehtävässä yksi laukkakaan ei välttämättä vie voittosaumoja. Nopea avaaja voi johtaa alusta loppuun.

 

4 Kairan Kipinä eteni Kurtakossa pienen alkulaukan jälkeen kakkoseksi ja teki jo aiemmin vastaavia suorituksia Lapin pikkulähdöissä. Kaukosessa meno ei maistunut samalla tavalla, minkä syynä saattoi olla kengittä ajaminen tai haastava rataprofiili. 2 Kylmänkukka juoksi Turun startissa johtopaikalla tasaista 35-vauhtia, kunnes laukkasi viimeisellä takasuoralla paineen alla. Kouvolassa laukkavaihde oli silmässä alusta alkaen. Vastus on helpompi kuin uran tähänastisissa kilpailuissa. 5 Rinteen Kohu laukkasi viimeksi maalisuoran alussa noususta ja menetti todennäköiset kolmosrahat. Ruuna on laukkaillut ratkaisuhetkillä aiemminkin, ja siltä löytyy jo selvästi sarjamääritystä kovemmat vauhtivarat.

 

Lähtö 4, Toto4-1 - A: 6,7 B: 2,1,5,14,13,15,11,16,4,10,12,3

Oulussa sisäradalle kirivoimat tallella pussiin jäänyt 6 Like A Boeing sai viikko sitten Laivakankaalla auton takaa keulat, mutta joutui vetämään prässin alla rankkaa ylivauhtia. Ruuna piti 20-lopetuksessa pintansa, ansaitsi voittonsa ja on tässä tehtävässä keulapsyykillä ykkössuosikki. Ruuna avaa kovaa myös voltista, eikä 2100 metrin matka ole ongelma ainakaan säädyllisellä vauhdinjaolla. 7 Veer kiri Ylivieskassa ulkokauttakohti tototaistoa, kunnes loppukaarteen kolaritilanne katkaisi tamman startin pariin askeleeseen. Kaikki lienee kunnossa, kun viivalla ollaan näin nopeasti, ja hevosen edellisten suoritusten veroinen meno riittää tässä pitkälle. Huippukuski auttaa kaksijakoisen lähtöradan kanssa.

A-kaksikon sisäpuolella on muutama nopea avaaja, jotka saattavat vaatia osansa paikkojenhaussa. 2 Tilda Sonik on saanut yleensä selkäjuoksuja, kuten kahdessa viime mailin kilpailussa. Tamma voitti toissa kerralla jenkkikärryillä terävän spurtin voimin ja piti viime Laivakankaan raveissa asemansa keulahevosen tuntumassan perille saakka. Viime näytöt ovat uran parhaita, ja luvassa on juoksu kärkiporukassa. 1 Quadrifoglio seuraili Rovaniemen maililla sisärataa pitkin perille ja osoitti olevansa lähellä ennätyskuntoaan. Bodenissa takakengittä juossut ruuna avasi auton takaa kyselemättä keulaan ja näytti pitkään voittajalta, mutta yksi myöhään kiritilat saanut vastustaja spurttasi päätösmetreillä ohi. Kuntonäytöt ovat tähän porukkaan riittävät ja lähtöpaikka suosii. 5 Bea Conchita meni viimeksi ylivauhtisella maililla ennätyksensä pienen laukan kera. Paalulla on mukana monta nopeaa avaajaa, ja juoksu voi mennä voltin vitoselta hankalaksi. Takamatkan juoksuradan kaksikko 14 The Chief of Rome – 13 Alfas Finans osaa avata voltista terävästi ja saattaa olla sotkemassa kärjen kuvioita jo avauspuolikkaan aikana.

 

Lähtö 5, Toto4-2 - A: 1,10,12 B: 6,4,3,7,9,5,11

Reilu viikko sitten Oulussa kohdannut A-kolmikko erottuu pelimielessä selvästi, ja lähtörata-arvonta antaa edun numerolle 1 Spitfire Effe. Se latasi Äimärautiolla auton takaa omaa vauhtiaan keulaan, veti avauskierroksen peräti 11-vauhtia ja näytti kestävän voittoon, mutta viimeinen satanen oli liikaa. Edelliskerralla selät eivät vetäneet kirivaiheessa, ja startin voi sijoituksen puolesta unohtaa. 2100 metriä sopii suosikille siinä missä mailikin, ja keulavoittoon on säädyllisellä matkavauhdilla hyvät mahdollisuudet.

