Totovihjeet 17.3.2019

Lähtö 1 - A: 9,8,4,10 B: 1,3,2,7

Visaisen näköinen lämminveristen alasarja aloittaa ravipäivän. 9 Westcoast Millie on esiintynyt monesta vastustajasta poiketen ravivarmasti, ja viime suoritus kertoi selkeästä nousuvireestä. Johtavan takana juossut tamma menetti kiripuolikkaan alussa asemia väsyvän takana ja kiri maalisuoralla tilat saatuaan terävästi kärkitrion tuntumaan. Uran totosaldon aukeamiseen on tässä hyvät saumat. 8 Valiente Rey on kärsinyt isokokoisena hevosena raviongelmista, mutta tuo asia helpottunee iän ja kokemuksen myötä. Viime syksynä irtosi voitto ja kilpailuoikeus Kuusamon paikallisraveista, ja hevosen kapasiteetti riittää vielä paljon kovempiin vauhteihin. Voltin vitosrata tuo riskejä heti lähtösuoralle.

 

4 Fast’nfurious Sisu ei ole vieläkään osoittanut isompia varmistumisen merkkejä, mutta ennen pitkää ruuna pääsee tekemään vauhtiensa edellyttämää tulosta. Ruuna sai viimeksi edetä nätisti aina johtavan kantaan saakka, mutta laukkapeikko iski viimeisellä takasuoralla. 10 True Lance teki viime ehjässä kilpailussaan hyvän kirin ulkoratoja pitkin, mutta sen jälkeen kirivaiheen laukat tekivät paluun. 1 Julius Hill ei ole vielä riittänyt kärkeen, mutta vastus kevenee hieman ja asetelmat ovat loistavat.  3 Le Mans Wheels ei pysynyt koelähdössä loppuun asti kärjen kelkassa, muttei ollut kyllä maalissa täysin tyhjä. Ongelmia näytti olevan enemmän rytminvaihdoksen kanssa. Totosija ei yllättäisi pienellä parannuksella. 

 

Lähtö 2 - A: 5,1 B: 3,2,7,6,4

Toisen lähdön A-ryhmään kohoaa kaksi mielenkiintoista nelivuotiasta. 5 Passin Liinu meni kolmevuotiaana koelähdön 41-vauhtia läpi ilman mitään ongelmia, ja uran avauksessa nähdään lisänäyttöjä tamman vauhtivaroista. Koelähdön perusteella ajallista parannusta on luvassa, vaikka nyt mennään talviradalla. 1 Toivotuli lunasti kilpailuoikeutensa kolmevuotiaana helposti, eikä loppuaikaan kannata kiinnittää huomiota. Ruuna tuli voimissaan ja korvia pyöritellen maaliin. Valmentaja Ahti Salmela on osaava suomenhevosmies, ja Toivotulen uran avausta odotetaan mielenkiinnolla.

 

3 Anitar on edellisiä vuoden vanhempi, mutta lähtökohdat ovat hyvin samanlaiset. Tamma kiihdytti viime kevään koelähdössään vauhtia loppua kohti ja teki keulahevosen kupeelta ihan hyvän vaikutuksen. 2 Rinteen Kohu voitti Iin jääraveissa ilman suurempia ongelmia, mutta tässä tehtävässä vaaditaan kovempia vauhteja. Ruuna kadotti Ylivieskassa ravirytminsä vauhdin kiihdyttyä kirilenkin alussa, ja kiripuolikkaan alun laukka vei saumat lopullisesti. 7 Kultaseppä voi menestyä pitkältä pakiltakin, elleivät paaluhevoset lähde ajamaan heti vauhdilla karkuun. Ruuna on pilannut paljon laukkoihin, mutta esimerkiksi toissa startin kaltaiset vauhdit riittäisivät tässä korkealle.

