Vihjeet 16.6.2019

VIHJEET PDF-MUODOSSA TÄSTÄ

Lähtö 1 - A: 5,4,8 B: 7,9,1,6,3,2

5 Yes I Will onnistui pitämään uran avauskilpailussaan sisäradalta keulat, mutta laukkasi ensimmäissä kurvissa paineen alla. Ruuna selvitti ajoissa raville ja pääsi sujuvasti kärjen tuntumaan, muttei pystynyt vastaamaan maalisuoralla lähdön kärkikaksikon vauhtiin. Parannusta lienee luvassa, ja tehtävä on nyt jopa hieman helpompi. 4 Watchup Savoy aloitti koelähdössään sisäradalla, nousi viimeisellä takasuoralla toiselle radalle ilman vetoapua ja rullasi 20-vauhtia maaliin. Ajallista parannusta on luvassa,  jos startti voltin neloselta onnistuu ilman laukkaa tai isompaa jäämistä.

 

8 Tee Wee Blackpearl on juossut viime starteissa suojajuoksuilla sekuntikaupalla kovempaa kuin tämän kerran vastustajat, ja tamma pystyy tässä sopivammassa seurassa totoon. Kahden takamatkan haittavaikutus katoaa vajaassa lähdössä lähes kokonaan. 7 Mindreader juoksi Rovaniemellä valtaosin toisella ilman vetoapua ja pinnisti ylivoimaisen voittajan takana neljänneksi. Edelliskerran voitto tuli Virpiniemen paikallisraveissa tosi hidasvauhtisen avauskierroksen jälkeen. Kunto riittää tässä totoon. 9 Lady Loony laukkasi viimeksi keulan takaa kolmannessa kaarteessa ja kulki muutenkin haparoivalla ravilla. Meno oli epävarmaa jo aiemmissa kilpailuissa, mutta tammalta tuntuu löytyvän riittävät vauhdit tässä porukassa menestymiseen. Alleajo seurantaan.

 

Lähtö 2 - A: 1,4 B: 3,2,13,10,5,9,7,6,11

1 Kotirannan Ilo oli viimeksi Oulussa laukkapäällä alusta asti ja koki tappion suurena suosikkina. Edellinen esitys Laivakankaalla oli lupauksia herättävä, kun keulassa valtaosan matkasta juossut tamma kesti kakkoseksi ylivoimaisen Poforin takana. Nyt Tuomas Pakkasella on loistopaikka kaasutella paalupaikalta karkuun aja-komennosta alkaen. Viime kerran laukkailu arveluttaa, ja suosikin otteita radalla ennen starttia kannattaa seurata. 4 Kultaseppä meni Kajaanissa pitkästä aikaa koko matkan ravia ja voitti pahimman vastustajansa laukattua maalisuoralla. Loppua tultiin 30-vauhtia. Ruuna osaa avata voltista kovaa, jos kriittiset ensimetrit sujuvat ravilla. Suosikkipari saattaakin ottaa yhteen heti alkumatkasta.

 

Oulussa lähtösuoralla laukannut ja vahvalla alle 30-vauhtisella kirillä voittanut 3 Vojakker laukkaili viimeksi itsensä pihalle jo lähtösuoralla. Viisivuotias pystyy parantamaan ajallisesti paljon heti kun askellus saadaan kunnolla balanssiin.  2 Suvimyrsky Ram sai kiriä Rovaniemellä koko matkan sisärataa pitkin ja pinnisti 29,5-vauhdilla kolmanneksi. Suoritus oli uran selvästi paras, ja ruuna olisi jaksanut samaa vauhtia vielä hieman pidempään. Viime kerran tasoinen kiri voi riittää tässä jopa voittoon, sillä lähtöasemat tietävät jälleen sujuvaa sisäratajuoksua. 13 Riuska-Poju ei pysynyt viimeksi kiivaalla maililla raviaskelilla läpi matkan, ja viime ehjästä suorituksesta alkaa olla jo aikaa. Tehtävä näyttää tosi haastavalta, kun kaikki kovimmat vastustajat pääsevät matkaan pienillä numeroilla. Hevosen vauhdit ovat edelleen selvästi voittosummaa edellä.