 

10 Mountain Hooligan matkasi Oulussa Spitfire Effen tuntumassa toisessa sisällä, eikä hävinnyt lopulta paljoa. Lyhyempi starttiväli voi terävöittää ruunaa. 12 Willy Fog tarkkaili Oulun startissa tapahtumia taustalla ja oli loppukurvissa nousemassa kohti kärkitaistoa, mutta laukkasi häirittynä mahdollisuutensa. Ruuna teki aiemmin tasaisen vahvaa työtä ja on vaikeista asemistakin vakava voittajaehdokas. 6 Quartam de Caelo on napsinut viime aikoina sijoituksia kärjen tuntumassa seurailemalla. Viime voitto tuli tätä kevyemmässä porukassa keulajuoksulla ja maltillisella matkavauhdilla. Kelpo totosauma, mutta koko A-kolmikon lyöminen yllättäisi.

 

Lähtö 6, Toto4-3 – A: 8,4 B: 7,10,3,9,11,5,12,1

8 Callela Leonard on lämminveristen Lapin Mestaruuden suosikki, vaikka taulussa ei näy ainuttakaan totosijaa. Suurin syy kuivaan kauteen on kivenkovissa vastuksissa, ja nyt Petteri Joen tallin ykköstykki kohtaa tuttuja Lapin kilpakumppaneita. Kasiradalta voi olla tiedossa ongelmia juoksunkulkuun, vaikka lähtönopeus on enemmän kuin riittävä. Myös 4 Capitol Hill avaa auton takaa tulisesti ja tähdännee maililla keulajuoksuun. Ruuna matkasi viime voitossaan pääosin toisella ilman vetoapua ja karkasi 12-vauhdilla muilta ilmavasti.

 

7 Remote Control liittyy eturivin starttinopeiden kuoroon, ja viime suoritusten perusteella kunto riittää tässä korkealle.  Rovaniemellä Capitol Hill veti keulassa tasaisen kovaa, mikä teki toisella ilman selkää juosseen ruunan tehtävästä vaikean. Samassa startissa maalisuoralla voittoon kirinyt 10 Maffioso Face on saanut uutta virtaa pohjoiseen muuttamisen jälkeen, mutta jää takarivistä haastajan rooliin. Juoksu voi tosin onnistua nopean avaajan takaa yllättävän hyvin. Ruuna voitti viimeksi Kaukosessa keulan ulkopuolelta varmoin ottein. 3 Pharaon Face kohtaa muutaman kovan suoraan tauolta, ja voitto yllättäisi loistoasemista huolimatta. Nopea avaaja hakee nappijuoksua.

 

Lähtö 7, Toto4-4, Troikka - A: 12 B: 13,16,1,15,6,9,8

12 Vixus palasi Kajaanissa voittokantaan etenemällä toisesta ulkoa kiripuolikkaalla omaa vauhtiaan kärkeen. Vetoapua tarjonnut 13 Metkutus ei voinut Janne Sorosen ajokille kirivaiheessa mitään, mutta piti oman tahtinsa perille saakka ja nappasi kakkosrahat. Vixus kilpaili aiemmin kovatasoisissa lähdöissä, ja esimerkiksi Suur-Hollolan ajon tasoinen meno olisi tässä porukassa liikaa kelle tahansa. Suosikki on kiinni voitossa ilman liikenneruuhkia, ja tasaisessa iskussa jatkava Metkutus puolestaan selkeä ykköshaastaja.

 

16 Vaellus otti Lahdessa lähtölaukan ja yritti kirivaiheessa takajoukoista ulkokautta, mutta kärkeen ei ollut reipasvauhtisessa lähdössä asiaa. Viimeiset kaksi kierrosta sujuivat hieman päälle 23-vauhtia, eli hevonen jatkaa hyvässä kunnossa. Taulun starttien alkulaukat arveluttavat. 1 Svartsjöfax pääsee matkaan nappiasemista ja ottanee vetotyöt vastuulleen. Kuumimpien suosikkien lyöminen vaatii huippusuorituksen ja onnistuneen vauhdinjaon. Viime kuntonäytöt ovat hevosen uran parhaat. 15 Vilma Lyydia teki kuningatarkisan avausmatkalla kelpo suorituksen, jatkoi maililla tasaisella esityksellä keulan takaa ja laukkasi päätösmatkalla lähtöön pahoin. Pieni totosauma, jos kunto on säilynyt kauden päätavoitteen jälkeen.