 

Lähtö 3 - A: 1,5 B: 11,3,2,8,6,9,7,10

A-kaksikko kohtasi helmikuun lopussa Oulussa ja saapui maaliin muutaman senttimetrin erolla. 1 Samuel Von Bentz nousi tuolloin kirikaistalle reilu kierros ennen maalia, eteni jatkossa keulahevosen rinnalle ja punnersi kakkoseksi. Bodenissa olosuhteet olivat rankat, ja Samuel Von Bentz näytti pitkään keulavoittajalta, mutta takana juossut vastustaja kuittasi päätössatasella ohi. Nopea avaaja ei ole saletti keula sisäradalta, mutta pystyy voittoon muualtakin. 5 Blue Moon Stella sai Oulussa hieman helpomman juoksun kuin Samuel Von Bentz ja iski maalisuoralla tiukasti mukaan kakkosmatsiin. Nopea ja vauhtikestävä tamma osoitti edelliskerralla riittävänsä myös 76-tasolla, jos päivä on oikea.

 

11 Like Elvis aloittaa pohjoisessa Hemmi Salmisen tallista. Ruuna ei oikein riittänyt taulun starteissa parhaille, mutta vastukset olivat pääosin tämänkertaista tasokkaampia. A-kaksikon lyöminen näistä asemista vaatii silti huipputason menoa. 3 Foxlander oli ennen taukoa poissa tolaltaan, mutta tauoltapaluussa nähtiin positiivinen signaali, kun ruuna juuttui kirivaiheessa rintaman taakse pussiin. Hevosen paras osaaminen riittää näissä lähdöissä korkealle. 2 Fairstorm eteni viimeksi Bodenissa sisärataa pitkin neljänneksi ja vaikuttaa hieman nousuvireiseltä. Ruunan viime syksyn suoritukset eivät olleet lähellekään hevosen parhaita.

 

 

Lähtö 4, Toto4-1 - A: 9,3 B: 4,5,6,13,7

9 Bofori ja 3 Riuska-Poju kohtaavat jälleen, ja kaksikko erottuu muusta porukasta selvästi edukseen. Viime kohtaaminen päättyi Boforin voittoon, kun Riuska-Poju sortui matkan aikana kolmesti laukkaan. Bofori nappasi johtopaikalta helpon voiton, mutta Riuska-Poju oli loppukurvissa ennen toista laukkaansa vielä tiukasti mukana voittomatsissa. Bofori on mennyt kaksi kertaa putkeen ravia ja vaikuttaa parantavan kaiken aikaa, mutta 20 metriä edempää matkaan pääsevä Riuska-Poju on ravisävelen soidessa vakava haastaja.

 

4 Sabira matkasi Rovaniemellä Boforin kannassa, eikä pysynyt enää maalisuoralla sen vauhdissa. Kolmossijan puolustaminen kuitenkin onnistui, ja suoritus oli hyvin samankaltainen kuin tauoltapaluustartissa. Suosikkiparin lyöminen vaatii lisää tehoja kirivaiheeseen. Tauolta palaavat 5 Marti ja 6 Salainen Toivo riittävät vauhtiensa puolesta suosikkiparille, mutta kumpikin jää tässä vaiheessa selvästi haastajaosastolle. Marti kulki viime kesällä tasaisen hyvin ennen elokuun kilpailun totaalifloppia, ja nyt nähdään hokkikelien vaikutus hevosen vauhteihin. Alku-urallaan lähes poikkeuksetta laukan tai useamman ottanut Salainen Toivo näytti varmistuvan viime kesänä, mutta hyppyherkkyys teki nopean paluun.

 

Lähtö 5, Toto4-2 - A: 8,11,3 B: 6,5,2,7,9,4,1

Yli puolet toisen kohteen osallistujista palaa talvitauolta tositoimiin, eli mitenkään helppoa tehtävää ei ole pelaajille luvassa. Viime syksynä loistavaa työtä pohjoiseen siirtymisen jälkeen tehnyt 8 Party Hard on erittäin kyvykäs hevonen tälle tasolle ja rankataan ensimmäisenä paussista sekä kasiraiteesta huolimatta. Nopea avaaja pystyy selvittämään lähtöpaikkansa. 11 Impress It ei pystynyt syksyllä parhaimpaansa ja hakee talvitauon kautta uutta vauhtia. Ruuna sortui syyskuun kahdessa jälkimmäisessä startissa ylivauhtiin, eikä kyennyt ennen taukoa ulkokautta parempaan, kun kärki sai vetää matkalla tosi hiljaa. Hevosen parhaat näytöt ovat tähän porukkaan kovaa valuuttaa.