 

Lähtö 3 - A: 7,2,1 B: 3,11,10,12,5,8,6

7 Bea Conchita otti viime Laivakankaan raveissa kiihdytyksessä itselleen tyypillisiä vaihtoaskelia, mutta selvitti nopeasti raville ja oli vauhtijuoksun paras kolmannesta sisältä. Edelliskerralla tamma ei päässyt kovasta satsauksesta huolimatta keulaan ja taipui johtavan rinnalta lopussa pahoin. Nopea avaaja hakee seiskaradalta alussa asemia ja on onnistuessaan kirissä vaarallinen. 2 Tiia Tempest meni viimeksi maililla niin kovaa kuin pääsi ja starttaa nyt sopivammalla matkalla. Tamma jatkaa elämänsä kunnossa ja hyötyy tasaisena avaajana lähtöpaikastaan paljon. Paluu voittokantaan voi hyvinkin tapahtua tässä kilpailussa.

 

1 Ditchback Duke palasi Rovaniemellä talvitauolta, eikä antanut kunnollista kuntonäyttöä, sillä kirikierroksen alussa tullut laukka vei mahdollisuudet kärkipäähän. Ruuna huomioidaan talven hyvin esitysten vuoksi peleissä aikaisin. Lähtönopeutta löytyy kuskin niin halutessa, mutta se kasvattaa laukkariskiä ensimmäiseen kurviin mentäessä. 3 Furman Web jäi viimeksi kasiraiteelta kuolemanpaikalle ja oli jo taipumaan päin laukattuaan 500 metriä ennen maalia. Ruuna avaa kovaa ja saanee nyt kelpo asemat ilman isompaa revitystä. 11 I Am Your Dream jäi Oulussa keulasta neljänneksi, mutta saa puhtaat paperit saatuaan painetta läpi matkan. Tamma pystyy parantamaan edelleen, mutta jää vaikeista lähtökuopista haastajaleiriin.

 

Lähtö 4, Toto4-1 - A: 14 B: 12,13,9,15,7,3,11,5,2,8,10,6

14 Svartsjöfax on kulkenut viime aikoina ravia ja päässyt näyttämään parasta osaamistaan kilparadoilla. Ori voitti viimeksi keulahevosen ulkopuolelta 25-lopetuksessa vakuuttavasti ja teki edellisessä kilpailussa vahvan suorituksen samalta juoksupaikalta. Ori on tähän porukkaan sekä vahva että nopea, eikä Kari Alapekkalan ole pakko jättää kaikkea loppukirin varaan. Selkeä ykkössuosikki muuten tosi tasaisen näköiseen lähtöön, vaikka laukkariskiä ei voi unohtaa kokonaan.

 

12 Feetteri jäi Rovaniemellä keulajuoksun päätteeksi Svartsjöfaxin jyrän alle, mutta kesti kolmanneksi ja saa suorituksestaan puhtaat paperit. Ruuna paransi edelliskerrasta hieman, ja suosikin haastaminen vaatii vielä hieman lisää. 13 Suviprinssi avasi kautensa edellä mainitussa Rovaniemen lähdössä ja seuraili loppua kohti kiihtyvässä vauhdissa vakuuttamatta. Tamma teki viime kaudella pari hyvää suoritusta, mutta kausi päättyi jo viiden startin jälkeen. Parannusta lienee luvassa lähes vuoden tauon jäljiltä, ja edelle rankattujen lyöminen vaatiikin sitä. 9 Tuurin Toive pääsi viimeksi auton takaa jouhevasti matkaan ja nappasi kakkosrahat keulan rinnalta uudella ennätyksellään. Voltin neloselta sujuvasti liikkeelle pääseminen on vaikeampaa, mutta hevosen kuntopuoli riittää tässä kyllä.

 

