Vihjeet 5.5.2019

Lähtö 1 - A: 13,7,14 B: 5,12,15,4,6,3,1,9,2

13 Perhon Liito aloitti kautensa voittamalla Iin jääraveissa keulasta ilman ongelmia, ja Ylivieskassa oli aika palata mukaan tototason kilpailuihin. Tasaisen juoksun toisella radalla saanut ruuna pysyi alle 31-vauhtisella päätöskierroksella hyvin kärkiporukan tuntumassa ja on jo tässä vaiheessa lähellä ennätyskuntoaan. Isossa lähdössä voi tulla liikenneruuhkia, mutta eiköhän edestä laukkaa viime startin tapaan runsaasti hevosia pois. Hevosessa on ainesta isoon parannukseen tämän vuoden aikana.

 

7 Pofori teki toissa kerralla vauhdikkaan suorituksen laukkojen lomassa ja on ravilla valmis palaamaan voittokantaan milloin vain. Viime kilpailun pilasi paha laukka toiseen kurviin. 14 Riuska-Poju keskeytti viimeksi kahden laukan jälkeen, ja hypyt ovat olleet ruunan riesana ennenkin. Rovaniemellä ravi maistui koko matkan, ja ruuna kiri ulkokautta 30-lopetuksessa kakkoseksi. Voiton vei 5 Mimmin Myrsky, joka eteni ulkokautta kärkeen maalisuoralle tultaessa ja piti Riuska-Pojun varmoin ottein takaviistossa.  12 Tarun Tuhkimo palasi Rovaniemellä talvitauolta kelpo suorituksella, ja 15 Caro nappasi kakkossijan tasaisella juoksulla toista rataa pitkin. Caro on löytänyt parissa viime startissa ravisävelen ja pystyy saman jatkuessa nousemaan pitkältä pakiltakin kärkitaistoon.

 

Lähtö 2 - A: 9,1 B: 8,7,5,10,3,6

A-kaksikko kohtasi viikko sitten Rovaniemellä, ja koko matkan johtanut 9 Mr Mccool piti numeron 1 Le Mans Wheel muutaman kymmenen metrin päässä ilman mitään ongelmia. Nyt kaksikko starttaa auton takaa samalta viivalta ja vaikuttaa melko tasapäiseltä. Le Mans Wheel kilpaili viimeksi kevennetyllä kengityksellä ja sai itsestään aiempaa paremmin tehoja irti. Isokokoinen ruuna voi parantaa rutiinin myötä vielä paljon. Myös Mr Mccool pystyy parantamaan viime kerran ennätyslukemiaan.

 

8 Diamond Dash matkasi Bodenissa kolmannessa sisällä ja oli jonkin aikaa pussissa, kun edessä juossut 10 Tee Wee Blackpearl kadotti loppukurvissa raviaan ja laukkasi. Diamond Dash kiri maalisuoran ulkokautta hyvin ja nousi uransa parhaalla suorituksella kolmanneksi. 7 Valiente Rey vaikuttaa tosi vauhdikkaalta hevoselta 200 euroa tienanneeksi, mutta balanssin kanssa on ollut koko ajan ongelmia. Viimeksi kengitystä kevennettiin, ja ori avasi voltista kovaa, mutta askeleet sekosivat kaarteessa laukan puolelle. Lämmitysajo seurantaan tämän hevosen kohdalla. 5 Julius Hill avasi kautensa kelpo suorituksella johtopaikalta, mutta kaksi viime suoritusta eivät ansainneet kehuja. Ravivarma nelivuotias pystyy totoon, jos paras suoritustaso on löytynyt kuukauden paussin aikana. Tee Wee Blackpearl olisi yltänyt Bodenissa kärjen tuntumaan ilman viimeisen kaarteen laukkaa, mutta kyllä tamman pitää parantaa tähän voiton eteen merkittävästi.