 

Lähtö 8 - A: 4,3 B: 2,6,5,1

Vaikea pelipähkinä kuuden hevosen lähdöksi. Lapissa kahdella hyvällä suorituksella avannut 4 Mamacita kohtaa aika samantasoisen vastuksen ja on kiinni totosijassa. Tamma nousi viimeksi aikaisin toiselle ilman selkää ja eteni maalisuoralle tultaessa johtoon, mutta kaksi lujaa kirinyttä tuli selityksittä ohi. Edellisessä startissa vastaava taktiikka toi vakuuttavan voiton. 3 Ileana Web on hankala arvioitava pieneltä tauolta, mutta 2-vuotiaana täyden matkan 17-vauhtia painellut tamma pitää huomioida joka tapauksessa aikaisin. Viime startissa vauhdinjako oli vastaan, eikä maalisuoralla ohittaminen onnistunut muiltakaan. Tosi kehityskelpoisen oloinen kolmevuotias.

2 Kivarin Merengue ei voinut toissa kerralla Mamacitalle mitään, ja myös Oulussa lähdön voittaja oli maalisuoralla ohittamaton. Kelpo suoritukset molemmissa kuitenkin. Totosaumat ovat sisäratajuoksulla suuret, eikä uran voittosaldon aukeaminen yllättäisi. 6 Yanru teki Oulun lounasraveissa uransa parhaan suorituksen painelemalla keulasta tasaista vauhtia karkuun. Tamma yritti parannella edellisen startin kirivaiheessa ulkokautta, mutta meno ei maistunut lainkaan. Viime kilpailussa nähty taso riittäisi tässä korkealle.

 

Lähtö 9, Troikka - A: 4,8 B: 7,10,9,6,3,2,1,12

4 Her Man Gran tuntuu viihtyvän Laivakankaalla ja hakee jo kauden kolmatta ykkössijaa Kaakamojoen maisemissa. Ruuna nappasi taulun molemmat voitot täysin ylivoimaisesti ja kohtaa nyt Nordic Cupissa pykälää vaativamman vastuksen. Ykkössijoihin jäi niin paljon ilmaa, että suosikki on ehjällä suorituksella kiinni voitossa tässäkin. Kajaanin kilpailussa tuli laukkoja heti lähtösuoralla, eikä Her Man Gran noiden ”varsapomppujen” vuoksi luotettava pelikohde.

8 Classical Trip teki Ylivieskassa loistosuorituksen alkulaukan jälkeen, mutta hylkäystuomion myötä kotiinviemisiä ei jäänyt. Ori kulki askelvirheen jälkeen noin viittätoista läpi, kiri ulkokautta neljäntenä maaliin ja osoitti jatkavansa elämänsä iskussa. Nopea avaaja pystyy selvittämään kasiraiteen.

 

7 Youana Mesh ei ole onnistunut hetkeen, mutta alla on ennätysjuoksu epäonnistuneella juoksunkululla, ja vastus on nyt pykälän verran kevyempi. Tamma joutui pakittelemaan Seinäjoella alussa takajoukkoihin, mistä parantaminen oli vaikeaa tasaisen kovassa vauhdissa. 10 Frank esitti taulun voitossaan lennokkaan kirin, mutta viime kilpailuissa laukat ovat sotkeneet. Kajaanissa ei olisi tullut totosijaa ravillakaan, kun ruuna oli maalisuoran alun laukan kohdalla jo pienissä seuraamisvaikeuksissa. Vastus oli parhaiden osalta tämänkertaista kovempi. 9 Ginger Halm on tehnyt pohjoisessa kelpo lopetuksia selkäjuoksuilla, ja tässäkin lienee tiedossa reissu kuumimman kärjen tuntumassa. Sujuvalla juoksulla tototaistoon, voitto vaatii parannusta viimeisistä.

 

Lähtö 10 - A: 14 B: 13,4,12,2,10,6,9,3,15,7,1,5

Harvoin näkee pohjoisessa näin tasokasta montélähtöä! Raviratsastuksen Lapin mestaruuden suosikki on hurjilla montémeriiteillä varustettu 14 Viking Olympic, vaikka alla on kaksi epäonnistumista kärrylähdöissä. Ruuna kadotti molemmilla kerroilla ravinsa kaarteessa, eikä nykykunnosta saatu minkäänlaista kuvaa. Viimeisin montévoitto kertoi suosikin tasosta kaiken, kun se lipui toiselta ilman vetoapua 11,5-vauhtisen avauskierroksen jälkeen ylivoimavoittoon. Viime kilpailujen raviongelmat arveluttavat, mutta hevoselta ei vaadita huippusuoritusta tämän porukan lyömiseen.