Lähtö 5, Toto4-2 - A: 11,1,3 B: 9,2,8,12,5,4,10

Eturivi on nopeiden avaajien kansoittama, eikä 11 Execute välttämättä kärsi takarivin paikastaan. Pentti Kuuselan suojatti otti reilu viikko sitten Laivakankaalla Suomen uran avausvoittonsa ja paransi samalla ennätystään. Kolmannesta ulkoa 600 jäljellä alkanut kiri kantoi selvään voittoon kärkihevosten hiljentäessä maalisuoralla hieman. 1 Armani Press ja 3 Party Hard kohtasivat viimeksi Bodenissa, ja ensin mainittu teki paremman suorituksen, vaikka tuli maaliin hevosenmitan jääneenä. Keulaan avannut Party Hard sai rauhoittaa avauksen jälkeen tahtia ja näytti loppukurvissa pitävän muut nuhteessa, mutta päätössatanen oli tervanjuontia. Sanna Palosaaren valmennettava on tehnyt saman tällä kaudella aiemminkin, ja ehkä 2100 metrillä kokeillaan selkätaktiikkaa. Vaikeammista asemista startannut Armani Press teki neljännestä ulkoa voitavansa ja lähestyi kärkihevosia maalisuoralla hieman. Nyt nopea avaaja yrittää torjua alussa kaikki, missä on kyllä paljon tekemistä tässä eturivissä.

 

9 Mad Man Blues jää kolmen kuukauden tauolta haastajaleiriin. Ruuna ei saanut viimeksi Rovaniemellä täyttä kirisaumaa lopussa, kun Petteri Joki ei kääntänyt kaarteessa epävarmasti ravannutta ajokkiaan vielä ulommas. Maksimivauhdin riittäminen nopeilla kesäkeleillä arveluttaa, mutta muuten Mad Man Blues on näytöiltään hyvä hevonen tähän porukkaan. 2 Seachocolate on yksi alussa sisäradalle tähtäävistä ja pystyy aikeen onnistuessa totosijalle. Ruuna seuraili viimeksi tätä tasokkaammassa porukassa kolmannesta sisältä ja saa kohtalaisen arvosanan. 8 Full Pull eteni reilu viikko sitten aikaisin keulaan ja lasketteli tasaista vauhtia voittoon. Vastus tiukkenee ja lähtöpaikka heikkenee, eli lisää vaaditaan. 12 Impress It avasi viimeksi kovaa, mutta laukkasi ensimmäisessä kaarteessa oltuaan juuri pääsemässä Party Hardin kantaan toiseen sisälle. Tauluaan parempi ruuna palaa surkeiden lähtöpaikkojen pariin.

 

Lähtö 6, Toto4-3 – A: 4 B: 6,5,2,7,1

4 Pikkukahveli kohtaa erittäin sopivan näköisen vastuksen ja on ehjällä suorituksella tiukasti kiinni voitossa. Ori laukkaili kahdessa viime startissa itsensä pihalle jo avauspuolikkaan aikana. Kuntopuolesta ei ole mitään varmuutta, mutta eiköhän menohaluinen ori juokse tässä muilta jalat alta, jos lähtökiihdytys sujuu ilman laukkaa. Suosikin viime ehjä suoritus ei tosin ollut erityisen vakuuttava, kun se jäi kakkoseksi suunnilleen tämäntasoisessa tehtävässä ja 30-lopetuksessa.

 

6 Tuulenpoju seuraili Kirppu-ajossa sisäradalla sen minkä pystyi ja kohtaa nyt selvästi sopivamman vastuksen. Oikukas ori teki edelliskerralla Oulussa täyden U-käännöksen ensimmäisen kaarteen lopussa ja joutui sen vuoksi koelähtöön. Sinä päivänä Tuulenpojulla olikin erityisen paljon menohaluja, ja loppuaika 23,7 vahvisti hevosen jatkavan kunnossa. 5 Tarun Tykki jäi Oulussa kierros ennen maalia toiselle ilman selkää, kun edessä juossut Menoks siirtyi porukan vetäjäksi. Meno alkoi hyytyä loppukurvista alkaen, ja kivenkova kärkipari karkasi kymmenien metrien päähän. Viime kesän parhaiden starttien tasoinen vire ei ole vielä löytynyt tämän kauden puolella. 2 A.T. Veli sai Mikkelissä sujuvan reissun keulan peesissä, nousi loppukurvissa vapaalle ja piti 20-lopetuksessa kakkoseksi. Suoritus oli ajallisesti näihin hevosiin verrattuna suorastaan loistava, mutta vuonna 2016 viimeksi voittanutta hevosta on vaikea mennä vihjaamaan.