 

3 Perfect Reverie matkasi Rovaniemellä johtohevosen kannassa, eikä saanut koskaan kirimahdollisuutta. Ruuna tuli voimia tallella kärkikolmikon peesissä maaliin ja olisi tilat saadessaan voinut hyvin voittaa lähdön. Nopea avaaja on saanut pitkästä aikaa hyvät lähtökuopat ja on onnistuneella juoksulla vaarallinen. 6 Anna’s Boy hellitti viimeksi keulahevosen rinnalta lopussa, muttei toisaalta hävinnyt voittajalle kuin muutaman kymmentä metriä. Reipas matkavauhti vaikuttaa sopivan ruunalle paremmin. 5 Seachocolate on yksi lähdön taukoarvoituksista. Ruuna nappasi ennen taukoa kolme kaksarisijaa keulajuoksuilla ja olisi vastaavana tässäkin vakava voittajaehdokas.

 

Lähtö 6, Toto4-3 - A: 8,9 B: 5,1,2,6,4,3,7

Suosikkipari erottuu muusta porukasta selvästi – sekä tuoreiden näyttöjen että koko uran esitysten valossa. 8 Jepulis on ottanut suurimman osan voitoistaan pohjoisen helpoista lähdöistä, mutta ruuna on myös aina venynyt vastuksen mukaan. Siitä nähtiin osoitus viimeksi Vermossa, kun sujuvan sisäratajuoksun saanut ruuna kiri maalisuoran ulkokautta kovaa ja nappasi arvokkaan kolmossijan 75-finaalissa. 9 Pikkukahveli on kilpaillut tällä kaudella kolme kertaa, ja huippukuntoon vaikuttaa olevan vielä paljon matkaa, vaikka meno on ollut nousujohteista. Ori ei pystynyt viimeksi ohittamaan Fiilingiä maalisuoralla ja tyytyi varmistelemaan päätössatasella kakkossijaansa. Hevosen huipputason meno tekisi tässä porukassa tylyä jälkeä, mutta nyt Jepulis voi olla liian vaikea ohitettava.

 

5 Jonnin Joutava on nopea tamma, joka pystyy onnistuneella selkäjuoksulla teräviin loppukireihin. Viimeksi maalisuoran mittainen kiri poiki niukan voiton. Viime Tornion visiitillä Jepulis oli selityksittä parempi, joten pientä parannusta vaaditaan. 1 Huiskeri palasi Kaustisella tauolta lupaavalla suorituksella, mutta on nyt vajaan lähdön vuoksi mukana hieman epäkiitollisessa tehtävässä. Tamma oli viimeksi tiukasti mukana kärkitaistossa ennen loppukurvin alun laukkaa ja kiri taustalla pirteästi maaliin. 2 Myrsky-Ralli voitti Iin jääraveissa muutamaa tuntia ennen pikkuveljensä Costellon voittoa Joensuun Karjalainen-ajossa. Ruuna rymisteli maalisuoralla ulkokautta ykköseksi ja vaikutti kaikin puolin valmiilta tähän kauteen. Suosikkiparin lyöminen yllättäisi kovasti.

 

Lähtö 7, Toto4-4 - A: 7,15 B: 12,13,2,1,5,14,4,9,10

7 M.T. Miss Molly esitti viimeksi Rovaniemellä täyden keulasoolon ja jätti muun porukan päätöskierroksella kuin seisomaan. Aiemmin väläytellyt tamma nappasi uran avausvoiton, ja tässä on samanlaisella suorituksella hyvät saumat tempun uusimiseen. Lähtönopeus voltista riittää keulaan pääsemiseen. 15 Amanda Rose on aivan eri meriiteillä varustettu hevonen, mutta tauolta palaava tamma on surkeista lähtöasemista haastavan tehtävän edessä. Porukan perältä voittaminen on vaikeaa, ja etenkin jos suosikki vetää keulassa avauskierroksen rauhallista tahtia.