 

Lähtö 3 - A: 1,5,2 B: 7,6,8,11

1 Galileo Star matkasi viikko sitten Rovaniemellä keulahevosen takana, kesti tasaisen reippaan matkavauhdin hyvin ja kipusi päätösmetreillä voittajan rinnalle. Suoritus oli hevosen uran paras, asemat ovat jälleen hyvät mailin matkalle, eikä vastus näytä sen kummemmalta kuin viimeksi. Uran voittosaldo voi hyvinkin avautua tässä tehtävässä. 5 Costasera jäi samassa Rovaniemen lähdössä toiselle ilman vetoapua, eikä kestänyt kovaa matkavauhtia kuin loppukurviin saakka. Taipumisesta huolimatta tuloksena uudet ennätyslukemat, ja lahjakas tamma voi mennä kovasta startista eteenpäin.

 

2 Millbrook Credit jäi viimeksi alkulaukassaan lähes sadan metrin päähän kärjestä, ja maalissa eroa oli enää parikymmentä metriä. Ruuna meni edelliskerralla maililla ennätyksensä, vaikka ei esittänyt ihmeempiä, ja viimeisimmän kilpailun valossa kunto on nousussa. 7 Oilhassan ei pysynyt Rovaniemellä Galileo Startin kelkassa lopussa, ja nyt lähtöpaikka on ikävän ulkona. Parannusta siis vaaditaan. 6 Sundsvik Marameo otti viimeksi maililla kakkoselta keulat, mutta oli maalisuoralla hampaaton. Ruuna ei vaikuta ottavan kilpailemista vielä täysin tosissaan. 8 Roadtripper teki viimeksi positiivisen suorituksen ensimmäisen kurvin kolarinpoikasen jälkeen, mutta kasirata laskee osakkeita paljon.

 

Lähtö 4, Toto4-1 - A: 13,1,11 B: 10,6,2,12,3

13 Forastero jatkoi Rovaniemellä vahvojen suoritustensa sarjaa taistelemalla keulahevosen rinnalta kakkoseksi. Johtavan ulkopuolelle pääseminen maksoi voimia, ja maalisuoralla yksi vastustaja spurttasi selityksittä ohi. Edelliskerralla lohkesi voitto samalta juoksupaikalta, kun Petteri Joki painoi kirikierroksen alussa kaasun pohjaan. Vahvalla jyrällä voi ajaa takamatkalta aikaisin pitämään vauhtia.

 

1 Blady Bols Blue on Bodenin startin perusteella tuloillaan, ja hevosen paras suoritustaso riittäisi tässä varmasti kärkeen. Viime kilpailu meni lopulta täysin penkin alle, kun toisella radalla juossut ruuna jäi pussiin sekä loppukurvissa että maalisuoralla. Nopea avaaja pystyy johtamaan koko matkan, ellei sitten 2 Rising Star Boy pilaa sen keula-aikeita. 11 Denver Brodde palasi Rovaniemellä tauolta kelpo suorituksella, vaikka ruuna vaikutti olevan koko kirikierroksen pienissä vaikeuksissa. Maalissa eroa kärkeen ei ollut paljoa, ja 75-tason ruuna parantanee tähän kilpailuun. 10 Marciano avasi kautensa tukkoisella suorituksella ja jatkaa arvoituksena. Hevosen viime vuoden parhaat näytöt kestävät helposti vertailun näihin vastustajiin. 6 Anna’s Boy laukkasi viimeksi kärkimatsista ja jatkaa hylkäyksestä huolimatta elämänsä iskussa. Ylisarjassa vastassa on muutama aiempaa kovempi nimi.

 

Lähtö 5, Toto4-2 - A: 7 B: 5,3,9,1,10,2

7 Pharaon Face voitti Bodenissa keulasta ilman sen suurempaa loistoa, mutta tässä tehtävässä ei välttämättä vaadita sen kovempia vauhteja. Suosikin sisäpuolelta starttaa pari terävää avaajaa, eikä keulaan pääseminen ole mitenkään saletissa. Selkäjuoksukin sopii Pharaon Facelle, mutta paikka toisella ilman vetoapua ei sovi sille. 5 Capitol Hill avasi Suomen uransa talviradalla, eikä mennyt kirivaiheessa oikein mihinkään. Nyt mennään varmasti sopivammalla kengityksellä, ja viisivuotias kannattaa pitää mukana peleissä.