 

Lähtö 7, Toto4-4, Troikka - A: 1,5,3 B: 6,8,7,9,10,2,11

1 Quartam de Caelo kohtaa aiempaa sopivamman vastuksen ja on vaihteeksi arvottu erittäin hyviin lähtöasemiin. Ruuna matkasi viime Laivakankaan raveissa kolmannessa ulkona ja kiri kolmannesta ulkoa 12-vauhtia kakkoseksi. Suosikin taulussa näkyvä voitto lohkesi ylivauhdin avustamana, mutta nyt nopea avaaja saa hankittua itselleen kelpo kiriasemat, jotka ovat 2100 metrin matkalla tarpeen. 5 Kennet Sisu matkasi Rovaniemen kovavauhtisessa lähdössä keulan kannassa ja piti kolmanneksi uusilla ennätyslukemillaan. Nopea ruuna ei ole nykyään hanakka voittamaan, mutta kunto riittää siihen tässä seurassa varmasti.

3 Willy Fog yritti kiriä Oulussa ilman vetoapua ja pääsikin pudottamaan keulan rinnalle, mutta meno alkoi hyytyä jo loppukurviin mentäessä. Ruuna saa kuukauden tauon vuoksi hieman anteeksi ja lähtee tähän tasoltaan pykälän verran kevyempään lähtöön yhtenä pelihevosista. 6 Bold Choice voitti Bodenissa nappijuoksulla ja sai viimeksikin imureissun keulan takana, mutta pystyi vain pitämään asemansa lopussa. Suoritus ei ansaitse moitteita, ja nopea avaaja hakee tässäkin mahdollisimman tarkkaa juoksua. 8 Diffarn Am hakee vielä parasta virettään ja jää vaikeista lähtökuopista haastajaleiriin. Ruuna kohtaa vastuksen puolesta sopivamman porukan kuin aikoihin, mutta tiedossa taitaa olla pakittelu porukan perälle heti lähtösuoralla.

 

Lähtö 8 - A: 7,4,9 B: 8,5,6,1,2,3

Lauantaina Bodenin kovatasoisessa 75-tammavoltissa starttaava 7 Dilba Sisu on Nordic Monté Cupin ykköshevonen. Alkukesästä uransa parhaita otteita esittänyt tamma nappasi Kajaanissa arvokkaan kakkossijan kolmannesta sisältä, eikä voittokaan jäänyt kauaksi. Taulussa näkyvä montévoitto irtosi 14,5-vauhtisella kirillä ilman mitään ongelmia, ja laji näyttää sopivan tuon startin perusteella suosikille. 4 Rim Bay Goliath eteni Kaustisella keskiporukoista tasaisesti, kulki viimeiset 800 metriä 15-vauhtia ja eteni kakkoseksi ylivoimavoittajan takana. Edelliskerralla viivalla oli muutama liian kova, ja ruuna teki rajussa ylivauhdissa oman suorituksensa sisäradalla. Totosija häämöttää tässä porukassa.

 

9 Forastero ei ole juossut vähään aikaan raviratsastuksen puolella, mutta kyse on edelleen lajin huippuosaajasta. Ruuna matkasi viimeksi Bodenissa keulahevosen rinnalla, kulki koko ajan hieman kankeaa ravia ja taipui maalisuoralla taustalle. Hevonen ei ollut aivan omalla tasollaan ja lähtee tähän kisaan pienenä kysymysmerkkinä. Edelliskerran heikko sijoitus johtui lähdön kovasta tasosta ja liian vaikeasta juoksunkulusta. 8 Better Boost laukkasi viimeksi lähtösuoralla ja jäi kärkisijoja ajatellen aivan liian kauas. Ruuna kulki loppumatkan selvästi kilometriaikaansa vauhdikkaammin. Keväällä tätä helpomman montélähdön voittanut ruuna voi yltää tässä totokamppailuun.

 

Lähtö 9, Troikka - A: 6 B: 4,1,5,2,12,9,7,10,11,8

6 Mr McCool on kehittynyt tämän vuoden aikana isoin harppauksin ja saa troikkalähdössä suosikin paineet viime kerran tappiosta huolimatta. Takarivin uloimmalta paikalta hyvin matkaan päässyt ori jäi toiselle ilman vetoapua, mutta jaksoi taistella kärkisijoista 15-vauhtisesta avauskierroksesta huolimatta. Keulahevosen kaataminen onnistui, mutta tuorevoimainen kolmikko vyöryi päätössatasella väkisin edelle. Suoritus oli tappiosta huolimatta uran paras, ja nyt nopealla avaajalla on loistosauma päästä heti auton takaa porukan vetäjäksi. Viivalla on muutama kyvykäs vastustaja, ja voitto voi vaatia vielä pientä parannusta viime startista.