 

12 Omega Leader kulutti viimeksi paljon voimia keulapaikan saamiseen ja sai painetta heti kirilenkin alussa. Lopun taipuminen ei ollut suuri synti. Nykykunto riittää tässä korkealle, jos voltin vitonen ei verota juoksuasemia liikaa. 13 Sahara Headlong huomioidaan tauoltakin, sillä tamma on tottunut menestymään näissä Lapin lähdöissä. Talvikelit eivät olleet vuosi sitten ongelma. Myös 2 Lady Spell on tauolta arvoitus, mutta kyvykäs sellainen. Tamma pystyi viime kaudella muutamaan tosi hyvään suoritukseen, mutta laukat sotkivat edelleen menoa. Talvikelit arveluttavat, sillä juuri kengityksen kevennys vaikutti auttavan tammaa viime kaudella.

 

Lähtö 8 - A: 4 B: 9,6,8,2,7,1,5

4 Forastero laukkasi kauden avauksessa ensimmäisellä takasuoralla, mutta antoi viikko sitten tuoreen näytön kunnostaan kärryt perässä. Pääosin sisäradalla matkannut ruuna ei tavoittanut kirivaiheessa kärkeä, mutta ei suoritusta voi täysin tuomita. Monté sopii vahvalle runttaajalle hyvin, ja vastus näyttää sopivalta. 9 Move That Face voitti toissa kerralla etenemällä pitkältä pakilta tasaisesti kohti kärkeä. Maalisuoraa ei tultu enää kovin lujaa, mutta ruunalle jäi hieman varaa. Oulussa matkavauhti oli reippaampaa, eikä takaa ollut helppoa parantaa, mutta ruuna pinnisti kalkkiviivoilla ulkokautta totoon.

 

6 Tjurkhults Sigge ei voinut viime Laivakankaan visiitillään edellä mainitulle mitään, mutta suoritus oli pieneltä tauolta plusmerkkinen, ja etenkin kun hevosen syksyn otteet olivat kaukana parhaasta. Voittomatsiin yltäminen edellyttää parannusta viime kerrasta. 8 Amazone d’Inverne nappasi Oulussa kakkossijan onnistuneella juoksulla ja sopivantasoisessa porukassa. Tammalta löytyy muutama hyvä montémeriitti, ja nopeus voi kantaa kasiradaltakin kelpo kiriasemiin. 2 Dominum on tauolta arvoitus, mutta taulun montésuoritusten perusteella osaaminen riittää tässä korkealle. 7 Speedy La Ghost ei ole aivan mahdoton rajusta ylisarjasta huolimatta, mutta kyllä rankingin kärkipään lyöminen vaatii hevoselta aivan huippusuorituksen.

 

Lähtö 9, Troikka - A: 6 B: 10,11,3,8,4,5,2,1,7

6 Quartam de Caelo on tehnyt suoritusvarmaa työtä jo pitkään, ja viime kerran esitys oli hevosen kauden paras. Viidennessä ulkona juossut ruuna eteni kirivaiheessa tasaisesti kakkoseksi ja oli vielä pykälän verran parempi kuin voittokilpailussaan. Nyt vuorossa voi olla keulajuoksu, jos startti juoksuradalta onnistuu. 10 Titane Nordique juoksi syksyllä tätä selvästi tiukemmissa tehtävissä, mutta ruunasta on vaikea sanoa talvitauon jäljiltä paljoa. Taulun totosijoissa edelle jääneet hevoset olisivat tässä lähdössä suosikkeja.