 

3 Radical Way spurttasi Rovaniemellä sisäratajuoksun päätteeksi totoon, eikä ollut maalin kohdalla väsynyt. Suoritus oli rajulla tavalla aiempaa parempi, ja mailin matka suosii tulista starttaria. Luvassa lienee keulajuoksu tai makoisa reissu pelisuosikin kannassa. 9 Bear A Title teki toissa kerralla mainion suorituksen alun revittelyt huomioituna, mutta viime esitys kolmannesta sisältä ei ollut lainkaan yhtä hyvä. Ruunan viime voitosta on jo pitkä aika, eikä maili ole sen paras matka.

 

Lähtö 6, Toto4-3 - A: 1,5,3 B 10,4,9,11,12,2,8,7,6

1 King Casper veti viimeksi keulassa reippaalla liekillä ja laukkasi maalisuoralle tultaessa todennäköisen voittonsa. Kuntopuoli riittää tässäkin, ja ruuna voi parantaa aiempaa lyhyemmällä starttivälillä hieman. Nopea avaaja pystyy puolustamaan sisältä keulapaikkaa, mutta heti ulkopuolelta lähtee useampi tulinen starttari. 5 Chuck Camto kiri Bodenissa lopun ulkokautta alle kahtatoista ja kuittasi kalkkiviivoilla kärkeen, vaikka painoi koko kirivaiheen hieman sisäänpäin. Nelivuotiaalta löytyy väkevät vauhtivarat, mutta pysyykö paketti kasassa tulisella maililla?

 

3 Walk Out laukkasi Bodenissa toisessa kurvissa ja jäi sisäradalle jumiin laukkaamaan maalisuoralle saakka. Edellisessä kilpailussa kaatui hieman tätä kovempi porukka sujuvalla juoksulla toisesta ulkoa. Nopea avaaja osallistuu paikkojenhakuun alussa, mutta Petteri Joki tuskin satsaa laukan pelossa kaikkea. 10 Party Hard ei ole vielä löytänyt tällä kaudella itseään, ja etenkin maalisuoran juoksuhaluissa on ollut ongelmia. Ruuna tekisi tässä huipputasollaan tuhoisaa jälkeä kirivaiheessa. 4 Perfect Reverie oli viimeksi lähellä palata voittokantaan, kun ruuna spurttasi kolmannesta sisältä napakasti maaliin. Kunto lähentelee uran parasta, ja nopea avaaja saanee auton takaa tarvitsemansa kiriasemat. 9 Full Pull palasi Rovaniemellä tauolta ja teki reipasvauhtisessa mailin lähdössä tasaisen suorituksen keskijoukoissa. Parannusta vaaditaan. Myös 11 Impress It hakee vielä huippuiskuaan, eikä heikko lähtörataonni meinaa hellittää. Voitto yllättäisi tässä vaiheessa ja näistä asemista.

 

Lähtö 7, Toto4-4, Troikka - A: 7,14,10 B: 1,9,13,15,16,8,11,4,6,2

7 Kuuraparta nousee viime startin näytöllään tasaisen suomenhevosvoltin suosikiksi. Ruuna matkasi tätä tasokkaammassa seurassa kolmannessa sisällä, eikä saanut loppua kohti kiihtyvässä vauhdissa kirimahdollisuutta. Viime voitto irtosi keulajuoksulla ilman ongelmia. Suosikki saattaa löytää pienen paalun takaa hyvät juoksuasemat kärjen tuntumasta.14 Feetteri laukkasi Oulussa lähtösuoralla, eteni jatkossa aina kärkiparin tuntumaan, muttei jaksanut pitää asemiaan vauhdin kiristyessä uudelleen. Kunto riittää tässä korkealle, jos juoksu ei mene hankalista lähtökuopista pieleen.