 

4 Her Man Gran ravasi Vieremällä haparoivalla tyylillä, ja vauhdin pitäminen oli vaikeaa etenkin kaarteissa. Rata oli tuona päivänä sateen moukaroima, eikä nelivuotias saanut itsestään parhaita tehoja irti. Tuloksena kuitenkin 16,5-vauhtinen loppuveto ja kolmossija. Ruunassa on ainesta vielä isoon kehitykseen. 1 Case By Case palasi reilu viikko sitten tauolta hyvässä iskussa ja on loistoasemista troikkaviritelmien perushevosia. Tamma kiri kolmannesta ulkoa loppua kohti kiihtyvässä vauhdissa totoon ja oli vähintään yhtä hyvä kuin keulan takaa nappireissulla voittanut 12 Dee Storm. Nopea avaaja pystyy hyödyntämään lähtöpaikkansa. 5 Gagarin ei näyttänyt koelähdössä mitenkään superhyvältä, mutta kyllä loppuaikaan jäi reilusti ilmaa. Taitavan treenarin käsistä avaava ruuna kulki Ruotsissa alle odotusten, mutta ehkä kyvyt nousevat paremmin esiin uudessa kotimaassa.

 

Lähtö 10 - A: 6,3 B: 5,1,4,2,11,8,7

6 Baretta Boko on niittänyt mainetta vahvuudellaan ja vauhtikestävyydellään, mutta viimeksi Torniossa ruuna voitti mailin matkalla ja maltillisen matkavauhdin päätteeksi. Ruuna nousi maalisuoralle tultaessa keulahevosen takaa kolmannelle ja eteni terävällä kirillään varmaan voittoon. Jo edelliskerran suoritus tätä selvästi kovemmassa porukassa oli vahvasti lupaava. Baretta Boko selvittää kaikki juoksut ja on sopivassa seurassa selkeä ykköshevonen.

 

Lujaa avaava ja keulaan tähtäävä 3 Capitol Hill alisuoritti Bodenissa pahemman kerran, mutta viime Laivakankaan ravien esitys oli hylkäystuomiosta huolimatta lupaava. Pitkän lähtölaukan ottanut ruuna eteni nopeasti neljänteen ulos ja eteni kiripuolikkaan alussa kolmatta pitkin asiallisesti, kunnes hylkäyskuulutus kajahti ilmoille ja Mauri Jaara käänsi ajokkinsa ulkoradoille. Ruuna jatkanee iskussa ja on onnistuessaan vaarallinen. 5 Premier Kronos matkasi Bodenin kuuden hevosen koitoksessa kolmannessa sisällä, löysi kiritilat myöhään ja spurttasi sisäkautta kärkikaksikon tuntumaan. Voimia jäi käyttämättä, ja esitys oli hevosen parasta antia pitkään aikaan. 1 Mr Big S ei pysynyt Rovaniemen kovavauhtisessa lähdössä parhaiden mukana, mikä oli ymmärrettävää reilun kolmen kuukauden tauon jälkeen. Nyt starttiväli on lyhyempi, vastus kevyempi, ja lähtöasemat mahdollistavat tarkan peesireissun. Hevosen paras osaaminen riittäisi tässä jopa voittoon.

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]

 

T4-vihjesysteemit (20/126 riviä)

14 Svartsjöfax (12,13)

11,1,3,9,2 + 8,12 (5,4)

4 + 6,5 (2,7)

1,5,3,6 + 8,7 (9,10)

 

Troikka L7:

1

5,3,6,8,7

5,3,6,8,7

20 riviä

 

Troikka L9:

6

4,1,5,2,12

4,1,5,2,12

20 riviäPuheenjohtaja

Markku Sadinmaa 
040 740 1107

 

Nuorisovastaava

Katja Blomberg
040 538 8943

Ratamestarit

Hannu Keskitalo 
040 687 2299

Martti Jänkälä 
0400 396 478

Länsi-Lapin Hevosystävät ry

Laivakankaan ravirata
Valtatie 961
95440 TORNIO

Puh. 0400 246 015
Sähköposti: info@laivakangas.fi