 

Lapissa avaava 13 Flynn Boko on kovan luokan tekijä sekä montéssa että kärryt perässä. Lahdessa ruunalla kokeiltiin johtopaikalle, mutta sinne ei ollut asiaa. Kirilenkin alussa tahti kiristyi jälleen 11-lukemiin, eikä Flynn Boko kestänyt kärkikolmikon tahdissa. Vermon kärrylähdössä ruunalla ajettiin maltilla sisärataa, ja kiritilat aukesivat liian myöhään. 4 Blueray Savoy nappasi alkuvuodesta pari montévoittoa ja vaikutti lupaavalta hevoselta tähän lajiin. Voittokisojen taktiikkana oli aikainen eteenpäin ja karkuun ajaminen, ja sama voisi toimia tässäkin takamatkojen kovanaamoja vastaan. Ruuna on ollut viime aikoina kärryt perässä hampaaton, mutta montéssa meno on maistunut alusta loppuun. 12 Tromb Access on Kaustisen yllättävän laukan ja pienen tauon jälkeen arvoitus, mutta riittää tässä hyvänä päivänään kaikkia vastaan. Bodenin välistartissa kärryt perässä voittanut 2 Due Passi taitaa myös montén ja vaikuttaa vahvasti nousukuntoiselta. Viime voitossa juoksu meni putkeen, mutta hevoselle näytti jäävän runsaasti varaa.

 

Lähtö 11, Troikka - A: 8,11,9 B: 2,3,4,7,6,1,10

Kuntopuntarin kärkinimillä on ollut laukka pinnassa. 8 Pankeri otti toissa kerralla laukan sekä lähtöön että reilu kierros jäljellä, mutta paineli loppumatkan 25-vauhtia ja eteni neljänneksi. Myös Kajaanissa tuli kaksi laukkaa, joiden jälkeen Pankeri teki muista selvää keulahevosen ulkopuolelta. Kuntonäytöt ovat timanttia, mutta mitään varmaa ei voi luvata. 11 Mäen Eino ei saanut Ylivieskassa ravirytmiään kohdalleen koko avauskierroksen aikana, mutta etusuoran laukan jälkeen maisema alkoi vaihtua samalla tavalla kuin edellisissä starteissa. Ori vaikutti jo varmistuneen tuntuvasti, mutta viime suorituksen jälkeen ilmassa on taas kysymysmerkkejä.

 

9 Koskelan Helemi juuttui Ylivieskassa kolmannelle, otti pienen laukan ja pakitteli taustalle. Tamma nousi vielä ulkokautta kolmanneksi ja osoitti jatkavansa elämänsä iskussa. Oulussa juoksunkulku suosi, ja Koskelan Helemi nappasi niukan voiton itselleen epäsopivalla mailin matkalla. 2 Vieskaus pääsi Oulussa suosiolla keulaan ja veti tätä helpommassa seurassa perille saakka. Kaikki ei ollut pelissä, ja taktiikka voi olla nappiasemista sama. 3 Metsärinteen Sisu nappasi Kajaanissa keulat ja taisteli voitosta perille saakka. Vahva troikkasauma näistä asemista.

 

T4-vihjesysteemit (24/120 riviä)

6,7,2,1 + 5,14,13,15,11,16 (4,10)

1,10,12 (6,4)

8,4 + 7,10 (3,9)

12 Vixus (13,16)

 

Troikka L7:

12

13,16,1,15,6

13,16,1,15,6

20 riviä

 

Troikka L9:

4,8

4,8,7,10,9

4,8,7,10,9

24 riviä

 

Troikka L11:

8

11,9,2,3,4,7

11,9,2,3,4,7

30 riviä

 [Vihjeet: Teemu Hyvönen]

 

Puheenjohtaja

Markku Sadinmaa 
040 740 1107

 

Nuorisovastaava

Katja Blomberg
040 538 8943

Ratamestarit

Hannu Keskitalo 
040 687 2299

Martti Jänkälä 
0400 396 478

Länsi-Lapin Hevosystävät ry

Laivakankaan ravirata
Valtatie 961
95440 TORNIO

Puh. 0400 246 015
Sähköposti: info@laivakangas.fi