 

10 Svartsjöfax jäi samassa Oulun startissa keulahevosen taakse mehut pullossa pussiin ja vaikutti lupaavalta, mutta viimeksi kaksi laukkaa veivät menestyssaumat. Vauhtivarat ovat porukan kärkeä, mutta laukat ovat sotkeneet menoa läpi uran. 1 Camillo spurttasi viimeksi maalisuoralla selvään voittoon ja näytti selvästi aiemaa terävämmältä. Asemat ovat taas suosiolliset, ja ruuna vaikuttaa selvästi paalun parhaalta. 9 Hullupoika kierteli viimeksi pitkään kolmatta, mutta ei pystynyt kiripuolikkaalla kärkikolmikon vauhtiin. Edelliskerralla loppukurvin laukka vei kärkipään sijan, sillä ruuna eteni vahvasti ennen askelvirhettään. Tämän lähdön voittaminen vaatii kauden parhaan suorituksen. 13 Alvar Hem jäi tauoltapaluukilpailussaan pussiin, mutta viime suoritus oli pettymys, kun ruuna ei pysynyt 30-vauhtisella päätöskierroksella parhaiden kelkassa. Pätkänopeus on ruunan paras ase, ja sitä luultavasti käytetään heti alussa.

 

Lähtö 8 - A: 3,4,14,13,11 B: 16,15,10,8,1,5,2,12,7,6,9

Täysi tammavoltti on äärimmäisen vaikea pelilähtö, jossa valtaosalla osallistujista on paras kunto vielä löytämättä tälle vuodelle. 3 Lady Spell matkasi viimeksi porukan perällä, sai kirissä huonoa vetoapua ja laukkasi loppukurviin mentäessä noustuaan juuri neloskaistalle. Tamma vaikutti kunnon puolesta lupaavalta, ja ehjä suoritus riittää tässä tehtävässä pitkälle. Lady Spell hyötyi viime vuonna kenkien riisumisesta merkittävästi, joten balanssitiedot seurantaan.

4 Jolly Jane taipui tauoltapaluussaan keulasta, mutta viime suoritus oli hieman lupaavampi. Tamma menetti kolmannessa sisällä asemansa viimeisellä takasuoralla ja ehti nousemaan harvassa porukassa rahoille. Volttilähtö ja laukkariski arveluttavat.

 

14 Aida Brick reissutti viimeksi alkumatkasta voimalla keulaan ja laukkasi 500 jäljellä paineen alla. Takki ei ollut ihan tyhjä, mutta ei tamma aivan voittajalta näyttänyt ennen ravin katoamista. Tauluaan parempi tamma kohtaa selvästi aiempaa sopivamman vastuksen. 13 Miss Southwind on lähdön ainoa viime aikoina voittamaan pystynyt hevonen. Ykkössija irtosi yllättäjänä Bodenissa, kun tamma kiri neljännestä ulkoa tyylipuhtaasti kärkihevosten ohi. Viime startissa oli tarjolla paikka keulahevosen rinnalla, ja kovavauhtinen kolmas puolikas oli tammalle liikaa. 11 Crown Ecus ei kyennyt viimeksi sisäratajuoksulla omalle tasolleen, ja se taso onkin ollut pitkään hukassa. Taulussa näkyvässä kolmossijassa meno maistui, ja samanlaisena tamma pystyy tässäkin totoon. 15 Enigma Sisu avaa Suomen uransa Kari Alapekkalan tallista ja on mielenkiintoinen seurattava, mutta totosija vaatii paljon rajussa ylisarjassa sekä heikoista lähtökuopista

 

Lähtö 9, Troikka - A: 6,5,10 B: 4,7,1,2,3,8,9,12,11

6 Kivarin Raindance avaa nelivuotiskautensa tavallisessa lähdössä ja on heti suosikki, vaikka parasta kuntoa tuskin nähdään vielä. Tamman viimeisin kilpailu oli raju pettymys, kun se taipui kovavauhtisen kolmannen puolikkaan jälkeen ulos kärkikuvioista. Viimeisin voittosuoritus kertoi hevosen osaamisesta paljon, ja tätä kautta seurataan pohjoisessa suurella mielenkiinnolla. 5 Veer käynnisti kilpakautensa pari viikkoa sitten Ylivieskassa jäämällä neljänteen sisälle umpipussiin. Viisivuotiaaksi kääntynyt tamma kulki viime vuonna lupaavasti ja on kauden avauksen perusteella heti pelihevosia.