 

11 Pharaon Face ei kestänyt Umeåssa paikkaa johtavan rinnalla, ja edelliskilpailusta tuloksena oli maksimisija sisäradalta. Paras kunto on vielä hakusessa, mutta tehtävä vastuksen puolesta selvästi viime kertoja kevyempi. 3  Bold Choice puolusti viimeksi keulapaikkaa ja taipui kirivaiheessa ulos kärkikuvioista. Mitään totaalista romahdusta ei tapahtunut, ja suoritus oli tauko huomioituna vähintään hyväksyttävä. 8 Instant Rich teki Oulussa kohtalaista jälkeä sisäradalta, ja paras vire löytynee starttailun myötä. Luvassa on taas peesijuoksu sisäkaistalla. 4 Spitfire Effe on kapasiteetiltaan hyvä hevonen tähän porukkaan, mutta tämän vuoden kaksi suoritusta jättivät paljon toivomisen varaa.

 

Lähtö 10 - A: 11,9 B: 7,6,10,3,8,12,2,1,5,4

Moni päätöslähdön pelihevosista oli epäonnekas lähtörata-arvonnassa. 11 MAS Commander  palasi Laivakankaan kauden avausraveissa pieneltä tauolta ja voitti pienen lähdön vakuuttavalla kirillä. Voitto oli päätössataselle lähdettäessä jo selvä, eikä Jukka-Pekka Niskasen tarvinnut pyydellä hevoselta liikoja. Otteet luultavasti parantuvat startti alla, eikä viivalla ole juurikaan kovempi vastus kuin viimeksi. 9 Kivarin Salsa teki viime kilpailussaan uransa parhaan suorituksen juoksemalla uudet ennätyslukemat pääosin toista rataa pitkin. Tamma kiri kolmannesta ulkoa Forgetmenot Sisun tuntumaan ja vaikutti lupaavalta, mutta sitten tulo yksi poisjäänti ja talvitauko. Tästä lähdöstä on hyvä aloittaa, sillä vastus on suosikki poislukien aiempaa kevyempi.

 

7 Sundsvik Marameo taipui viimeksi keulasta, eikä esitys ollut lähelläkään MAS Commanderin tasoa. Edellinen Bodenin kilpailu näytti enemmän hevosen hyviä puolia. Sundsvik Marameo jäi tuolloin kirilenkin alkaessa toiselle ilman selkää ja näytti puristavan väkevästi voittoon, mutta yksi vastustaja kuittasi kalkkiviivoilla edelle. 6 Gennaro Web nousi Oulussa loppukurvin alkaessa kirikaistalle ja oli etenemässä kohti voittomatsia, mutta laukka vesitti aikeet. Kuntonäyttö oli joka tapauksessa kelvollinen, ja nopea avaaja saattaa päästä tässä viime voittostartin tapaan keulaan.

10 Costasera sortui Bodenissa pahaan lähtölaukkaan, eikä hevosesta ollut helppo saada loskan seasta minkäänlaista kuvaa. Tamman paras suoritustaso riittäisi tässä porukassa heittämällä kärkeen, mutta arvailuksi menee tässä vaiheessa. Lämmitystiedot seurantaan ennen pelipäätöksiä. Oulussa lähtöön laukannut 3 Bella Press sai edelliskerralla Umeåssa nätin juoksun ja eteni maalisuoralla kakkoseksi. Parin kuukauden tauko arveluttaa, ja tämän porukan voittaminen vaatii tammalta ennätystason vauhteja.

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]

T4-vihjesysteemit (40/140 riviä)

9,3 (4,5)

8,11,3,6,5 (2,7)

8,9 (5,1)

7,15 + 12,13,2,1,5 (14,4)

 

Troikka L7:

7

15,12,13,2,1,5

15,12,13,2,1,5

30 riviä

 

Troikka L9:

6

10,11,3,8,4,5

10,11,3,8,4,5

30 riviä

 

 

Puheenjohtaja

Markku Sadinmaa 
040 740 1107

 

Nuorisovastaava

Katja Blomberg
040 538 8943

Ratamestarit

Hannu Keskitalo 
040 687 2299

Martti Jänkälä 
0400 396 478

Länsi-Lapin Hevosystävät ry

Laivakankaan ravirata
Valtatie 961
95440 TORNIO

Puh. 0400 246 015
Sähköposti: info@laivakangas.fi