 

10 Samuel von Bentz ei saanut toissa kerralla täyttä kirisaumaa, ja viime kilpailussa paikka johtohevosen ulkopuolella oli hieman liikaa. Ruuna jatkaa ennätyskunnossa kohti kesää ja kuuluu tässä takarivistäkin aikaisin mukaan troikkaviritelmiin. 4 Spartan Fury matkasi viimeksi pääosin toisella ilman vetoapua ja punnersi kolmanneksi. Kenkien riisuminen poiki heti totosijan sekä selkeän ennätysparannuksen, ja nopea avaaja pystyy samanlaisena tässäkin taistoon. 7 Like Elvis höyrysi viimeksi keulaan ja katkesi jo ennen puolimatkaa. Myös edellisessä kilpailussa nähtiin ruunalta rivakka startti, mutta tuo kisa ajettiin lopulta selästä, ja Like Elvis spurttasi maalisuoran ulkokautta hyvin. Hevosen kyvyt riittävät totosijalle. 1 Platinum Pete sai viime vuoden lopulla askellukseensa varmuutta ja nappasi kolme kakkossijaa suunnilleen tämäntasoisista porukoista. Ruuna pitää huomioida troikkaviritelmissää suoraan tauoltakin.

 

Lähtö 10 - A: 4,7,6 B: 8,5,1,2,3

Ravit päättävässä kylmäveristen alokassarjassa on mukana kaksi lupaavasti uransa avannutta nelivuotiasta. 4 Lucas laukkasi viimeksi SHKL-cupin karsinnassa ensimmäisen kurvin loppuun ja kulki loppumatkan merkittävästi loppuaikaansa kovempaa. Katja Melkon valmennettava vaikuttaa vielä tosi varsamaiselta, eikä menestyksestä voi sanoa tänäänkään mitään varmaa, mutta hevosen kyvyt ovat käyneet jo selväksi. 7 Kultaseppä ja 6 Passin Liinu kohtasivat viime Laivakankaan raveissa. Kultaseppä ei tavoittanut kärkeä 100 metrin pakilta yhden laukan rasittamana, ja Passin Liinu puolestaan avasi uransa voitolla edettyään puolimatkassa joukon johtajaksi. Kultaseppä on nyt samalta viivalta rankingissa edellä, vaikka Passin Liinulta on lupa odottaa selkeää parannusta.

 

8 Väylänvarren Heta sujutteli viimeksi pitkältä pakilta uusiin ennätyslukemiinsa. Koko matkan ravia kulkeminen oli varmasti ykköstavoite, ja kuntonäyttö oli aika lailla samaa tasoa kuin Kultasepän viime suoritus. 5 Tatun Toive päihitti viimeksi edellämainitun, mutta nyt kaksikkoa erottaa alussa vain 40 metriä viime kerran 80 metrin sijaan. Sisäratajuoksun saanut ruuna ei päässyt kirimään maalisuoralla täysin vapaasti. Paalun kolmikko on epäkiitollisen näköisen tehtävän edessä, ja kaikilta vaaditaan tototaistoon osallistumiseen isoa parannusta.

T4-vihjesysteemit (54/126 riviä)

13,1,11 (10,6)

7 Pharaon Face (5,3)

1,5,3 + 10,4,9,11 (12,2)

7,14,10,9,13,15 (16,8)

Troikka L7:

7,14,10

7,14,10

7,14,10,1,9,13

24 riviä

Troikka L9:

6,5,10

6,5,10

6,5,10,4,7,1

30 riviä

Puheenjohtaja

Markku Sadinmaa 
040 740 1107

 

Nuorisovastaava

Katja Blomberg
040 538 8943

Ratamestarit

Hannu Keskitalo 
040 687 2299

Martti Jänkälä 
0400 396 478

Länsi-Lapin Hevosystävät ry

Laivakankaan ravirata
Valtatie 961
95440 TORNIO

Puh. 0400 246 015
Sähköposti: info@laivakangas.fi